Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Hardlopen en pijnstillers, mag dat?

Het is een van de meest gegoogelde woordcombinaties als het gaat om hardlopen: hardlopen en pijnstillers. Mag het? Is het slim? Wat kun je beter wel en niet doen? Vandaag de antwoorden voor je op een rijtje.

Paracetamol, diclofenac, ibuprofen, aspirine: als je pijn hebt ligt er altijd wel iets voor het grijpen. Laten we beginnen met waarom je een pijnstiller gebruikt. Heb je een blessure? Of ben je bang (spier)pijn te krijgen? Zodat je tijdens je wedstrijd dieper kunt gaan?

Laat ik beginnen met stellen dat lopen + pijn eigenlijk nooit een goed idee is. Dat betekent dat je over je grenzen gaat en misschien wel iets (onherstelbaar) beschadigt.

Ben je bang voor bijvoorbeeld (spier)pijn tijdens een lange duurloop? Neem dan niet preventief een pijnstiller. Loop je een marathon, dan weet je dat je zeer waarschijnlijk pijn gaat hebben. Deal with it. Dat is onderdeel van je race, van je overwinning.

Maar waarom is het nu zo slecht?

Het slikken van pijnstillers in combinatie met hardlopen is slecht omdat je geen of een verkeerd beeld krijgt van je pijn. Je onderdrukt de pijn, dus je weet nooit precies waar en hoeveel last je hebt van bijvoorbeeld je rug, schouder of arm. Dat maakt het lastig om er daadwerkelijk iets aan te doen. Hoe leg je uit aan je arts of fysiotherapeut hoe de pijn aanvoelt, als je het nooit echt voelt?

Het grootste gevaar van het gebruik van pijnstillers tijdens een run zit ‘m in de lichamelijke reacties. Als je ontstekingsremmers slikt, dan wordt de bescherming van je maagwand aangetast en wordt de regulatie van het bloed naar je nieren verstoord. Resultaat? Maag- en darmklachten.

Uit onderzoek blijkt ook dat sporters die dicloflenac, ibuprofen of aspirine slikken vaker problemen hebben met hun hart, nieren en darmen. Een gevaarlijke combinatie dus.

Als je hebt getraind, vinden er in je lichaam allemaal ontstekingsprocessen plaats. Afvalstoffen worden afgevoerd. Je lichaam wordt hier sterker van. Slik je ibuprofen, dan voorkom je dat je lichaam zelf aan de slag gaat. Daar schiet je dus niks mee op.

Wanneer ‘mag’ het dan wel?

Heb je gesport en ben je geblesseerd geraakt? Dan mag je uiteraard een pijnstiller nemen. Maar hier geldt: met mate.

Heb jij weleens een pijnstiller geslikt bij het hardlopen?

 

Bronnen: Prorun.nl, NRC, Losse Veter, apotheek.nl

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

One Comment

  • Ilias Ano

    8 april 2016 at 02:46

    Ik heb meestal bij het beginnen van lopen kuitpijn en hoe meer ik loop hoe meer pijn het doet? Wat moet ik doen? Mag ik een pijnstiller nemen voor het lopen?

    Alvast bedankt

    Beantwoorden

Geef een reactie