Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Hardlopen vs. Teamsport

Het is er met de paplepel ingegoten. Nog net niet geboren en ik was aanwezig op het handbalveld en toen ik vijf jaar werd mocht ik eindelijk zelf het veld op voor mijn eerste handbaltraining. Ik ben opgegroeid met handbal en de laatste jaren voordat ik begon met hardlopen stond ik op het hockeyveld. Uiteindelijk heb ik 17 jaar gehandbald en stond ik drie jaar lang in een rokje met een hockeystick op het kunstgrasveld. Heel veel mooie momenten meegemaakt, maar uiteindelijk gekozen om te gaan lopen en daar heb ik nog steeds geen spijt van. 

Er zijn heel veel overeenkomsten te vinden tussen teamsport en hardlopen en daarom zullen sommige voordelen ook zeker van toepassing zijn op het hardlopen of teamsport. Toch zit er voor mij een heel groot verschil tussen en ik denk dat meerdere met mij die mening delen. Met hardlopen ben je vrij, met een teamsport zit je ergens aan vast. En dit, in mijn ogen, grote verschil heeft mij doen besluiten lekker te blijven lopen en het teamsport voorlopig te laten voor wat het is. Gaan en staan waar je wilt en op welk moment dan ook. Heerlijk!

Teamsport:

 • Als je even niet je dag hebt, kan het team je ondersteunen en is dus de wedstrijd niet meteen verloren.
 • Je traint en speelt wedstrijden altijd samen en dat brengt een hoop gezelligheid met zich mee.
 • Er zijn vaste trainingstijden wat rust geeft in je dagelijkse ritme.
 • Er zit een spel-element in. Naast het feit dat de bal het goal in moet als je winst wilt behalen heb je meerdere manieren van spelen. Aanvallend, verdedigend, spelen op snelheid / techniek of gewoon gaan en zien waar het schip strand.
 • Door de sociale druk kan er meer uit jezelf worden gehaald. Zware trainingen doe je samen dus kan je elkaar ondersteunen.
 • Geen zin om te trainen? Je wordt zo overgehaald door gemotiveerde teamgenoten.
 • In de winter speel je (vaak) binnen en heeft het slechte weer geen invloed op je wedstrijd! (Winning)
 • Je bent meer tussen de mensen, zowel tijdens de trainingen, wedstrijden als in de derde helft.

Hardlopen:

 • Het grootste voordeel vind ik (zoals ik al zei): Je bent vrij om te gaan & te staan waar je wilt!
 • Trainingen kan je indelen zoals jou het beste uitkomt.
 • Er is geen prestatiedruk vanuit het / een team (voor recreatie lopers – in de top ligt dit echt anders). De enige druk die je hebt met hardlopen, is de strijd met jezelf. Ik ben gevoelig voor (sociale) druk en voel het woord ‘falen‘ maar al te goed. Met hardlopen kan ik ook falen, maar dat ligt dan echt geheel aan mijzelf!
 • Alle energie wat je in hardlopen steekt, komt er ook weer uit. (met een juist trainingsschema)
 • Je bepaald zelf of je wedstrijden loopt en zo ja wanneer, waar & wat voor wedstrijd je wilt lopen.
 • Afstanden verschillen tussen 100 meter sprint en ultramarathons van 5000 km. Er zit echt wel een afstand tussen die jou goed ligt!
 • Loop je het liefst in de natuur, dan ga je de natuur in (trailrunning misschien iets?). Is het de stad, dan loop je door de stad. (Urban runners!)
 • Contact met hardlopers is tegenwoordig zo gevonden via de sociale media, maar als je daar even geen zin hebt zet je gewoon je internet uit en geniet je van het lopen zelf.

2016-03-26 19.35.37

Mijn conclusie? 

In mijn leven momenteel is hardlopen een sport die past. Past bij mij, past in wat ik wil. Vrij zijn wanneer ik wil trainen, vrij zijn wanneer ik een wedstrijd wil lopen. Vrij zijn in mijn weg er naar toe en de doelen die ik wil halen. Geen sociale druk, behalve mijn eigen druk waar ik mijn handen vol aan heb. Het ene moment loop ik het liefst over vlakke grond, het andere moment loop ik het liefst de duinen in. Met niemand hoef ik rekening te houden, want ik ga alleen op pad. Heerlijk! En eerlijk, ik heb in de afgelopen 2 jaar zoveel over mijzelf geleerd dat ik iedereen kan aanraden om te gaan lopen. Het geeft inzichten, het geeft inspiratie en als je het juiste trainingsschema hebt geeft het je zelfvertrouwen en energie.

Doe je graag aan teamsport? Begrijpelijk! Maar dit stopt in de zomer (& soms winter) en stap dan lekker in je hardloopschoenen. De basisconditie wordt behouden en je kan er fijn even tussenuit. Doen waar jij je goed bij voelt, doen waar je zin in hebt. Want in 6 weken zomerstop kan je een hoop bereiken met 3 looptrainingen per week!

Wat vindt jij het fijnst aan het hardlopen? En zou je een teamsport kunnen beoefenen, zo ja welke?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Van jongs af aan is Maaike al serieus (& fanatiek) bezig met sporten, en sinds de zomer van 2014 heeft ze de focus verlegd naar het hardlopen. Het geeft haar rust, positieve energie en vrijheid, iets waar ze veel waarde aan hecht. Met twee hele marathons op haar naam is ze nu, met veel plezier, aan het trainen voor de derde: de marathon van Rotterdam 2018.

2 Comments

 • Amber

  9 juli 2017 at 14:27

  Ik heb bewust na een paar jaar roeien met een team gekozen om te gaan hardlopen. Wij moesten onze trainingen zelf plannen en ook zelf een coach vinden. Op een bepaald moment had ik het helemaal gehad om met iedereen rekening te houden. Lekker schoenen pakken en gaan is zoveel makkelijker! Af en toe loop ik wel met anderen, maar dat zijn niet mijn serieuze trainingen.

  Beantwoorden
  • Maaike

   9 juli 2017 at 17:48

   Herkenbaar. Ik loop ook nog graag samen met anderen, maar geen serieuze trainingen. Toch mis ik af en toe wel de gezelligheid na afloop en samen vechten voor de overwinning. Maar wat je zegt, al dat gedoe er omheen..

   Beantwoorden

Geef een reactie