Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

  • Home
  • /
  • Tips
  • /
  • 5x Verschillende vormen van intervaltraining

5x Verschillende vormen van intervaltraining

Intervaltraining, het is zeker niet mijn meest favoriete training van de week. Ik weet dat ik mezelf heel erg moe ga maken en de longen uit m’n lijf ren. Toch is interval een hele goede aanvulling op de rest van je training omdat je er sneller van wordt. Hoe dit komt? Je traint je hart en longen op een hele intensieve manier en daardoor wordt er meer zuurstof naar de verschillende spieren getransporteerd. Dit betekent weer dat je uithoudingsvermogen beter wordt. Er zijn vele verschillende vormen om dit te doen, ik deel 5 verschillende vormen van intervaltraining met jullie.

1. 10 x 2 minuten met 1 minuut rust

Dit is een hele intensieve training omdat je slechts korte stukjes heel snel rent, dan 1 wandelt (of dribbelt), en vervolgens weer doorgaat. Tegelijkertijd is dit ook een korte training, omdat je maar 30 minuten aan het hardlopen bent totaal. Heb je niet zoveel tijd maar wil je dus wel even flink aan de slag? Dit is de perfecte training voor jou

2. 3 x 3 kilometer met 2 minuten rust

Als er zo’n training in mijn schema staat, dan moet ik stiekem een beetje huilen. Tegenwoordig ben ik niet meer gewend om continue met een hoge hartslag te lopen (wat ik voor oktober wel deed), dus dan is deze training behoorlijk pittig. Niet alleen is het een vrij lange training (je bent al 9 kilometer snel aan het rennen), je moet je ook lang inspannen. Je houdt hierbij eigenlijk continu je tempo hoog (je hebt toch geen tijd om te rusten haha), waardoor je getraind wordt om dit hoge tempo lang vol te houden.

3. Blokkentraining

 photo Intervaltraining 1_zps0jjytrkz.jpg
Misschien hoort hij niet helemaal in het intervalrijtje thuis, maar je verhoogt continue je tempo net wat meer waardoor je aan het einde toch goed moe bent. Wat ga je doen? Je deelt je training op in 4 of 5 blokken. Stel, je wil 10 kilometer lopen, dan kun je je training opdelen in 5 verschillende blokken van 2 kilometer. Elk blok loop je net wat sneller. Bijvoorbeeld:

1e 2km: tempo van 6’20”

2e 2km: tempo van 6’10”

3e 2km: tempo van 6’00”

4e 2km: tempo van 5’50”

5e 2km: tempo van 5’40”

Het is de bedoeling dat je je bij je laatste twee trainingen wel echt goed moet inzetten om dit vol te houden. Het moet niet te makkelijk zijn natuurlijk.

4. Afwisselen tussen bomen of lantaarnpalen

 photo Intervaltraining 2_zpszualyy9n.jpg
Mocht je nou een lange laan of straat in de buurt hebben, dan kun je intervallen tussen bomen of lantaarnpalen. Je start bij boom 1 met een hoog tempo, en bij boom 2 ga je joggen, vervolgens bij boom 3 weer snel en bij boom 4 weer joggen. Zo krijg je een intensieve training omdat het elke keer maar korte stukjes zijn. Loop bij de snelle stukken dan ook wel écht snel.

5. Piramidetraining

Bij een piramidetraining wissel je de lengte van je snelle blokken af. Je begint bijvoorbeeld met:

30 seconden snel, 1 minuut joggen

45 seconden snel, 1 minuut joggen

60 seconden snel, 1 minuut joggen

75 seconden snel, 1 minuut joggen

90 seconden snel, 1 minuut joggen

75 seconden snel, 1 minuut joggen

60 seconden snel, 1 minuut joggen

45 seconden snel, 1 minuut joggen

30 seconden snel, 1 minuut joggen

 

De ene training is niet persé beter als de andere training, het is vooral fijn om je trainingen af te wisselen met elkaar zodat je niet elke week hetzelfde doet. Maar ook als je de ene week korte snelle blokken rent en de week erna bijvoorbeeld de 3 x 3 kilometer, dan train je verschillende spieren en je uithoudingsvermogen wordt ook elke keer op een andere manier op de proef gesteld.

Let op: doe altijd een warming-up en cooling-down bij intervaltraining.

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Josianne is 27 jaar en een tikje verslaafd aan hardlopen. Ze woont samen met haar vriend en twee katten in Hilversum en zoekt zo'n drie keer per week haar hardloopschoenen op om een lekker stukje te gaan lopen. Ze werkt vier dagen per week bij Scrn, als online media coördinator, en is na het lopen van haar eerste marathon nu hard op zoek naar een nieuw hardloopdoel!

Geef een reactie