Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

  • Home
  • /
  • Informatie
  • /
  • 10 ‘aparte’ dingen die je kunt eten en drinken tijdens het hardlopen

10 ‘aparte’ dingen die je kunt eten en drinken tijdens het hardlopen

Als je langere afstanden loopt dan ben je vast wel bekend met het gebruik van gelletjes onderweg. Misschien neem je ze vaak en vind je ze heerlijk, of misschien ben je ze spuugzat omdat ze dik en kleverig zijn, veel te zoet, en als een blok beton in je maag vallen… Dan komt dit artikel hopelijk voor jou met een oplossing! Let op; niet voor gevoelige magen bestemd, wel erg lekker voor onderweg. Dit zijn 10 dingen die je óók kunt eten en drinken onderweg tijdens een rondje hardlopen of trailrunnen. 

1.Vers of gedroogd fruit
Deze eerste optie klinkt waarschijnlijk nog niet zo gek in de oren. Bij veel hardloopwedstrijden worden onderweg wel eens bananen en sinaasappels uitgedeeld. Fruit is een ideale manier om snel je energie weer een beetje op pijl te brengen omdat het vol zit met snelle (fruit)suikers. Wanneer je voor een langere duurloop de deur uit gaat is een banaan ook super handig om mee te nemen als je een rugzakje bij je draagt, hierin kan je het makkelijk kwijt. Tevens is gedroogd fruit een handige optie om mee te nemen, dit kan je ook stoppen in een zakje in je running belt. Wat wel belangrijk is om te bedenken is dat niet iedereen erg lekker gaat op (gedroogd) fruit, sommige lopers krijgen last van hun darmen bij teveel fructose (fruitsuiker) dus test dit voor jezelf uit.

2. Snoep
Oh yeah! Geoorloofd winegums eten tijdens het hardlopen, wie wil dat nou niet? Ken je die gelsnoepjes van PowerBar? Winegums zijn praktisch hetzelfde! Geconcentreerde suikerbommetjes waar je lekker op kan zuigen of knabbelen. Elke 2 of 3 kilometer eentje nemen en je bent good to go. Winegums zijn ook ideaal om vlak voor de start te eten voor wat laatste energie, heel hard lopen en tegelijk eten kan soms wat lastig zijn maar wanneer je de tijd hebt, neem de tijd dan ook om rustig te eten.

3. Cola
Burp! 😛 Ik waarschuw je alvast dat cola ervoor kan zorgen dat je gaat boeren, dit komt door de koolzuur die erin zit. Als je zelf wat cola meeneemt onderweg kun je van tevoren ervoor zorgen dat alle prik eruit is. Zo heb je een lekker verfrissend drankje onderweg voor wanneer je eens wat anders wil proeven dan sportdrank met citroensmaak. Let wel; cola bevat geen elektrolyten (zouten) zoals een normale sportdrank, dus echt vervangen doet het niet.

4. Chocolade
Who doesn’t love chocolate? Het donkerbruine goedje wat voor velen bekend staat als een traktatie om te mogen eten en we moeten onszelf inhouden om hier niet iedere dag aan toe te geven. Over het algemeen levert een gemiddelde chocoladereep erg veel kilocalorieën uit vetten en toegevoegde suikers. Dit kan je dus prima hebben tijdens een lange duurloop. Vet is niet de meest ideale energieleverancier tijdens het hardlopen omdat het lang duurt voordat je lichaam er energie uit haalt. Koolhydraten (suikers) daarentegen wel. Ook hier is het belangrijk om te testen hoe je lichaam op vet reageert tijdens het hardlopen, de ene persoon vindt het prettig en de ander niet. Er zijn zelfs lopers die ultramarathons lopen op noten en avocado’s, de lowcarb manier. Prima als het werkt voor hun, maar van vetten ga je wel trager. 😉

5. Chips of pretzels
Als je wel eens hebt meegedaan aan een trailrun dan zul je regelmatig verzorgingsposten onderweg of naderhand bij de finish zijn tegenkomen waar bakken met chips en pretzels liggen. Och, heerlijk als je het mij vraagt! Ik ben echt een liefhebber van hartige snacks en zeker na allerlei zoete dingen kan ik echt genieten van een klein handje chips of pretzels tijdens het hardlopen. Even een beetje zout naar binnen en een andere smaak in mijn mond. Voor de energie doe ik dit niet, puur de zoutige en hartige smaak. Heb jij wel eens behoefte aan zoutjes na je zoveelste gelletje of sportdrank?

6. Repen of koekjes
Deze valt een beetje in hetzelfde kaliber als de snoep, koolhydraat- en suikerrijk. Kies bijvoorbeeld voor granenkoekjes met rozijnen of fruit, dan heb je een goede mix van langzame en snelle koolhydraten voor langdurige energie. Mijn favoriet is zo’n reep met fruitvulling. Deze zijn lekker zacht en niet zo droog als biscuitjes, het kauwt dus lekker weg.

7. Bouillon
Nog een lekker drankje voor onderweg, zeker in de winter wanneer het koud en guur is buiten. In plaats van iets warms zoals thee is bouillon ook echt een aanrader. Niet alleen omdat het warm is zodat je weer een beetje kunt opwarmen, maar ook vanwege de grote hoeveelheid zout die er meestal in zit. Tijdens het hardlopen wanneer je minimaal een paar uur onderweg bent kun je dat wel gebruiken. Zout houdt namelijk vocht vast waardoor je niet uitdroogt en het houdt ook verschillende mineralen op peil die belangrijk zijn voor je vochtbalans.

8. Vlaai of appeltaart
Heb je dat gezien op de kopfoto? Jawel, dat zijn gewoon stukken vlaai bij de verzorgingspost! De foto is gemaakt door fotograaf en trailrunner Bas Binnendijk tijdens de afgelopen editie van de Salland Trail op 12 maart. Wat een feest als je na een geruime tijd wat hongerig begint te worden en je krijgt gewoon vlaai voorgeschoteld. Vlaai is naar mijn idee best goed voedsel tijdens het hardlopen. De bodem bestaat uit deeg en de vulling is van fruit, bomvol koolhydraten dus! Tijdens de Salland Trail nam ik een klein stukje zodat het niet in de weg zat in mijn maag. Maar geloof me, ik kon nog veel meer op! 😉 Volgens mij is het trouwens ook typisch iets voor wielrenners die halverwege hun tourtocht gaan pauzeren met koffie en appeltaart. Ik begrijp wel waarom hoor!

9. Krentenbrood
Voor velen van jullie waarschijnlijk iets wat je standaard als ontbijt of snack neemt voor het lopen? Als het geen bordje havermout is tenminste. 😛 Krentenbrood heeft als voordeel ten opzichte van normaal volkorenbrood dat het een stuk minder vezels bevat. Iets wat je normaal juist wél wilt maar tijdens het hardlopen niet, want #runnersproblems if you know what I mean. Vezels kunnen darmproblemen geven tijdens het hardlopen, dus die beperken we het liefst. Daarnaast bevat krentenbrood een stuk meer koolhydraten per portie omdat er allemaal krenten (joh) en rozijnen in het brood verwerkt zitten, dit levert allemaal extra suiker die we goed kunnen gebruiken. Een stukje meenemen voor onderweg is ook hier weer goed, lekker en fijn voor de afwisseling.

10. Pannenkoeken
Last but not least, pannenkoeken! Wie zegt dat je pannenkoeken alleen als hardloop-ontbijtje kunt eten? Bak er een paar extra, strooi er wat suiker over en verpak het in folie of een zakje. Maak het liefst pannenkoeken van wit meel en geen volkoren zodat het prettiger is voor je buik en darmen. Af en toe een hapje onderweg en genieten maar! Wees niet te gulzig en bak ze niet met kaas en spek, daar ga je spijt van krijgen onderweg. 😉

Ik zou zeggen, eet smakelijk!

Eet jij wel eens aparte dingen tijdens het hardlopen? Heb je nog tips die hier niet tussen staan?

Foto: Bas van Binnendijk

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Geïnspireerd door allerlei hardlopende bloggers kreeg Marleen in 2013 het hardloopvirus te pakken. Zij schreef zich in voor haar eerste 5 kilometer wedstrijd en begon met lopen. Inmiddels heeft ze al tientallen halve en een aantal hele marathons op haar naam staan. 'Never not running' gaat zeker op voor hardloopwedstrijden welke iedere maand wel op de planning staan. Naast fanatiek recreatief hardloopster is Marleen ook fitnesstrainer en afgestudeerd diëtiste & voedingsdeskundige.

Geef een reactie