Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Eigen schema vs. een schema via een professional

Ik heb nu vier halve marathons gelopen; drie daarvan liep ik met een eigen schema, één liep ik met een schema via een professional. Maar wat werkt nou fijner? Aan beide zitten zowel voor- als nadelen en voor beide manieren is wel iets te zeggen. Of ik nou echt een voorkeur heb? Daar ben ik nog niet over uit, maar vandaag geef ik je de voor- en nadelen van een eigen schema vs. een schema via een professional.

Een eigen schema

Ik gaf het al aan; ik heb nu drie halve marathons gelopen met een eigen schema. Dit werkte op zich wel goed; ik kon gaan wanneer ik wilde, ik kon doen wat ik wilde en op basis van m’n eigen schema kon ik hier en daar het een en ander aanpassen zonder dat iemand daar wat van zei. Had ik een keer geen zin in een interval? Dan deed ik dat toch lekker niet? En zo ontstonden er uiteindelijk meerdere weken achter elkaar waarin ik geen interval liep. In die periode had ik wel een doel: m’n halve marathon onder de twee uur lopen. Lukte dit? Nee, dit lukte zeker niet. Ik had toch te vaak die intervalsessies laten varen en rende maar een beetje waar ik in zin had. Had ik maar zin in maximaal vijf kilometer, dan deed ik dat gewoon. Zo waren er weken dat ik op dinsdag 3 kilometer liep, op donderdag 5, in het weekend 12 en vervolgens weer terugzakte naar 4 kilometer. Dat schiet natuurlijk niet op; en dat zag mijn fysiotherapeut ook. Ik rende helemaal niet regelmatig (wat logisch is; want ik deed maar wat).
 photo 09-13-15 Photo Diary_zpsfex6jnxb.jpg(deze 18 kilometer liep ik in september; zonder professioneel. Voor de CPC van 2016 liep ik maximaal 17 kilometer, mét professioneel schema).

Een schema via een professional

De CPC van 2016 liep ik goed voorbereid; al sinds november was ik bezig met een schema wat door een professional is opgesteld. Ik was hier niet altijd blij mee; zeker omdat ik zag dat ik doordeweeks soms minimaal 1,5 uur aan het trainen was. Daar had ik toch helemaal geen tijd voor? Toch is het me iedere keer gelukt; puur omdat ik er écht voor ging, én m’n trainer niet wilde teleurstellen. Had ik een keer een training overgeslagen, dan moest ik wel echt een goed excuus hebben.

Nu heb ik ook een paar trainingen overgeslagen, maar dit had voornamelijk met m’n lichaam te maken: last van m’n schenen. In zo’n geval wil ik nog wel even rust houden. Maar verder heb ik me keurig aan het schema gehouden, zelfs aan de intervalsessies. Ze waren zwaar, want ik werd behoorlijk uitgedaagd, maar het lukte me wel elke keer.

Mijn trainer weet daarnaast ook echt wat ‘ie doet. Op basis van mijn statistieken kon hij zien wat ik liep qua snelheid, aantal kilometers en gemiddelde hartslag en op basis daarvan heeft hij een schema gemaakt. Zelf had ik dit nooit op die manier kunnen bedenken.

 photo IMG_0108_zpspolc54fn.jpg

Wat is beter: een eigen schema vs. een schema via een professional?

In het begin zei ik het al: voor beide is wel iets te zeggen. Waar laat ik het vanaf hangen?

 • Mijn doel. Heb ik een heel ambitieus doel (halve marathon tien minuten sneller lopen, ooit een hele marathon lopen), dan wil ik graag een schema van een professional. Hij weet wat ‘ie doet en baseert zijn schema op feiten.
 • Geld. Een schema kost geld. Nu was mijn schema niet zo duur, maar je moet er wel rekening mee houden. Hoe uitgebreider jouw schema (en hoe vaker het eventueel aangepast moet worden), hoe duurder het wordt.
 • Tijd. Misschien heeft dit niet persé met het type schema te maken, maar kies je voor een schema via een professional, dan kost het tijd. Hij laat je langer trainen dan dat je zelf in zou plannen. Zelf zou ik rondjes van maximaal 30 minuten rennen, nu liet mijn trainer mij doordeweeks minimaal een uur trainen.
 • Motivatie. Zorg dat je genoeg motivatie hebt om door te blijven trainen. Heb je een keer geen zin? Dat kan, maar je stelt je trainer teleur en misschien jezelf nog wel meer: je hebt er geld voor betaald, je hebt een doel gesteld. Waarom zou je dan niet gaan?

Side note: het is ook heerlijk om een tijdje zonder schema te lopen. Nu de CPC voorbij is, ga ik langzaamaan aan een nieuw doel denken, maar ik blijf wel even zonder schema lopen. Lekker gaan wanneer ik wil, lekker het aantal kilometers rennen wat ik wil; even geen interval. Ook dat is heel erg lekker!

Heb jij wel eens een schema laten maken door een professional?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Josianne is 27 jaar en een tikje verslaafd aan hardlopen. Ze woont samen met haar vriend en twee katten in Hilversum en zoekt zo'n drie keer per week haar hardloopschoenen op om een lekker stukje te gaan lopen. Ze werkt vier dagen per week bij Scrn, als online media coördinator, en is na het lopen van haar eerste marathon nu hard op zoek naar een nieuw hardloopdoel!

8 Comments

  • Josianne

   11 mei 2016 at 09:54

   Een beetje van beide. Als ik zelf een schema maak, dan kan ik nog wel eens denken: oh, er staat een interval op de planning? Daar heb ik geen zin in, dus dat doe ik dan maar niet. Laat ik mijn schema door een trainer maken, dan wil ik hem/haar niet teleurstellen dat ik niet ben geweest.

   Beantwoorden
 • anke

  10 mei 2016 at 18:34

  Ik laat alleen nog een professional een schema voor me maken. Als ik het zelf moet doen, ga ik juist de andere kant op: ik ga dan veel te veel van mezelf eisen en vind ik dat best 4 of 5 keer per week kan lopen. Dan heb ik nooit meer een rustweek. Uiteraard is dat ook wat blessuregevoelig! Mijn trainer houdt me juist netjes op de bank als dat moet. En soms hou ik me er even niet aan qua schema: mijn trainer is niet gek te krijgen (en ik heb een hoop geprobeerd hoor)! Mijn schema staat niet helemaal vast tot het einddoel, maar krijg ik per vier weken een nieuw schema, rekening houdend met mijn doelen. 16 Weken kan ik niet vooruit kijken, daar ben ik te rigide voor. Ik zou mijn laatste geld aan het schema uitgeven, zo’n houvast is het voor mij persoonlijk.

  Beantwoorden
  • Josianne

   11 mei 2016 at 09:52

   Ik geef je groot gelijk dat je alleen een schema door een professional laat maken. Het kan heel fijn werken omdat diegene er echt verstand van heeft en weet wat jij aan kunt. Slim dat je ook per vier weken een nieuw schema krijgt; zo kun je het regelmatig aanpassen. Fijn dat het voor jou zo goed werkt!

   Beantwoorden
 • Marianne

  11 mei 2016 at 11:10

  Leuk deze blog. Ik ben een ‘zelfknutselaar’ die al lang twijfelt om een keer een schema te laten maken door een prof. Waar ik tegenaan loop is hoe een goede online coach te vinden, die gekwalificeerd is én waar je een klik mee hebt. Heb je daar nog tips voor? Hoe heb jij jouw online coaching gevonden?

  Beantwoorden
  • Josianne

   12 mei 2016 at 13:47

   Dankjewel Marianne! Je kunt het altijd een keer proberen; is het niks, dan weet je dat voor de volgende keer. Ja, een goede coach vinden is inderdaad lastig. Ik heb de mijne via via gevonden; je zou een oproepje op Facebook of social media kunnen plaatsen, of misschien wel via de locatie atletiekvereniging? Succes!

   Beantwoorden
  • Josianne

   17 mei 2016 at 18:54

   Hoi Brenda, er zijn ook zeker schema’s in kilometers! Een voordeel van minuten is dat je gewoon op gevoel / tempo kan lopen, de ene keer verder als je een goede dag hebt en vice versa. Trainers kunnen wel schema’s maken op afstand maar sommige mensen doen er veel langer over, de ene 60 minuten is de andere niet. Zo kan iedereen hetzelfde minutenschema aanhouden. Ieder z’n ding eigenlijk! Groetjes, Josianne

   Beantwoorden

Geef een reactie