Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

 • Home
 • /
 • Tips
 • /
 • 5 Tips om makkelijker in de ochtend te gaan hardlopen

5 Tips om makkelijker in de ochtend te gaan hardlopen

It’s mean to be. Precies 1 jaar geleden schreef ik al over hardlopen in de ochtend en nog steeds ga ik pas tegen het einde van de middag hardlopen. Daardoor kom ik vaak in de knoop met mijn werkzaamheden en het is momenteel nog steeds het geval dat het vroeg donker wordt dus ik moet wel optijd gaan oftewel halverwege de middag. Ook is het vaak dat ik zo goed bezig ben met werken dat ik bijna vergeet dat ik nog moet hardlopen! Een klein probleem. Ik ben geen ochtendloper!

Onzin! Iedereen kan in de ochtend lopen, je moet het alleen doen! Zodra de wekker gaat wil ik hem zo snel mogelijk vergeten en weer omdraaien. Toch ga ik het voortaan anders aanpakken. Als ik verhaal lees van andere hardlopers is in de ochtend lopen juist heel fijn. Het is rustig op straat, je maakt de zonsopgang mee en je zou meer energie krijgen en daardoor beter je dag door kunnen. Klinkt allemaal heel erg leuk en aardig maar hoe ga ik dit doen? Ik heb 5 tips verzameld voor als je ook meer een ochtendloper wilt worden! Doe jij ook mee of ben je al een ochtendloper? Vanaf morgen begin ik echt. ECHT!

 • Niet meer snoozen. Ik zet de wekker voortaan een uur eerder en ik ga NIET snoozen. Op je iPhone kan je heel makkelijk een tekst neerzetten die je wellicht motiveert om ook daadwerkelijk uit bed te stappen, ik heb in ieder geval al een goeie:

5 Tips om makkelijker in de ochtend te gaan hardlopen

 • Ik ga voortaan mijn hardloopkleding de avond van te voren klaar maken zodat ik nog kan zoeken naar die ene sok. Onzin natuurlijk want kan ook gewoon andere sokken pakken maar vaak merk ik dat ik dan te lang blijf hangen en op een gegeven moment besluit om toch maar een kopje thee te gaan drinken ipv te gaan hardlopen meteen. Ik zorg ervoor dat mijn horloge opgeladen is en dat ik alles heb zodat ik meteen het aan kan trekken zodra ik mijn bed uit stap.

5 Tips om makkelijker in de ochtend te gaan hardlopen

 • Ontbijten ga ik natuurlijk gewoon doen, wel let ik op wat ik ga eten en ook vooral welke run er op de planning staat. Als ik voor een lange afstand ga zorg ik wel dat ik minstens 1,5 uur heb gewacht voordat ik vertrek. Is het een korte loop of interval eet ik iets “lichts” met genoeg vezels voor energie!
 • Ik beslis van te voren waar ik heen ga lopen. Dit werkt niet altijd voor iedereen maar voor mij werkt dit het fijnst. De avond ervoor ga ik kijken waar ik ga lopen zodat ik het in mijn hoofd heb. Dan hoef ik in de ochtend dat niet meer te doen want mij kennelijk ga ik dan weer meer kijken op internet dan nodig is en dan zijn we alweer 3 uur verder!
 • Gewoon gaan! Goed, morgenvroeg ga ik. Echt!!

Ben jij een ochtendloper?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

10 Comments

 • saskia

  21 januari 2015 at 15:25

  Hi Zelia,

  Ik ga ook de marathon van Parijs lopen en voel me eigenlijk net als jij. Ben al sinds juli aan het trainen maar heb pas sinds twee weken het gevoel iets zinnigs te doen. Jij loopt zonder tijdschema, uitlopen is het doel? Voor mij ook, alhoewel ik wel de hele tijd in mijn hoofd loop te rekenen tijdens mijn training hoe hard ik moet gaan om bijvoorbeeld binnen de vijf uur te lopen.

  Misschien zie ik je wel in Parijs? 50.000 mensen.. best veel. Ga je alleen lopen of heb je een loopmaatje voor de marathon?

  Groet,
  Saskia

  Beantwoorden
  • Zelia

   21 januari 2015 at 21:04

   saskia Hi Saskia, Wat ontzettend tof!! Mijn doel is inderdaad uitlopen. Ik zou natuurlijk heel graag binnen 5 uur willen maar ik weet dat dat voor mij niet realistisch is en daar ook niet aan moet denken nu! Tijd is echt mijn grootste vijand! Loop je met een schema? Laat eens een paar keer wat weten van hoe het gaat! Ben erg benieuwd hoe iemands anders marathontraining gaat en vooral nog leuker als het om dezelfde marathon gaat! Ik loop zonder loopmaatje de marathon. Ik ben namelijk iemand die dan gaat kletsen en kletsen betekend meer energie verbruiken + hogere hartslag! En jij?

   Groetjes!

   Beantwoorden
 • Manouska

  21 januari 2015 at 15:26

  Ik loop het fijnst en het lekkerst smorgens, omdat ik een uur reistijd heb naar werk gaat dat niet altijd even goed samen (en ik weiger uit bed te stappen als er nog 5.xx is :)). Als het met mijn werkagenda kan (lang leve het nieuwe werken) sta ik tussen 06.00 – 06.30 buiten en ben ik zo’n 3 kwartier later weer terug. Voor het werk doe ik liever een intervaltraining, omdat ik dan beter kan timen wanneer ik klaar ben.

  Duurloopjes doe ik savonds of in het weekend, dan kan ik rustig op mijn gemak blijven lopen, zonder een stemmetje in mijn achterhoofd wat zegt dat ik op de tijd moet letten.

  Beantwoorden
 • Lisa

  21 januari 2015 at 15:56

  Fijne tips! Vroeg opstaan is mij nooit gelukt, maar ik wil het zeker een keertje proberen. Ben alleen bang dat ik het niet fijn vind om te rennen met een volle maag óf met een maag die héél graag gevuld wilt worden.

  Beantwoorden
  • Zelia

   21 januari 2015 at 21:01

   Lisa Ik ga niet direct rennen na het ontbijt maar laat het wel een uurtje of drie kwartier zakken! Ik wil met intervaltrainingen of korte duurloop zal ik wel wat lichter eten en daardoor sneller naar buiten gaan!

   Beantwoorden
 • Jolien

  21 januari 2015 at 17:39

  Juist heerlijk lopen in de ochtend! om 7 uur de wekker en om 7:15 sta ik na een glas bietensap en een banaantje buiten 😀 Nu moet ik zeggen dat dat in de zomer wel gemakkelijker gaat dan in de winter hoor.. (toen ging ik er zelfs op een vrije dag al om 6uur uit, want dan was het nog niet zo warm ;))

  Beantwoorden
 • saskia

  23 januari 2015 at 12:06

  Hi Zelia, nou ik weet ook niet of 5 uur realistisch is hoor… ik loop 1 maart een halve marathon als training en dat geeft misschien wat meer inzicht in mogelijke tijden.
  Ik loop met het Runnersworld schema uit de app. Drie keer per week, maar ik vind het lastig. Vooral het snelle werk, interval. Ik woon in Frankrijk (Dordogne) en kan hier nauwelijks platte wegen vinden zoals de polder in Nederland. Loop dus veel heuvels en heeeeel veel vals plat. Lastig inschatten dus hoe snel ik ben en of ik vooruitgang maak.
  De meeste marathon schema’s houden hier geen rekening mee, ik hoop alleen maar dat het ervoor zorgt dat ik sterke benen krijg en die marathon vol ga houden.
  Ik loop ook zonder loopmaatje in Parijs, maar zou het wel leuk vinden daar wat aanspraak te hebben… er gaat nog iemand uit het dorp hier ook voor zover ik weet. Maar verder ken ik niemand die deze marathon gaat lopen. Mijn man en oudste zoon gaan wel mee hoor, dus ik ben niet alleen, maar zij lopen niet mee.
  Ik houd je op de hoogte van mijn vorderingen. Straks 8 km met snelheidswerk… Zondag 15 km.

  Groet,
  Saskia

  Beantwoorden

Geef een reactie