Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Elke dag hardlopen; gezond of ongezond?

Het is wetenschappelijk bewezen dat 1 uur per dag aan beweging gezond voor je is. Dat kan lopen met de hond zijn, met de fiets boodschappen doen, trap nemen op je werk enz. Zolang je maar beweegt. Is je doel afvallen dan is het vaak aan te raden om minstens 20 min iets intensiever te gaan sporten per dag. Dat kan dus wat langer fietsen, een grotere rondje lopen, sportschool ect. Maar er zijn dus ook mensen die bijvoorbeeld elke dag hardlopen. Is dat wel gezond?

Voordat ik deze vraag ga beantwoorden moet je je zelf de vraag stellen: Waarom WIL ik elke dag hardlopen? Is dat omdat je gewicht wilt verliezen of denkt hiermee gewicht te verliezen of is het omdat je je hoofd wil legen.

Gewicht verliezen

Deskundige zeggen dat als je 5 dagen in de week 1 uur lang sport, dat je dan gewicht verliest mits je hierbij gezond eet. Waar je op moet letten is dat het wel gevarieerd blijft. Het is namelijk niet goed voor je spieren om telkens dezelfde druk te oefenen en daardoor kan je ook blessures krijgen. Als je elke dag op stoep gaat hardlopen dan hebben niet alleen je knieën heel wat te verduren maar de rest van je lichaam omdat je continue dezelfde spiergroep gebruikt. Als je elke dag gaat hardlopen omdat je denkt dat je hiermee gewicht verlies, dan is de kans groot dat je dit niet gaat volhouden en zodra je een blessure krijgt, dan moet je noodgedwongen stoppen. Deed je alleen maar aan het hardlopen dan is de kans groot dat je daardoor weer aankomt. Niet motiverend dus. Ga niet elke dag hardlopen maar kies ook andere sport zoals krachttraining, yoga, Pilates, body pump enz. Maak je lichaam sterk en geef de spiergroepen die je vooral bij het hardlopen gebruikt om de zoveel tijd rust. Maar hoevaak mag je nu wel gaan hardlopen per week? Ga niet meer dan 5x per week hardlopen ( en dat is al veel! Wij advieseren 3 á 4 max! ). Je zal zien dat als je hardlopen combineert met een andere sport dat je veel sneller resultaten zal zien! Ga je 3x per week hardlopen, varieer het hardlopen! Ga intervallen, doe aan duurloop en aan snelheid tempo. Je lichaam moet niet wennen aan je sportroutine, daardoor zal je minder “snel” afvallen en zal je lichaam gewend raken. Begin je pas met hardlopen dan raad ik zeker af om elke dag te gaan hardlopen!!!

Het is heel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en rust te nemen wanneer je lichaam dat vraagt. Je ziet misschien in afvalprogramma’s dat men elke dag hardloopt maar weet dat zij professioneel hulp krijgen en vaak te kampen hebben met extreem obese! Luister echt naar je lichaam ipv naar een tv programma.

Hoofd legen

Het kan dus heel goed zijn dat jij een loper bent die door te gaan hardlopen zijn of haar hoofd leegt na een zware werkdag. Dat is geen enkel probleem en dat moet je vooral blijven doen. Wel is het van belang dat het leuk moet blijven en dat het niet een dwangmatig iets gaat worden. Maak niet te lange afstanden maar hou het bij kleine rondjes. Ook al ben je een ervaren hardloper en kan je elke dag gaan hardlopen, denk aan je lichaam want een blessure zit in een klein hoekje.

Er zijn natuurlijk altijd van die mensen die werkelijk ELKE dag hardlopen, hier een lijstje:

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

11 Comments

 • Margot

  25 maart 2014 at 15:34

  Ik denk dat elke dag hardlopen eigenlijk wel kan, als je het beperkt houdt. Bijvoorbeeld, elke dag 20 minuutjes. Elke dag 10km of meer lopen lijkt me dan weer geen goed idee. Uiteraard zijn er extreme gevallen zoals de voorbeelden die jij opgeeft.

  Overigens voor mensen die twee dagen op elkaar volgend hardlopen (als je bv 4 keer in de week loopt is er 1 keer geen rust tussen je twee runs) is het aangewezen om twee paar hardloopschoenen aan te schaffen. Het materiaal in je schoen heeft eigenlijk ook een dagje rust nodig hem terug in de ‘oorspronkelijke’ vorm te komen. Het is ook beter voor je spieren, want andere hardloopschoenen kunnen voor een andere belasting zorgen waardoor je blessures tegengaat.

  Beantwoorden
 • Sproetenmeisje

  25 maart 2014 at 15:54

  Ik deed in december mee met een challenge waarbij je elke dag minimaal 1 mile liep. Toen heb ik een blessure aan mijn schenen gekregen dus voor mij niet meer elke dag hardlopen :-).Ik hou het nu op 3x in de week en dat bevalt wel!

  Beantwoorden
 • Hester

  25 maart 2014 at 15:56

  Ik denk dat kleine afstandjes elke dag niet erg zijn maar niet met grote afstanden. Voor mij werkt het ook niet, ik merk dat ik juist achteruit ga als ik te veel train. Ik heb echt rustdagen nodig.

  Beantwoorden
 • Patrick

  2 november 2016 at 11:53

  wat goed voelt is goed , luister naar je lichaam.
  Onthoud 1 dag wat je gedaan hebt en meet dat af aan hoe je je vandaag voelt.
  6-dagen van de week- loper 58 j ma 5km , di 7km( incl interval ) wo 5km , do 10km , vr 0 km za 5 zondag 15 km ( max tot 20km ) in comb met 1 keer per week 400m zwemmen en boodschappen doen op de fiets.
  Nieuwsgierig naar mijn eet/drink gewoonten ? mail me

  Beantwoorden
  • Chris Andriessen

   18 december 2016 at 12:43

   53 j en loop meestal 5 à 6 keer per week. Elke ochtend in de week tussen 7 en 8 u een half uur. Behalve de maandag. Zaterdagochtend vertrek rond 8.30 u voor 45 min en ’s zondags ook rond 8.30 u 1 uur tot 1,5 u. Ik wil dat nog wat opdrijven maar dan zou ik in weekend wat vroeger willen opstaan en dat lukt niet altijd zo vlot….. Reden dat ik loop is door verslaving aan fit gevoel en geest bevrijden van stress. Telkens na lopen neem ik warme douche en deze eindigt voor paar minuten met koud water….. Ik heb het zelden koud……

   Beantwoorden
 • Wouter van der Bij

  10 januari 2017 at 23:30

  Ik merk dat als ik 2 dagen achter elkaar loop dat mijn lichaam nog vermoeid is de tweede dag. Voor mij dus maximaal 3 à 4 dagen evt. i.c.m. sportschool. Vind dit zelf stukken gezonder.

  Beantwoorden
 • Sanne

  28 juli 2017 at 14:02

  Te is nooit goed maar luisteren naar je lichaam! Het ene is het andere niet. Ik bootcamp op woensdag en zondag. Daarnaast hardloop ik 2 keer in de week 5 km per keer. Dit verspreid ik zodat ik ook “rustdagen” heb dit bevalt goed

  Beantwoorden
  • Chris Andriessen

   31 juli 2017 at 00:22

   Lopen is gezond voor lichaam én geest !
   Deze sport heeft een gunstig effect op je lichaam : bloedsoploop, aanmaak kleine nieuwe bloedvaten, goed tegen stress of verwerking ervan. Best op lege maak ’s morgens vroeg met de slaap in de ogen… Zo doe ik het. Bijna dagelijks ’s ochtends om 7 u een half uurtje (+/- 5 km) en zaterdag ochtend 45 min tot een uur en ’s zondags soms langer dan een uur tot 1,5 uur….
   Daarna koude / warme en terug koude douche en je bent als herboren….

   Beantwoorden
   • H

    11 augustus 2017 at 14:09

    Het ergert mij dat er overal mensen opduiken die sporten afraden. Het is belachelijk wat je hier zegt. Je kunt elke dag rennen dat doen professionals ook. Je moet gewoon weten wat je doet en goed geinformeerd zijn.

    Beantwoorden

Geef een reactie