Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Daar is het vierde sportschema
sportschema

Daar is het vierde sportschema

Jeetje, ik heb afgelopen week genoeg gesport om over te vertellen… Ik liep twee keer hard, sportte twee keer bij de fysiotherapeut én sloofde me twee keer uit in de sportschool. Jep, het sportschema voor mijn bovenlichaam is gemaakt en ik heb nu dus flink wat sportschema’s liggen om af te werken.

Ik heb namelijk niet alleen een hardloopschema en schema voor mijn bovenlichaam; ik werk ook nog steeds de sportschema’s voor mijn (semi)dagelijkse oefeningen en mijn onderlichaam af. Laat ik beginnen bij het belangrijkste; hardlopen.

Over de 3k!

Vorige week mocht ik 4×2 minuten lopen, met daarna 2 minuten rust (wandelen). Daarvoor en als laatste wandel ik nog 5 minuten uit. Afgelopen zondag liep ik in Purmerend. Toen ik naar buiten stapte miezerde het een beetje, onderweg ging het steeds harder regenen. Het bos was gevuld met mensen met grote regenjassen, paraplu’s en heel veel honden. Ik rende (en wandelde) er met een grote lach doorheen, want ik vond het eigenlijk best wel lekker! Uiteindelijk liep ik 2,96k. Normaal zou ik gewoon wat langer gewandeld hebben (of mijn horloge enkele meters langer aan laten staan), maar ach. Nu kan ik het eerlijk bijhouden!

Woensdag stapte ik voor de eerste keer deze week de deur uit om te gaan hardlopen. Ik werkte die dag niet op kantoor, dus kon mooi ’s ochtends hardlopen. Deze week schrijft mijn sportschema 4×2 minuten met twee minuten rust en als laatste nog een minuutje extra voor. Kijk; het liefste loop ik nu direct 10k aan één stuk. Maar dat is niet slim. En dan is twee minuten op zich wel fijn, want ik kan een beetje tempo maken (voor mijn doen) zonder kapot te gaan. Ik mag erna tenslotte net zo lang weer wandelen! Ik probeer mezelf zo een beetje uit te dagen. Het eerste stukje loop ik waar ik zin in heb, en de stukjes erna probeer ik steeds sneller te lopen. Woensdag liep ik 3,37k! Langzaam gaan we richting de 5 op het scherm.

Knallen bij de fysiotherapeut

Het is weer tijd voor een verzwaring van mijn sportschema! Maar, de komende twee weken wordt lastig met sessies inplannen, vanwege de feestdagen en twee reisjes die ik op het programma heb staan. (Natuurlijk ga ik op beide trips hardlopen, dat laat ik me niet weer door de neus boren!) Voor nu is het schema dus nog even hetzelfde gebleven. Op 1 april heb ik weer een evaluatie gepland en dan wordt het schema waarschijnlijk weer wat zwaarder gemaakt!

Anyway, we zijn dus verder gegaan met het schema. Leg press spelletje (ik word er steeds beter in!), squats op drie manieren, walking lunges, deadlifts… Ik zou me bijna een beetje tough gaan voelen, was het niet dat er twee meiden trainen die echt BEAST zijn. Ja, met hoofdletters. Die squatten even 100+ kilo terwijl ze met de muziek meezingen, haha!

Oh en het was ook al de tweede keer dat ik van iemand van mijn mede-sporters (patiënten? cliënten?) te horen kreeg ‘dat ik wel heel zwaar en goed sport hoor, wow’. Altijd leuk om te horen, hihi.

sportschema sportschool

En, op naar de sportschool

Maandag kreeg ik van de voedingsdeskundige/personal trainer het schema voor mijn bovenlichaam. In case you missed it: om af te vallen willen we ook spieren gaan opbouwen. Mijn benen train ik al aardig met de fysio, maar mijn bovenlichaam is net spaghetti. Dus ga ik ook mijn bovenlichaam trainen (komt het ook een beetje in balans, haha).

Voordat je gaat roepen “maar je kan geen spieren kweken met een calorieën tekort”: ik weet het. Dat heb ik gelezen en ik heb een beetje rondgezocht en -gevraagd. Je hebt dus het fenomeen ‘newbie gains‘. Mensen die nooit spieren hebben getraind, kweken hun ‘nieuwe’ spieren. Mensen die wel al afgetraind zijn, die hebben hier meer calorieën voor nodig, een overschot. Daarom hebben bodybuilders een bulk en cut periode. Bij het bulken komen ze aan en kunnen ze spieren bouwen. Bij het cutten, trainen ze het aangekomen vet weer weg en houden ze dus extra spieren over. Interesting, huh?

Anyway, ik heb nu een sportschema met vier oefeningen gekregen, waarvan ik allemaal drie sets doe.

 1. Push ups
 2. Lat machine
 3. Cable row
 4. Push down

Deze week heb ik dit twee keer gedaan. En jeetje, tweede dag spierpijn is no joke. Daarna moet ik nog twee à drie oefeningen doen voor mijn core, maar ik als fitness noob heb dus geen idee welke oefeningen ik daarvoor kan doen. Behalve misschien crunches. Tips?

Dit weekend gaan we met het hele team afspreken, exciting! En tweede paasdag duik ik de sportschool in voor mijn benen én bovenlichaam, want aan het begin van de week kunnen de fysiotherapeut en ik geen tijd vinden waarop we allebei kunnen.

Wat zijn jouw paas-plannen? Hardlopend paaseitjes zoeken?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Petra begon in 2012 met hardlopen, liep na enkele blessures in oktober 2016 ein-de-lijk haar eerste halve marathon en traint nu voor de derde (en vierde, en vijfde...). Buiten hardlopen om werkt ze als freelance copywriter en communitymanager, blogt ze op JKR en Doen in Boedapest.nl/To Do in Budapest.com, en probeert ze zoveel mogelijk te reizen.

One Comment

 • yvonne

  25 maart 2016 at 11:18

  Hmm oefeningen voor je core… Je Kunt denken aan low plank, allerlei soorten mountain climbers, variëren met een high plank. Vergeet ook je onderrug niet. Groetjes Yvonne

  Beantwoorden

Geef een reactie