Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

 • Home
 • /
 • Tips
 • /
 • How to: Hardlopen met je hond

How to: Hardlopen met je hond

Je ziet ze niet vaak maar er zijn hardlopers die hardlopen met honden en elke keer als ik dat zag wilde ik ook mijn eigen hond meenemen. Ik heb een hond genaamd Noa en zij is een Border Collie. Border Collies staan bekend om hun drijven van andere dieren maar ze houden vooral van veel rennen buiten. Nou, ideaal toch? Ik wilde het dus uitproberen en ik ga jullie wat tips vertellen en do en don’ts. 

Riem

Een hond hebben is natuurlijk wel handig maar naast een hond moet je een riem bij je hebben. Ik heb getest met een gewone riem en met een speciale hondenriem om te gaan hardlopen. Ik kan je nu al vertellen dat hardlopen met een gewone riem niet ideaal is en ik raad het ook af. Het is namelijk niet fijn dat als een hond trekt dat je meegetrokken wordt aan een kant. Daardoor kan je een schouderblessure krijgenn. Ik testte een speciale riem uit en daar ben ik heel blij mee. De riem bestaat namelijk uit een riem voor jezelf en een soort van touw voor je hond waar je zijn of haar riem aan vast kan maken. Doordat jij de riem om je middel doet, heb je niet alleen je handen vrij maar zo ben je ook stabieler. De riem veert mee en er zit een lusje vast zodat je je hond naar je toe kan trekken als ze van het pad afwijkt. Ideaal! De riem kan je kopen bij dierenwinkels voor 19,95 euro !

How to: Hardlopen met je hond

Hoe leer je je hond om mee te gaan hardlopen?

Heel simpel gezegd, dat kan je een hond niet direct aanleren. Als je een hond hebt die al redelijk goed luistert terwijl je hem uitlaat is dat al een pluspunt. Let ook op dat niet alle honden lang kunnen hardlopen omdat ze niet die conditie hebben. Ga rustig beginnen met dribbelen en praat vooral veel tegen je hond. Zeg tegen je hond dat ze/hij goed bezig is en geef hem tussendoor een klein snoepje als beloning. Noa, die weet precies wanneer het tijd is voor een snoepje ;). Ga nooit hardlopen met een puppy of een hond die jonger dan 1 jaar is ivm zijn botgroei! Merk je dat je hond niet verder kan of wil, helaas voor jou maar stop dat ook. Een hond moet ook een conditie opbouwen en ga het vooral niet forceren, dat wil jezelf ook niet.

Water, water, water,

Als je 5 km gaat hardlopen samen met je hond dan hoef je niet perse een fles water mee te nemen maar zorg dat zodra je thuis komt wel voor een verse bakje water. Ga je verder dan 5 km dan is het wel aan te raden om water mee te nemen. Ik heb een flesje met de naam Noa erop staan zodat ik weet dat het haar flesje is en die geef ik dan tussendoor. Een hond heeft genoeg water nodig! Je kan natuurlijk ook naar een vijver rennen zodat ze daar wat kunnen drinken.

Have fun!

Geniet vooral van de momenten dat je samenloopt met je hond en knuffel je hond helemaal plat en beloon je hond als je klaar bent. Honden voelen aan als je trots bent op ze en als je ziet dat ze dit ook leuk vinden is het helemaal te gek. Een ander voordeel is dat honden sneller dan jou gaan en daarom trekken ze jou een beetje mee waardoor je stiekem ook gewoon sneller gaat!

How to: Hardlopen met je hond

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

10 Comments

 • jasmijn

  28 november 2013 at 16:41

  Ik ging vorig jaar altijd met de hond hardlopen, hij bepaalde het tempo, wat me eigenlijk binnen vrij korte tijd op de 12kmh had. Ook handig bij zware heuveltjes, het commando “pull” aanleren.

  Die van mij kan ook het commando “links”, “rechts” en “whoa” wat ervoor zorgt dat we geen bocht-botsingen hebben.

  Hopelijk kan ik volgend jaar weer met mijn beste hardloopmaatje aan de slag!

  Beantwoorden
  • Zelia

   28 november 2013 at 20:57

   Wat leuk zeg! Mijn hond weet dat ie bij elke stoprand moet stoppen ( normaal gesproken ) maar dat hier is tijdens hardlopen niet heel fijn. Ik ga ook even wat commandos aanleren! Succes !

   Beantwoorden
 • Céline

  29 november 2013 at 19:02

  Perfecte post! Ik neem ook steeds vaker mijn hondje mee op hardlooptoer! We genieten er allebei heel erg van en ondanks dat hij niet heel gehoorzaam is als mijn vader hem uitlaat, met hardlopen luistert hij al bijna perfect! Het is een beetje mijn droom geworden om samen een halve marathon te gaan lopen voor het goede doel. Die riem is echt wel een hele goede tip! Waarschijnlijk heb ik die in een paar weken ook in gebruik 😉

  Beantwoorden
 • Linsey

  5 januari 2014 at 18:57

  Ik heb een zwarte dwergkees hond en hiervoor had ik een grote hond die makkelijk mee kon hardlopen. Echter verbaasde ik me over deze kleine dwergkeeshond dat hij na meer als een uur in het bos te hebben gewandeld en hij uiteraard heen en weer rennend, thuis nog fit was. Vandaag heb ik hem dus voor het eerst meegenomen voor een klein rondje van 5/6km en het ging verbazingwekkend goed!! Ik heb hem heel de weg in het bos los laten lopen en hij volgde mooi. Hij is nu 1,5 jaar en het is echt een schat. Hij mag even twee dagen rusten en dan proberen we het weer.

  Beantwoorden
 • Nicole

  26 november 2014 at 22:19

  Super post! Ik heb een klein begin gemaakt met het hardlopen met m’n hondje, maar ze is nu net 9 maanden dus dat doen we wel heel rustig. Ook die tips van Jasmijn (links, rechts, whoa, pull) zijn handig! Wie weet lukt het mij om het m’n koppige, eigenwijze, schattige Cocker Spaniël aan te leren! hihi

  Beantwoorden
 • Peggy

  24 juni 2015 at 10:34

  Hey, wat leuk! Ik weet dat het al een oude post is, maar ik zoek eigenlijk een soort gelijke riem om hard te gaan lopen met mijn border. Weet je toevallig nog welk merk het is of bij welke dierenwinkel je hem gekocht hebt?

  Beantwoorden
 • Evelien

  12 november 2015 at 12:51

  Hardlopen met de honden: ik doe niet anders! Ik heb een labrador van 9 en een witte herder van 3. Omdat ik landelijk en heel afgelegen woon, lopen de honden eigenlijk altijd los. Ik heb soms voor de zekerheid een lijntje mee, die ik even snel kan omdoen als het nodig is, bijvoorbeeld als we een andere hond ofzo tegenkomen – als er een met mij meeloopt, volgt de ander ook. En los lopen ze ook eigenlijk prima mee: op lange stukken loopt er een voor me (de herder) en een achter me (de lab). Af en toe wordt er gesnuffeld, een plas gedaan of een grote boodschap, misschien nog even een fazant of haas opgejaagd (de herder), maar dan trekken ze een sprintje en zijn ze weer bij. Met warm weer loop ik max 5 kilometer en kunnen ze halverwege zwemmen/drinken in het kanaal. Verkeer is er gelukkig nauwelijks en kan ik van heel ver zien aankomen, dus als er een auto of trekker moet passeren, stop ik even in de berm.

  Ik ben aan het trainen voor 10 km en denk dat ik de labrador daar niet in meeneem; 5-6 km is voor hem genoeg, ook al loop ik niet een hoog tempo. De herder hoeft haar tempo nauwelijks aan te passen op dat van mij, hahaha, dus zij mag op langere rondes mee.

  Ik kan het iedereen aanraden: het is twee vliegen in een klap. Ik aan mijn conditie gewerkt, zij lekker uit geweest. En voor mij is het afleiding, zeker als ik soms geen zin heb/moe ben/ zware benen heb. Omdat ik op de honden moet letten, let ik niet op hoe zwaar ik het heb ;-), dus lopen gaat dan mentaal makkelijker! En het is gewoon heel gezellig, af en toe een natte snoet tegen mijn hand, het monotone getrippel om me heen, af en toe een hond die in de weg loopt. Zij blij, ik blij. Ik zou niet anders willen!

  Beantwoorden

Geef een reactie