Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Hardlopen met een beperking: doofheid

Hardlopen met een beperking, mmm… dat klinkt in mijn oren heel negatief. Een handicap kan ik het ook niet noemen, maar wat dan wel? Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Ik loop hard en ik ben aan een oor doof. Nou, poeh poeh, is dat het, zullen velen denken! En terecht, want dit is nog niks in vergelijking met bijvoorbeeld iemand die slechtziend is, of een been mist. Toch wil ik het in dit blogje hebben over mijn situatie. Wat is er aan de hand? Wat merk ik ervan met hardlopen? En waar kunnen andere mensen rekening mee houden?

Dit jaar is het 12 jaar geleden dat ik een virus kreeg en daardoor plotseling doof werd aan een oor. De artsen waren te laat, zij dachten dat het door een verkoudheid was en ik moest mijn oren laten uitspuiten. Daardoor heb ik blijvende schade opgelopen en zal ik aan een oor nooit meer goed horen. Heb ik er last van? Nee, en soms is het heerlijk om doof te zijn aan een oor. Lawaai in de nacht? Gewoon op mijn goede oor slapen! Maar soms is het ook vervelend. Bijvoorbeeld als je in een ruimte met veel mensen en het wat lawaaiiger is. Dan kan ik vaak niet de persoon horen die tegen mij praat. Soms lijk ik ook wel ongeïnteresseerd bij een hardloopwedstrijd. Mensen die in het startvak wat zeggen en dan reageer ik niet. Zo heb ik ooit tijdens een hardloopwedstrijd met een meisje gelopen die maar bleef praten, maar ik hoorde gewoon niks…

Hardlopen

Toen ik begon met hardlopen moest ik daar wel aan wennen. Ik moest ineens voorzichtiger zijn dan normaal. Er is zoveel geluid in je omgeving! Vogels, andere hardlopers, maar ook vervoer of andere geluiden waar je op moet letten. Je bent met hardlopen niet alleen bezig met jezelf, maar ook met de omgeving. Hoe vaak verdwaal ik niet in mijn eigen gedachten en hoor ik de fietsbel niet…

Tips voor doven of slechthorenden

Dit zijn tips die je kan gebruiken als je doof bent aan een oor zoals ik of slechthorend bent:

 • Een van de belangrijkste tips die ik je mee wil geven, is dat ergens moet noteren dat je doof bent. Mocht er onderweg iets met je gebeuren, dan weet men waarom je minder snel reageert. Ook met wedstrijden schrijf ik op mijn startnummer dat ik doof ben. Stel dat je valt en je hoofd open haalt en je reageert niet omdat ze tegen je dove oor schreeuwen… dat wil je niet! Klinkt nu wel heel ernstig, maar beter voorbereid dan later spijt!
 • Luister je muziek tijdens het hardlopen? Zet je muziek dan niet te hard. In het begin wilde ik per se muziek horen en had ik het volume best wel hard. Dat is levensgevaarlijk omdat je dan niks meer hoort, je omgevingsgeluid is weg. Ik heb in het begin regelmatig gehad dat ik schrok van getoeter door auto’s of scooters.
 • Eigenlijk adviseer ik om helemaal geen muziek te luisteren tijdens het hardlopen, maar dat doe ik zelf nog steeds wel. Al leer ik nu om steeds meer zonder te lopen. Voordeel is wel dat je daardoor meer van de natuur hoort. Alleen die ademhaling… uhg.
 • Dit geldt eigenlijk voor alle hardlopers: loop aan de andere kant van de weg op een fietspad, tegen het verkeer in. Zo zie je wat er voor je komt en zul je minder snel schrikken van getoeter of fietsbellen.
 • Soms krijg je tijdens het sporten “plop”-oren. Je oren slaan dan dicht. Dat komt door de verzuring van het lichaam. De trilling van de geluidsgolven in het binnenoor kan niet meer goed worden omgezet in elektrische signalen naar de hersenen. Vrijwel al het bloed, dus ook vrijwel alle zuurstof wordt naar de spieren gestuurd.’ (bron). Mijn advies: heb je er te lang last van, stop dan! Hoe meer druk je op uitoefent, hoe meer schade je kan aanrichten.
 • Dit is een tip die je in je normale leven denk ik ook veel gebruikt: geef aan dat je niks hoort aan een oor. Mensen kunnen niet zien dat je doof bent. Wijs ze naar de juiste kant van je oor. Doe dit ook naar de vrijwilligers bij wedstrijden.
 • Wees voorzichtig en alert. In een stad lopen is minder fijn dan in een park. Zoek vooral een route uit waar je lekker rustig kan gaan hardlopen en genieten.
 • And last but not least: maak er soms gebruik van. Geen zin om met andere lopers te praten? Gooi lekker je oordoppen in en ren! Soms is dat heerlijk ;).

Tips voor niet-slechthorenden of doven

 • Overdreven hard praten. Ik heb het een paar keer meegemaakt dat, wanneer ik vertelde dat ik doof was aan een oor, mensen dan overdreven hard gingen praten. Just… don’t. Ik hoor je wel hoor, via het andere oor.
 • Niet meteen denken dat we je negeren. Doofheid zie je niet vanuit de buitenkant (mits je een gehoorapparaat hebt, en dat heb ik niet). Wanneer je links van mij loopt, zal ik niet snel reageren als je praat. Meestal ben ik diegene die dan naar de andere kant gaat lopen van je om toch te luisteren. Doe ik dat niet? Dan ben je misschien niet interessant genoeg ;).
 • ‘Ben je doof ofzo?’. Ja. Als iemand iets niet hoort, roep dan niet meteen dat-ie doof is. Kan best wel kwetsend zijn voor sommige mensen. Ik persoonlijk lach dan en roep keihard (extreem articulerend) “JA!”.

Hardlopen met een doof oor is niet ernstig. En als je doof bent weet je daar vast goed mee om te gaan.
Desalniettemin: wees voorzichtig!

 

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

Geef een reactie