Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Eerst cardio en dan krachttraining of andersom?

Wat kan je het beste doen, eerst cardio en dan krachttraining of andersom?

Toen ik mijn schema kreeg vorige week werd al snel duidelijk dat ik vooral krachttrainingen moet doen. Ik dacht ook altijd dat je eerst cardio moest dan en daarna een beetje kracht. NOT. Mijn trainer legde even goed uit dat je dat niet moet doen!

Het beste wat je kan doen is eerst een warming up. Bijvoorbeeld 10 min fietsen en daarna ga je aan de krachttraining. Waarom dat is ga ik proberen uit te leggen. Dit is vooral bedoeld als je wilt afvallen.

Waarom cardio?

Cardio is een belangrijk onderdeel om af te vallen. Je verbrand namelijk in een korte tijd veel calorieen en na 20 min begint het vetverbranden. Maar met alleen cardio ben je er niet. Je verbeterd wel je conditie en je valt er wel mee af maar nog niet zo optimaal als je zou willen. Je lichaam kan namelijk wat slapjes worden als je alleen maar cardio doet om af te vallen.

Waarom krachttraining?

Vet is opgeslagen energie. Je spieren gebruiken elk seconde/minute per dag energie en vooral in rust. Als je even niet sport dan gebruiken je spieren voornamelijk vet als energiebron. Hoe meer spieren, hoe meer vet je verbrand. Je ruststofwisseling gaat dan omhoog. Daarom is het belangrijk dat je niet spieren verliest en daarom moet je echt krachttrainingen doen naast een cardio sessie zoals bijvoorbeeld hardlopen.

Waarom cardio na krachttraining?

Tijdens krachttrainingen gebruik je je spieren intensief en korter daarbij worden vooral koolhydraten gebruikt. Die zitten opgeslagen in de spieren en leveren in de vorm van glycogeen. Als je eerst cardio doet, dan verbruikt je eerst ook de glycogeen en pas na 15/20 min zal het overgaan naar vetverbranding.

Als je eerst krachttraining doet voor de cardio dan krijg je het volgende:

 • Als je wilt afvallen dan is dit belangrijk. Als je klaar bent met krachttraining, ga je namelijk direct over op de vetverbranding als je daarna nog gaat cardio-en. Je hebt zojuist je glycogeenvoorraden uitgeput en je lichaam moet dan wel vet verbranden!

Ga je eerst cardio-en en daarna krachttraining dan kan het zijn dat je het cardio voor de eerste 15/20 min voor ‘niks’ doet. Je verbrand pas daarna je vet. Je moet dus langer trainen op de loopband of crosstrainer dan dat je het doet nadat je krachttrainingen hebt gedaan. Als je ongeveer een half uur tot een uur krachttraining hebt gedaan dan schakelt je lichaam meteen op het verbranden van lichaamsvet!

Wat veel mensen ook denken is dat krachttraining bedoeld is om gespierd te worden net als die bodybuilders. Dat is niet waar! Zolang je niet te zwaar oefent train je alleen je spieren om een mooier vorm te krijgen! Kijk, als je elke keer 50 kilo gebruikt dan kan het zijn dat je breder wordt maar met oefeningen tussen de 10 en de 15 kilo is dat heel goed te doen! Je huid wordt strakker en gevormd.

 

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

10 Comments

 • Josianne

  22 april 2013 at 12:43

  Ah, dit zijn goede tips! Ik vraag me nu alleen af hoe ik dat moet toepassen als ik ‘buiten’ wil sporten: dus eigenlijk moet ik eerst fietsen, dan binnen krachttraining doen en dan nog gaan hardlopen :p Het wordt even puzzelen!

  Beantwoorden
 • Tineke

  22 april 2013 at 13:40

  Superhandig dit! Ik ga de laatste tijd weer veel naar de sportschool en begin inderdaad met cardio. De volgende keer draai ik het eens om! 😉

  Beantwoorden
 • Sabine

  22 april 2013 at 23:37

  Heel goed om te weten dit, ik ga het zeker toepassen! Wat ik me wel afvraag, werkt het ook als je niet zo lang traint maar wel cardio – kracht – cardio aanhoudt? Omdat je zegt, na een halfuur tot een uur kracht schakelt je lichaam automatisch over op vetverbranding.

  Beantwoorden
 • Noortje

  23 april 2013 at 12:35

  Oke, handig te weten.
  Gisteren ben ik eerst 5 km wezen hardlopen, en heb daarna een lesje 30 days shred gevolgd. Maar eigenlijk zou dit dus beter andersom moeten als ik juist calorieen wil verbranden.

  Beantwoorden
 • Willemijn

  17 juni 2013 at 10:19

  Ik heb aan den lijve ervaren dat krachttraining echt helpt om beter te gaan lopen!

  SInds een half jaar doe ik drie keer in de week een pittig krachtcircuit met veel aandacht voor benen en billen en zonder dat ik verder iets aan mijn looproutine veranderd heb, ben ik zes hele minuten (!!!) sneller op de 10K. Nice, toch?

  Beantwoorden
 • Maikel

  30 juni 2013 at 20:41

  Dus als je wilt afvallen moet je eerst krachttraining doen en daarna pas cardio, maar als je gewoon gespierd wilt worden en al niet dik van jezelf bent kun je dus beter eerst cardio doen en daarn krachttraining?

  Ik ben namelijk helemaal niet dik ofzo en doe Cardio (30min rennen) puur voor mijn conditie, meestal pas na de krachttraining van 60 – 90 minuten. Welke volgorde kan ik nu het beste aanhouden?

  Beantwoorden
 • Bianca

  8 januari 2014 at 10:08

  Hé, dat is inderdaad goed om te weten! Ik ga nu inderdaad regelmatig eerst een half uurtje rennen en daarna nog een half uurtje workout, maar dat ga ik dus volgende keer maar eens andersom proberen. Thanx voor de tip, Zelia!

  Beantwoorden

Geef een reactie