Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

routes in boedapest

4x hardlooproutes in Boedapest

Zoals jullie weten woon ik tegenwoordig in Boedapest. En hoe vier ik dat beter dan met een artikel over hardlopen in Boedapest? Over de geweldige mensen, het heerlijke eten en de prachtige gebouwen zal ik jullie niet lastig vallen, daar heb ik mijn eigen blog voor. Waar ik jullie wél over ga vertellen, zijn een aantal hardlooproutes in Boedapest. Het is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt om te gaan hardlopen, maar hardlopen is er booming en de stad heeft zelfs een eigen marathon, twee halve marathons en diverse andere hardloopevenementen.

Boedapest bestaat uit twee delen: Buda en Pest. Als grens geldt de rivier de Donau. Pest is het toeristische centrum. Je vindt hier veel bezienswaardigheden, restaurants, winkels en bars. Pest is redelijk vlak en fijn om te hardlopen. Voor je heuveltraining kun je terecht in Buda, waar je meer van de geschiedenis van de stad kunt ontdekken.

Ontdek Pest

Zoals ik al zei: Pest is de toeristische kant van Boedapest. Stippel een route uit langs de belangrijkste bezienswaardigheden en genieten maar van deze mooie stad! Zorg dan wel dat je vroeg in de ochtend gaat, dan is het nog niet zo druk bij de bezienswaardigheden. In de zomer kan het ook een hoop schelen qua temperatuur. In Pest vind je tal van restaurantjes, terrassen en winkels, dus je kunt ook gemakkelijk wat te drinken halen (zorg dat je wat contant geld meeneemt). Oh, ‘water’ in het Hongaars is trouwens ‘vizet‘, en wil je zonder prik? Zoek dan naar ‘szensavmentes‘ (rode/roze verpakkingen).

Bezienswaardigheden die je zeker moet meenemen in je route zijn de Donau en het Parlementsgebouw (zo kom je gelijk langs het schoenenmonument aan de Donau), de Sint-Stefanusbasiliek en het Nationale Operahuis. Loop bijvoorbeeld een rondje langs de kade van de Donau, sla dan af richting de basiliek en loop achter de basiliek door over Andrássy út, waar het Operahuis staat.

Heel Pest is goed te bereiken met het OV, zowel metro, tram en bus als trolleybus. Je kunt dus makkelijk naar het beginpunt of vanaf het eindpunt terug naar je hotel.

routes in boedapest

Margit-sziget

De populairste plek om te gaan hardlopen is Margit-sziget, een eiland midden in de Donau. Het eiland is te bereiken per fiets, tram, bus en voet. Halverwege de Margit híd (brug) loop je zo het eiland op (hier is ook een tramhalte). Rond het eiland ligt een hardlooproute van ongeveer 5k. Als je langer moet lopen, kun je hardlopend naar het eiland toe, twee rondjes lopen of gewoon kris kras over de paden lopen.

Met mooi weer is het best druk op het eiland, maar niet zo erg dat je geen ruimte meer hebt. Er zijn tal van hardlopers op het eiland, er zijn mensen die van de zon genieten, die gaan fietsen en ik heb er zelfs bootcampers gezien. Onder de brug zijn zelfs diverse outdoor-sporttoestellen, voor als je nog een paar oefeningen wilt doen. Mijn voorstel? Loop een rondje over het eiland en haal na afloop de heerlijke limonade die er geschonken wordt (0,5 liter voor 500 forint, ca. €1,60).

Ontdek Buda

Begin bij de Gellértberg en loop richting het noorden door Buda, langs de Donau. Hier ligt een fiets- en voetpad, dus het is prima lopen. Deze route brengt je langs onder andere de Burcht van Buda, de Citadella en het Vissersbastion. Deze liggen allemaal bovenop heuvels, dus als je ze van dichtbij wilt bekijken heb je gelijk een flinke heuveltraining te pakken. Vanaf de kade heb je trouwens ook mooie uitzichten over Pest, de bruggen en het Parlement.

Zorg ervoor dat je een flinke conditie hebt en drinken meeneemt. Je komt hier niet zoveel winkels en restaurants tegen als in Pest en tja… die heuvels? In Buda zijn diverse haltes van trams, metro’s en bussen, dus je kunt gemakkelijk met het OV heen en/of terug. En als je nog niet klaar bent met hardlopen, dan loop je vanaf het Vissermansbastion gemakkelijk door naar Margit-sziget.

routes in boedapest

Andrássy út en Városliget

Niet iedereen is er fan van om door de stad te lopen, maar het is wel een mooie manier om een stad te zien. Andrássy út is de belangrijkste straat van Boedapest, aan de Pest-kant. In de straat vind je veel dure merken, maar ook gezellige bars en restaurants. Aan het einde (of begin) van de straat ligt het Heldenplein, waar beelden van de Hongaarse koningen van de afgelopen 1000 jaar staan. Achter het Heldenplein begint Városliget, het Stadspark. Hier kun je mooi een paar extra kilometers maken mocht dat nodig hebben. Langs en rondom Andrássy út vind je diverse bezienswaardigheden, zoals het Nationale Operahuis, de Sint-Stefanusbasiliek en het Huis van Terreur.

Andrassy útca is ca. 2,3 kilometer lang. Door zijstraten mee te pakken, vanaf je accommodatie hierheen te lopen of langs meerdere bezienswaardigheden te lopen maak je je route makkelijk langer.

Wil je niet zelf je route uitzoeken, maar wel lekker hardlopen in Boedapest? Jaarlijks vinden er diverse hardloopevenementen plaats, kijk voor meer informatie op Run in Budapest. Ga je liever niet op reis voor een hardloopevenement? Dan kun je tijdens een tripje een running tour boeken, bijvoorbeeld bij Running Tours Budapest.

 

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Petra begon in 2012 met hardlopen, liep na enkele blessures in oktober 2016 ein-de-lijk haar eerste halve marathon en traint nu voor de derde (en vierde, en vijfde...). Buiten hardlopen om werkt ze als freelance copywriter en communitymanager, blogt ze op JKR en Doen in Boedapest.nl/To Do in Budapest.com, en probeert ze zoveel mogelijk te reizen.

2 Comments

 • sabrien depypere

  22 september 2018 at 16:16

  hey Petra,
  In oktober kom ik naar Boedapest op citytrip (07/10-12/10/2018). Zou je het zien zitten om eens samen te gaan lopen. Ik ben een genietende loper dus loop niet te rap en kijk vooral rond me. Gemiddeld tempo 8,5km/u.
  Je moet maar een seintje geven als je het ziet zitten om eens samen te lopen. Ik loop tussen de 8 en 16km.
  sportieve groetjes
  Sabrien

  Beantwoorden

Geef een reactie