Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

  • Home
  • /
  • Informatie
  • /
  • 5 x hoe ik van mijn shin splints afkwam (+ oefeningen)

5 x hoe ik van mijn shin splints afkwam (+ oefeningen)

Toen ik vorig jaar in maart begon met hardlopen, kreeg ik al snel last van pijn in mijn schenen. Een bekende hardlopersblessure: shin splints. Het is hartstikke vervelend als het je overkomt, maar je bent geen uitzondering. En het allerbelangrijkste: je kunt er vanaf komen! Vandaag vertel ik jullie wat ik eraan heb gedaan en geef ik jullie tips en oefeningen mee!

Voor ik begin, wil ik toch nog even verduidelijken: dit is mijn persoonlijke ervaring met shin splints, en hoe ik er vanaf ben gekomen. Ik ben er niet voor bij een fysiotherapeut geweest, maar heb er veel over gelezen en gaandeweg ontdekt wat voor mij goed werkte. Dit wil ik graag met jullie delen!

1. Zorg voor goede hardloopschoenen 
Het belangrijkste! Ikzelf ben begonnen op schoenen die eigenlijk niet geschikt waren voor mijn voeten. Na twee lessen Start to Run op die schoenen, adviseerde mijn trainer me toch echt goede schoenen aan te gaan schaffen en voor die tijd niet meer te gaan hardlopen. Ga langs bij een speciaalzaak en laat je adviseren!

2. IJs erop
Voel je steken in je schenen tijdens of na het hardlopen? Leg als je thuis bent 10 minuten ijs op je schenen, herhaal dit (als nodig) een paar keer per dag. Wat ik ook fijn vind, is voor ik ga douchen even mijn onderbenen onder koud water houden. Niet per se alleen goed voor je schenen, maar voor je spieren ook fijn. (Tip die ik kreeg van een hardlooptrainer)

3. Blijf in beweging
Vooral niet opgeven, hoe eeuwig het ook lijkt te duren! Bij mij duurde het langer dan een halfjaar voor ik eindelijk het idee had dat ik écht verder kwam. In de tussentijd ben ik niet langer dan 3 weken gestopt met hardlopen en zorgde ik dat ik verder ook in beweging bleef. Bij mij heeft het regelmatig maken van een fietstocht ook goed geholpen! Misschien is het een placebo-effect, misschien niet: maar mijn schenen voelden altijd beter na een (flink) stuk fietsen. Ook wandelingen maken is een goede manier om toch nog te bewegen.

4. Bouw het langzaam op
Het is misschien moeilijk om het zo rustig aan te doen, maar het is wel heel belangrijk. Begin klein en bouw het vanaf daar langzaam op. Blijf bijvoorbeeld dezelfde training doen tot je deze pijnvrij kunt doen. Wat ik deed: ik begon met 3 x 1 minuut hardlopen met 1/2 minuten wandelen tussendoor. De keren erna steeds hetzelfde, tot ik voelde dat ik meer kon. Goed luisteren naar je lichaam!

5. Oefeningen
Er zijn bepaalde oefeningen die je (dagelijks) kunt doen als je last hebt van shin splints; ik laat er 3 zien die mij goed hebben geholpen. Ik heb ze speciaal voor jullie gefilmd en er awesome gifjes van gemaakt, zo kun je de oefeningen duidelijk zien!

Draaien met de enkels
(10 x naar rechts, 10 x naar links)

enkeldraaien_zps6168ee27

Op je tenen lopen/Op je hielen lopen
(een paar keer 10 sec. met 5 sec. pauze tussendoor)

tenenlopen_zpsc635d4ea

hiellopen_zps5a622e63

Ik doe zelf de eerste oefening nog altijd als onderdeel van mijn warming-up voor ik de deur uitga, en na afloop van mijn run herhaal ik ‘m nog een keer. Ik vind het altijd fijn voelen!

Verder is het natuurlijk voor iedereen anders: wat voor jou werkt, werkt voor mij misschien niet en andersom. En: het is natuurlijk nooit verkeerd om een bezoekje te brengen aan een fysiotherapeut als je echt niet verder komt. Ik hoop heel erg dat je, als je last hebt van shin splints, wat hebt aan mijn tips!

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

10 Comments

Geef een reactie