Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Hazen; hadden we het niet over hardlopen?

Toen ik voor de eerste keer over een ‘haas’ las in hardlooptermen, vond ik het heel logisch. Maar als ik er over nadenk, dan vraag ik me toch af hoe het zit. Waar komt de naam vandaan? Waarom willen mensen hazen en niet gewoon zelf lopen? Ik besloot het op te zoeken en met jullie te delen. De benaming ‘pacer’ komt ook vaak voorbij. Volgens mij is dit gewoon de Engelse term, maar betekent het hetzelfde.

Wat betekent het?
Tijdens mijn zoektocht naar een definitie, kwam ik twee verschillende beschrijvingen tegen.

  1. Bij marathons wordt er vaak gebruik gemaakt van hazen die met de toplopers meelopen. De eerste 30 kilometer lopen ze voor de kopgroep uit, zodat deze lopers uit de wind lopen. Tijdens de race stoppen ze één voor één, zodat de hardlopers de race op eigen krachten uitlopen.
  2. Tijdens hardloopevenementen worden vaak hazen ingehuurd om tempo te houden. Op die manier hopen organisaties het tempo van de lopers hoger te houden. De lopers zelf gebruiken dit vaak om achter een haas aan te gaan met wie ze hun doel kunnen halen.

Waar komt de naam vandaan?
De naam ‘haas’ komt uit de jacht. Zoals jullie misschien wel weten, jaagde men vroeger op wild met honden. Vaak gingen ze achter hazen aan, die wel 70km/u kunnen lopen.  Toen de hondenraces begonnen, gingen de honden natuurlijk niet zomaar rondjes lopen op een baan. Daarvoor ging een stok met een dode haas (of het vel) er op voor de honden uit op topsnelheid. De honden gingen daar zo snel mogelijk achter aan. Dat doen wij hardlopers nu ook, achter onze haas. Gelukkig zijn onze hazen levende mensen!  

Persoonlijke ervaring
Om het verhaal compleet te maken, ben ik op Twitter op zoek gegaan naar een pacer. Ik kwam terecht bij Ton Legerstee. Hij is 60 jaar oud en loopt al vijftien jaar hard. Ton loopt onder andere als pacer in Rotterdam en Eindhoven, waar je hem dus vast tegen kan komen.

Waarom ben je als pacer gaan lopen?
Ik liep op een gegeven moment, na 10 jaar hardlopen, geen PR meer. Om gemotiveerd te blijven, ben ik op zoek gegaan naar andere redenen om te lopen. Ik help graag (jonge) mensen en ben toen begonnen als pacer. Daarbij ben ik hardlopende stadsgids in Rotterdam. En jahoor, mijn motivatie om te trainen was weer terug.

Wat is er zo leuk aan het pacen?
Mensen helpen is zo leuk. Ik heb er diverse leuke contacten aan overgehouden. Ook de voldoening van de lopers die je meeneemt over de finish maken het werk als pacer zo mooi. Dat is veel leuker dan het lopen van een PR.

Blijf je in training om beter te worden?
Ik moet goed trainen, maar waar ik vroeger nog wel eens 3.30u kon pacen, is het maximale nu 4 uur of hoger op de marathon. Om het tempo strak te houden en de tips te kunnen blijven geven, moet je de tijd makkelijk kunnen lopen. Nu ik 60 jaar ben moet ik daar fors voor trainen, maar het is een goede motivatie.

Loop je nog wel eens een wedstrijd voor jezelf, niet als pacer?
Soms loop ik een kortere wedstrijd voor mezelf, maar dat vind ik veel minder leuk. Het is best frustrerend als mijn tijden verder oplopen. Ik doe wel vaak één op één haasklussen voor bekenden.

Hoe word je pacer?
Je wordt pacer vanwege de naam die je in het loopcircuit hebt, maar iedereen kan zich opgeven. Als je vaker faalt, dan kan het voorkomen dat je wordt geweigerd. Ik heb de laatste 2 jaar in Rotterdam dezelfde jongen mee gehad als pacer die beide keren is afgehaakt. Wanneer we dat beiden zouden doen, zijn er geen pacers meer. De meeste marathons loop je daarom met minimaal twee mensen, soms wel eens drie of vier.

Heb je een leuke anekdote?
Diverse, maar het leukste was toch wel een marathon in Leiden. Ik pacete met Gerard Verveer op 4 uur. Onderweg moest ik voor een grote boodschap. Als pacer is een kleine al lastig, want je maat loopt gewoon door en dat moet jij dan weer inhalen. Op 25k ging ik de dixie in. Ik wilde er snel in en uit, maar het touwtje van de ballon die pacers dragen brak. Gelukkig bleef de ballon in de dixie hangen en kon ik ‘m weer vast maken. Ik had weer 2k nodig om bij te komen. Gelukkig liep Gerard strak door.

Ik heb hier een aantal bronnen voor gebruikt. Tegen de tijd dat dit artikel is gepubliceerd, waren deze pagina’s helaas niet meer bereikbaar. Al mijn bronnen heb ik in ieder geval via Google of Twitter gevonden.

Bron foto’s: Ton Legerstee

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Petra begon in 2012 met hardlopen, liep na enkele blessures in oktober 2016 ein-de-lijk haar eerste halve marathon en traint nu voor de derde (en vierde, en vijfde...). Buiten hardlopen om werkt ze als freelance copywriter en communitymanager, blogt ze op JKR en Doen in Boedapest.nl/To Do in Budapest.com, en probeert ze zoveel mogelijk te reizen.

Geef een reactie