Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Het ‘pijntje hier, pijntje daar’ syndroom

Heel veel hardlopers hebben last van het ‘pijntje hier, pijntje daar syndroom’. Huh? Wat is dat dan? Nou, hoe vaak heb jij wel niet bij de fysiotherapeut of huisarts gezeten omdat je dacht dat er iets was, terwijl er vervolgens helemaal niks bleek te zijn? Nou, dat is dus het pijntje hier, pijntje daar syndroom. Ook ik zat afgelopen jaar regelmatig in de stoel bij de fysiotherapeut omdat ik dacht dat mijn scheen weer helemaal naar de gruzelementen was, maar vervolgens kon hij helemaal niks vinden in m’n been en er was ook helemaal niks aan de hand. Maar het belangrijkste: wanneer heb je last van dit ‘syndroom’? En wanneer ga je nou wel of niet naar de fysiotherapeut?

Laat ik voorop stellen: als je écht pijn hebt, en als je echt denkt dat het niet goed zit: ga dan zeker naar een dokter. Je moet niet te lang door blijven lopen met pijn, want je maakt misschien alleen maar meer kapot dan je zou denken. Toch hoef je echt niet bij elk pijntje naar een dokter te stappen.

Wat was er nou bij mij aan de hand bijvoorbeeld?

Op dinsdag rende ik 3 kilometer, op donderdag rende ik 6 kilometer en in het weekend rende ik 12 kilometer. Om vervolgens pas op de donderdag erna weer 5 kilometer te rennen, op zaterdag 10 kilometer en de week dáárna herhaalde dit hele riedeltje zich. Je ziet dat er behoorlijk wat verschil zit in het aantal kilometers, maar ook dat er de ene keer 4 dagen tussen zat en daarna maar weer 1 dag. Dit is geen stabiele basis. Hierdoor kreeg ik last van m’n scheen, althans: ik dácht dat ik last van m’n scheen had. Tijd om de fysiotherapeut er naar te laten kijken (voor de zesde keer zeg maar). Hij begon even terug te bladeren in m’n Nike-statistieken en concludeerde het bovenstaande. Wilde ik niet meer continu pijntjes hebben, dan moest ik a.) m’n runs beter verspreiden over de week, en b.) niet zoveel verschil tussen de afstanden laten zitten. Het moest allemaal wat stabieler. Je raadt het al: ik paste dit principe toe en de pijn werd een heel stuk minder. Achteraf bleek er ook iets in m’n heup niet helemaal lekker te zitten, waardoor ik toch terug moest komen, maar dat is nu ook opgelost en sindsdien loop ik heel stabiel en heb ik weinig tot geen last van m’n scheen. Ja, tot die week vóór de CPC.

Ik heb er nogal een handje van om in de week voor een wedstrijd ineens overal pijn te hebben: dan is het weer m’n knie, dan weer m’n scheen en ga zo maar door. Natuurlijk bel ik dan meteen de fysiotherapeut en vervolgens concludeert hij weer dat er écht niks aan de hand is.

Wat is nu de moraal van dit verhaal?

Ga niet voor elk wissewasje naar de dokter. Wanneer je bij een fysiotherapeut zit, jaagt dit er zó je aantal sessies doorheen (en daarna moet je gaan betalen!) en dan heb je dus een probleem als er écht wat is. Kijk even terug naar je trainingen van de afgelopen weken; heb je misschien wat veel gelopen? Heb je op een andere ondergrond getraind? Heb je net als ik heel onregelmatig getraind? Dit zijn allemaal factoren die meespelen. Pas je trainingen aan en kijk het even aan. Heb je dan nog steeds pijn? Ja, ga dan zeker naar een dokter!

Overigens: kijk ook even hoe serieus de pijn is. Kun je echt niet meer lopen van de pijn (ook niet wandelen), ja dan moet je naar de dokter, maar ‘is het wat gevoelig’ en kun je eigenlijk prima doorlopen, kijk het dan nog even aan.

Nogmaals: is de pijn serieus, bezoek dan zeker een dokter. Zij kunnen voelen of zien wat er aan de hand is en het juiste advies geven.

Foto: Chanan Greenblatt, via Unsplash

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Josianne is 27 jaar en een tikje verslaafd aan hardlopen. Ze woont samen met haar vriend en twee katten in Hilversum en zoekt zo'n drie keer per week haar hardloopschoenen op om een lekker stukje te gaan lopen. Ze werkt vier dagen per week bij Scrn, als online media coördinator, en is na het lopen van haar eerste marathon nu hard op zoek naar een nieuw hardloopdoel!

Geef een reactie