Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Hoe begin ik met hardlopen?

Hoe begin ik met hardlopen?

De meest gestelde vraag is: Hoe begin je in hemelsnaam met hardlopen?

Je kunt beginnen met hardlopen door het alleen maar te doen. Je trekt je schoenen aan en je gaat. Ik kan je nu al garanderen dat je na 3x misschien 4x hardlopen weer op de bankt beland. Misschien zelfs met je been omhoog vanwege een blessure. Als je wilt gaan hardlopen dan moet je in het begin vooral geduld hebben en goed opbouwen. Met een trainingsschema zorg je ervoor dat je het goed opbouwt, je stelt voor jezelf dan ook realistische doelen waardoor het lopen leuk blijft.

Het eerste wat je moet doen is een schema vinden die jou naar je doel helpt. Wil je op een gegeven moment 5 km gaan lopen onder de 30 min dan werk je daar samen met je trainingsschema naar toe. Je zult merken dat je in het begin vooral veel gaat wandelen, bij de meeste hardloopschema’s ga je na de eerste week of eerste twee lessen al één minuut hardlopen en dan weer één minuut wandelen maar dit verschilt per schema. Zo ga je het opbouwen naar bijvoorbeeld twee minuten hardlopen, twee minuten wandelen. Overdrijf niet door in de eerste week al meteen 4 of 5 keer te gaan hardlopen. Je lichaam heeft rust nodig!

Merk je dat je je hier goed bij voelt dan bouw je het beetje bij beetje op. Er zijn mensen die maar een paar keer hoeven te lopen om al 5km aan een stuk te lopen maar hey, niet iedereen heeft een conditie waar je U tegen zegt!

 

Loopschema’s

Tegenwoordig vind je overal wel hardloopschema’s. Een van de bekenste schema’s is Start to Run. Bij Start to Run begin je van 0 km naar 5 km of van 5 km naar 10 km. Je kan hier het schema vinden. Houd Just Keep Running in de gaten voor meer informatie over Start to Run. Bij asics.nl kun je ook een gedetailleerd schema vinden. Daar komt later ook een artikel over. Bij elk schema zul je zien dat je in het begin vooral aan het wandelen bent.

Hoe begin ik met hardlopen?

 

Wil je liever met een groep hardlopen dan zijn er in veel steden hardloopgroepen of atletiekvereniging en daar kan je dan aansluiten met hun schema.

 

Tips

 • Stel voor jezelf een doel. Ga niet hardlopen om af te vallen want we hebben allemaal hier kunnen lezen dat dat niet met sprongen zal gaan. Stel voor jezelf een doel dat je bijvoorbeeld 5 km aan een stuk kunt lopen zonder helemaal rood te zijn en dat je nog wel kunt praten na die 5 km.
 • Buiten lopen is anders dan op een loopband. Houd daar rekening mee.
 • In het begin hoef je niet perse dure hardloopschoenen aan te schaffen, maar zorg er wel voor dat de schoenen waarop je loopt goede sportschoenen zijn die aansluiten op jouw lichaamsbouw. Het is natuurlijk niet erg handig om te gaan hardlopen op All Stars, maar dat lijkt ons duidelijk..
 • Neem rust. Ga jezelf niet forceren om 5 keer in de week te gaan hardlopen maar neem het liefst na een hardloopsessie een rustdag. Je spieren hebben de rust nodig. Als je vaker dan 2x achter elkaar gaat hardlopen kun je geblesseerd raken.
 • Op den duur kan het saai worden als je bij iedere run dezelfde route loopt. Zoek (bijvoorbeeld) via Google Maps een paar routes bij je in de buurt en wissel deze steeds af, zo blijft het lopen leuk doordat je steeds weer iets nieuws ontdekt.
 • Probeer rust in je hoofd te vinden. Als je aan het stressen bent of aan het nadenken bent tijdens je sessie dan zul je zien dat je minder goed presteert dan wanneer je je hoofd helemaal leeg hebt. Moeilijk misschien maar probeer nergens aan te denken. Ik ga dan dagdromen. Let daar ook mee op want soms zie je een chihuahua over het hoofd.
 • Maak een playlist met leuke, en vooral uptempo muziek!

 

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

6 Comments

 • Linda

  9 januari 2013 at 15:07

  Ik ben begonnen met Evy en ik vind het heerlijk, gaat het een weekje minder, dan doe ik dezelfde week! Soms loop ik ook mijn route andersom. Dan moet ik wel van automatische piloot af, want dan is het ineens anders.

 • Petra

  9 januari 2013 at 17:23

  Toen ik in mijn eentje begon ben ik na een tijdje weer gestopt. Ik houd het makkelijker vol nu ik regelmatig samen loop. En die chihuahua, dat klinkt alsof je ervaring hebt?

 • Daniëlle

  10 januari 2013 at 10:31

  Ik ben nu bezig met Evy, maar daar voor liep ik samen met mijn vriend. Sowieso vind ik samenlopen met hem veel motiverender, omdat hij meestal sneller en langer gaat. Daardoor houd ik het ook vol! Heb vorige week daardoor mijn eerste 5K gelopen 🙂 Ik deed eerst een les van Evy, en daarna liep ik gewoon door tot ik niet meer kon haha.

 • Sylvia

  10 januari 2013 at 12:11

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat nou precies het verschil is tussen op de loopband rennen of buiten. Wat is intensiever? En zijn de gegevens die de loopband geeft qua afgelegde afstanden en km/uur eigenlijk wel betrouwbaar?

 • Caroline

  25 juli 2013 at 16:18

  Beginnen met hardlopen op ‘gewone goede’ sportschoenen is volgens mij vragen om blessures. Net nu je lichaam nog niet gewoon is om zo’n intensieve activiteit te doen is het juist belangrijk dat je meteen de juiste schoenen hebt, anders zit je binnen een paar weken al met een blessure.

  Leuke website trouwens, ik ben die nu vanaf het begin aan het lezen zo leer ik jullie wat beter kennen. Veel loopplezier nog 🙂