Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

  • Home
  • /
  • Tips
  • /
  • Hè, wat zeg je?! 13 hardlooptermen uitgelegd

Hè, wat zeg je?! 13 hardlooptermen uitgelegd

Als je net begint met hardlopen, dan schieten er termen voorbij waarvan je geen idee hebt wat ze nu precies betekenen. Bijvoorbeeld als je met een fanatiek hardloper praat: “Vandaag heb ik mijn DL gedaan, ging supergoed!” Niet-hardlopers of beginners hebben vaak geen idee wat DL is! Laat staan SDL. Heeft dat te maken met computers? Vandaag leggen we je 13 van de meest voorkomende hardlooptermen uit.

Aerobe

Als je traint dan zit je of je in aerobe zone of anearobe zone. Trainen in je aerobe zone wil zeggen dat je een training doet op lage intensiteit die lang duurt. Veel hardlopers laten door middel van een medische keuring uitrekenen wanneer ze met hun hartslagzone in de aerobe of anearobe zone zitten. Zo kun je goed je trainingen aanpassen. Zelf moest ik tijdens het trainen van langere afstanden altijd in aerobe zone trainen. Dat wordt vaak geadviseerd.Je lichaam produceert energie door middel van zuurstof. En zo houd je het hardlopen langer vol.

Anearobe

Anearobe is het omgekeerde van aerobe. Train je in je anearobe zone? Dan train je met een hogere (en vaak kortdurende) intensiteit. Je lichaam produceert zonder de hulp van zuurstof en daarom houd je dit niet zo lang vol.

min/km

Vaak zie je bij een foto op Instagram teksten als: “Lekker gelopen met een gemiddelde snelheid van 5’45 min/km”. Huh, 5’45? Het is heel simpel: je doet 5 minuten en 45 seconden over 1 kilometer.

Pace

Je pace is de gemiddelde snelheid die je tijdens een training of wedstrijd loopt. Via je horloge of app waarmee je hardloopt, kun je zien in welke tijd je een bepaalde afstand loopt. Zo kun je starten rond de 5’45 min/km maar eindigen met een pace van 6’35 min/km. Dit komt bijvoorbeeld omdat je tijdens je trainingen of wedstrijden een dip hebt gekregen en minder snel bent gaan lopen.

Taperen

Taperen? Wat is dat in hemelsnaam? Taperen betekent dat je beland bent in je laatste trainingsfase voor een halve of hele marathon. Je vermindert het aantal duurlooptrainingen en je loopt geen superlange afstanden meer. Daardoor rust je uit, terwijl je wel je snelheid behoudt. Veel mensen zijn bang dat ze door het taperen hun snelheid verliezen, maar dat is zeker niet het geval. Ook zijn mensen vaak bang dat ze te weinig trainen – zeker na maanden van heftige marathonvoorbereiding. Trap niet in de valkuil: neem je rust en blijf niet stug doortrainen. In de periode vlak voor de wedstrijd is de kans op blessure het grootst, zeker als je je rust niet pakt. Goed slapen, gezond eten en geen alcohol werken heel goed voor de perfecte prestatie op de dag zelf!

PR

Meeste weten het wel maar toch zijn er genoeg mensen die ons regelmatig vragen wat PR betekent. PR betekent personal record, oftewel je persoonlijke record op een afstand. Dat is je allersnelste tijd op bijvoorbeeld de 10 km, je halve marathon enzovoort. Hardlopers streven ernaar om steeds maar weer hun PR te verbeteren. Je kunt een PR tellen tijdens een training maar leuker is het tijdens een officiële hardloopwedstrijd. Het is ook niet verstandig om tijdens een training PR’s te lopen, omdat je je dan te intensief inspant. Juist bij trainingen moet je leren doseren.

Fartlek

Sorry, ik moet het bekennen maar toen ik dit voor het eerst las, las ik het letterlijk voor. Alsof je een scheet hebt gelaten en daar een lekje aan over hebt gehouden. Maar dat is dus niet wat het betekent. Fartlek is ontstaan in Zweden en betekent vaartspel. Het is een intervaltraining waarbij je op een effectieve manier je tempowisselingen, je snelheid en je uithoudingsvermogen verbetert. Je traint niet op tijd of tempo maar met behulp van de omgeving. Loop bijvoorbeeld langzaam over straat en ren naar de lantaarnpaal verderop. Daarna dribbel je weer verder tot je bijvoorbeeld een prullenbak ziet. Daar sprint je op af. Je maakt je spel van je omgeving.

SDL

SDL is geen computerterm maar het betekent snelle duurloop. Dit is een tempotraining. Een voorbeeld van een snelle duurloop is: 50 minuten waarvan 2 x 10 minuten SDL en tussendoor 5 minuten in duurlooptempo.

LLD

Geen drugs maar lange langzame duurloop. Lange langzame duurlopen zijn vaak de runs waar je de meeste kilometers loopt. De bedoeling is dat je dit op een laag tempo doet, in de aerobe zone, zodat je het ook daadwerkelijk vol kan houden. Let op: de meeste schema’s gebruiken de term DL en niet LLD. 

DL

Deze kan je nu wel raden, dit betekent duurloop. Duurlopen zijn belangrijk voor je training en zorgen ervoor dat je uithoudingsvermogen opbouwt. Je lichaam leert om lang (en steeds langer) op een prettig tempo te rennen.

Interval

Intervaltraining is een training waarbij je in korte tijd vaak versnelt. Dit is echt een must in je schema, het zorgt ervoor dat je sneller wordt. Een voorbeeld is bijvoorbeeld: 12 x 1 min – 1 min rust. Deze doe je maar 1x per week om blessures te voorkomen.

Negative split

Een negative split betekent dat je een wedstrijd of een training hebt gelopen waarbij te zien is dat je eerste helft langzamer is geweest dan de tweede. Loop je bijvoorbeeld een 10 km wedstrijd, dan is het essentieel dat je de eerste 5 km niet helemaal tot het gaatje gaat, zodat je de laatste 5 km kunt versnellen. Een negative split hebben tijdens je wedstrijd of training is ontzettend knap. Dat wil zeggen dat je je tempo onder controle hebt en niet te snel bent gestart en daardoor energie over hebt gehouden. Je kan dit ook oefenen voor een wedstrijd.

Haas/Pacer

Petra schreef al eerder een artikel over ‘hazen’ en ook Eveline legde het al eens uit. Op internet zie je regelmatig berichten voorbij komen als: “Ik zoek voor de CPC Loop in Den Haag een haas, wie kan me helpen?” Een echte haas? Nee, een haas is iemand die met jou meeloopt op een stabiel tempo om de door jouw gewenste eindtijd te behalen. Hazen worden ook wel pacers genoemd. Veel wedstrijden hebben groepen pacers die verschillende eindtijden lopen. Je kunt je hier gratis bij aansluiten. Eveline is bijvoorbeeld al een paar keer pacer geweest voor wedstrijden als CPC Loop en Amsterdam (halve) marathon.

Zijn er termen waarvan je nooit hebt gehoord?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

Geef een reactie