Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

dubbele

De voor- en nadelen van hardloopapps

Bovenstaand plaatje komt je misschien wel bekend voor: je staat klaar om te gaan rennen, maar je moet eerst nog Nike+, Runkeeper of een andere hardloopapp aanzetten. Er zitten vele voor- en nadelen aan het rennen met hardloopapps en ik zal ze vandaag voor jullie op een rijtje zetten. Want is het wel goed om met een app te rennen of kun je beter zonder attributen naar buiten gaan, waar we al eerder over schreven?

De voordelen van het rennen met hardloopapps

Laten we beginnen met de voordelen. Er zijn natuurlijk vele verschillende apps als Nike+, Strava en Runkeeper, maar in feite doen ze allemaal hetzelfde: je gerende kilometers meten. Over het verschil tussen die apps lees je binnenkort meer trouwens! Maar wat is nou het voordeel van dat je precies weet hoeveel kilometer je hebt gerend?

 • Je kunt een heleboel statistieken bekijken. Zo kun je in Nike+ bijvoorbeeld zien wat je snelheid per kilometer was en op basis daarvan kun je weer bekijken hoe je de volgende keer nóg beter kunt rennen.
 • Je kunt die gegevens weer delen met anderen. Niet alleen met je eventuele hardlooptrainer, maar ook met anderen op social media, bijvoorbeeld op Facebook en Instagram. Sommige apps kun je een berichtje laten sturen naar Facebook als je begint met hardlopen en als iemand dan op ‘Like’ klikt, dan krijg jij applaus te horen. Dat is toch tof? Op Instagram krijg je een heleboel motivatie als je iedere keer weer Nike+ of Runkeeper statistieken ziet. Althans, ik wel. En als ik zie dat iemand 5 kilometer heeft gerend, dan ga ik misschien wel voor 6!

Hardloop apps.png

 • Leaderboards. Binnen Nike+ heb je een zogenoemd leaderboard waarop je kunt zien hoeveel kilometer jouw vrienden binnen een bepaalde week of maand hebben gerend. Het is leuk om dit met elkaar te vergelijken en ook hier geldt weer: je gaat soms net een stapje verder. Staat iemand met 4 kilometer boven jou, dan ren je zelf toch gewoon 5? Dan sta je in ieder geval weer boven de ander!

De nadelen

Hardloop apps.png

Er zijn tegelijkertijd ook een aantal nadelen aan het hardlopen met hardloopapps, namelijk:

 • Je kunt niet meer ‘vrij’ rennen. Je bent altijd gefocust op statistieken, gemiddelde snelheden, afstanden en de tijd die je al hebt afgelegd. Ren daarom ook een keer zonder attributen, zodat je weet hoe lekker dat kan zijn. Hierdoor focus je je alleen op wat er voor je ligt, en niet op waar je nou precies mee bezig bent behalve gewoon lekker een stukje rennen.
 • Leaderboards. Ja, het leaderboard staat ook bij de voordelen. Ik gaf het net al aan: je wil soms nét even verder rennen om zo boven die andere persoon te komen, maar dit kan ook de verkeerde kant op werken. Want wat als je nou tegen een blessure aan zit? Je moet dan al heel erg uitkijken, maar door het leaderboard kun je jezelf soms voorbij rennen en dat is ook niet goed.
 • Je moet altijd je telefoon meenemen. Soms wil je gewoon even niet meer meenemen dan je huissleutel en misschien een identiteitsbewijs, maar door het rennen met hardloop apps, móet je je telefoon altijd meenemen.
 • Het hardlopen is geen hardlopen meer. Je runs móeten op social media gedeeld worden en je wordt chagrijnig als Nike+ of Instagram dan niet meewerken (guilty!) en de plaatjes die het verschil tussen hardlopen in 1994 en 2014 laten zien is wel heel realistisch. Ga je nog wel echt naar buiten om lekker hard te lopen? Of ben je meer bezig met Nike+ of Runkeeper?

Ren jij met een hardloopapp (of horloge?) of ren je gewoon op gevoel?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Josianne is 27 jaar en een tikje verslaafd aan hardlopen. Ze woont samen met haar vriend en twee katten in Hilversum en zoekt zo'n drie keer per week haar hardloopschoenen op om een lekker stukje te gaan lopen. Ze werkt vier dagen per week bij Scrn, als online media coördinator, en is na het lopen van haar eerste marathon nu hard op zoek naar een nieuw hardloopdoel!

One Comment

 • Hilde

  2 oktober 2015 at 15:52

  Leuk artikel en helemaal waar! Omdat ik m’n telefoon niet altijd bij me wil/kan hebben tijdens het hardlopen hen ik me destijds een hardloop horloge aangeschaft. Ik vind het heerlijk!! Synchroniseren met de verschillende apps doet ie vanzelf. Helemaal zonder wil ik niet rennen want dan ga ik echt te hard in het begin waardoor m’n rondje uiteindelijk echt op niets uitloopt en ik er een slecht gevoel aan over houdt. Met het horloge kan ik m’n km/u in de gaten houden en haal ik het meest uit m’n trainingen.

  Beantwoorden

Geef een reactie