Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Hardlopen met je hond

Wie mij een beetje kent, weet dat ik een hond heb. Een bordercollie genaamd Noa. Er zijn maar weinig momenten dat ik niet met mijn hond hardloop. Van korte runs tot intervaltrainingen: ik doe ze allemaal met mijn hond Noa. Het is niet alleen gezellig, ze stimuleert me ook. Ze pusht me om sneller te gaan! Ik krijg regelmatig vragen over hoe ik dat haar heb aangeleerd. Ik heb er ooit al eens over geschreven, maar dat artikel stamt uit 2013, tijd voor een update

Welke honden kunnen hardlopen?

In principe kan iedere hond hardlopen, maar niet iedere hond is gemaakt om te gaan hardlopen. Ik ben geen hondenexpert, maar hardlopen met een chihuahua raad ik niet aan. Ook voor honden met een platte neus is het niet aan te raden om te gaan hardlopen. Zij hebben vaak moeite met ademhalen en de kans is groot dat ze overhit raken. Honden zoals labradors, bordercollies en herders zijn ideaal. Op de website van de Amerikaanse Runner’s World staat precies welke honden voor welke afstanden geschikt zijn! Bordercollies zijn geschikt voor lange runs en obstacles/trails. Uhm, ik hou het nog even bij hardlopen zonder obstakels en trails doe ik ook maar niet.

 

 

Hoe leer je je hond om mee te gaan hardlopen?

Honden zijn de beste motivators die je kan hebben. Ze laten je niet in de steek, omdat ze geen zin hebben. Zij zijn de beste hardloopmaatjes die je kunt bedenken. Heb je een hond en wil je dolgraag met hem rennen? Kijk dan of hij het een geschikt ‘hardloopras’ is. Check ook altijd voor de zekerheid bij de dierenarts of het mogelijk is. Soms ontdekken ze bijvoorbeeld een hartritmestoornis bij honden. Heb je een puppy? Superschattig, maar ga nooit hardlopen met een puppy als-ie nog geen zeven of acht maanden is. Dit in verband met de botgroei!

Bouw het hardlopen met je hond rustig op. Ben je net gestart met Evy? Perfect, je hond kan dan meetrainen. Is je hond nog nooit mee wezen rennen en wil je vanuit het niets 20 kilometer lopen? Dat is een absolute no-go! Je hond heeft een goede conditie, maar die conditie moet wel opgebouwd worden. Hardlopen vergt behoorlijk wat inspanning van je dier. Ongetraind ineens lange stukken rennen verhoogt de kans op blessures bij je hond, net als bij mensen.

Los of met een riem?

Veel hardlopers zijn bang als ze een loslopende hond zien. Als hondenliefhebber snap ik het aan de ene kant niet, maar aan de andere kant kan ik het heel goed begrijpen. Je kent die vreemde hond niet, weet niet wat die gaat doen en hoe die is opgevoed. Met Noa hebben we heel veel geluk. Ze is een schat van een hond en doet niemand kwaad. Je moet haar echt pissig maken wil je dat ze iets doet en dan nog zal ze eerder aan de kant gaan dan naar je toe. Noa luistert altijd beter zonder riem dan met riem. Met riem blijft ze maar trekken en expres achter bomen lopen, terwijl als ze los loopt, blijft ze heel netjes bij ons en komt ze na een keer fluiten keurig teruglopen. Dat hebben we haar zo aangeleerd toen ze klein was. Voordat je beslist om met of zonder riem te lopen, moet je dus weten of en wanneer je hond naar je luistert.

Er bestaan speciale riemen om te hardlopen met honden. Deze riemen maak je om je middel vast, zo heb je tijdens het lopen je handen vrij. Doe nooit je riem om je pols: een verkeerde beweging of reactie van je hond veroorzaakt ongelukken.

Nog praktische tips:

  • Zorg ervoor dat je snoepjes bij je hebt om je hond te belonen. Roep je je hond terug, beloon het met een snoepje.
  • Zorg dat je loopt waar eventueel water is of neem water mee voor je hond. Als je hond in goede conditie is, dan hoeft dat niet bij 5 km. Ga je boven de 10 km lopen, dan is het wel zo slim om iets mee te nemen.
  • Neem altijd een riem mee. Ook al gebruik je hem zelf liever niet, in sommige situaties moet de hond aan de lijn.
  • Ga in de zomer niet pal in de zon lopen. Is zowel voor jezelf als voor de hond niet goed. Door de vacht en haren houdt je hond sneller warmte vast. Kies voor routes met schaduw.
  • Controleer je hond op teken en wonden. Loop je alleen maar op asfalt? Dan kunnen de kussentjes onder de poten van je hond kapot gaan. Kies daarom een route met zowel gras als asfalt.
  • Zie je dat je hond helemaal op is en niet meer kan? Pech voor jou maar dan moet je ook stoppen. Ga alsjeblieft niet door met hardlopen als je hond niet meer kan.
  • Geniet van het samen lopen met je hond!

Loop jij wel eens met je hond?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

Geef een reactie