Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Hoe hardlopen mijn lichaam heeft veranderd

Toen ik ruim 4 jaar geleden begon met (regelmatig) hardlopen, deed ik dat niet om gewicht te verliezen. Daar had ik weer andere methoden voor.

Toen ik studeerde, schommelde mijn gewicht geregeld door een onvast dieet van gebroken nachten, glazen bier en boterhammen met pindakaas. (Jajaja freshman 15 enzo.) Dit ‘probleem’ loste ik op door een half jaar fanatiek te boksen, de boterhammen eens te vervangen door salade of simpelweg door stress.

De meeste extra kilo’s waren dan ook wel verdwenen tegen de tijd dat ik mijn eerste echte paar hardloopschoenen kocht. Mijn doel? Fitter worden, vaker naar buiten, niet meer hijgen na het rennen voor de tram. En oké, heel eerlijk, tegelijkertijd dacht ik: Misschien transformeer ik stiekem in een Doutzen. Mooi meegenomen.

Oh boy was I wrong. Ik veranderde zeer zeker. Maar niet in de lenige, gespierde Friese godin die in lingerie over de catwalk struint.

Pas na een paar maanden of een jaar merkte ik subtiel verschil. Mijn oude broeken zaten een stuk losser rond de heupen. En toen ik zomers een korte broek aantrok – en mijn bovenbenen aanspande – zag ik daar aan de buitenkant twee behoorlijke spierbundels. Wauw.

 photo jkr lichaam 2_zps58fadqyt.jpg
Tijdens de marathon van Rotterdam, in april 2015.

Zoals ik hier al schreef, wilde ik tijdens mijn marathontraining wat gewicht verliezen om mijn vetpercentage te verlagen. Dat lukte, door meer eiwitten te eten en door lange rustige duurlopen. Door de tientallen uren door de duinen en over het asfalt, kreeg ik sterkere benen. Niet zozeer slanker, maar juist gespierder.

En mijn armen – toch al geen enorme spierbundels – werden lange, tanige spaghettislierten. De vergelijking met tante Sidonia was nooit ver weg.

De zes kilo die ik verloor in aanloop naar de marathon, verdwenen uiteraard op die plekken waar ik er juist géén problemen mee heb. Benen. Billen. Borsten. Ach, mijn arme borsten. Vastgeklemd in een loeistrakke sportbeha leek het alsof ze slonken door de druk. Na de marathon bleef ik achter met twee zielige hoopjes.

 photo vermoeidheid_jkr_zpstfmhsbwc.jpg

Links: Nog helemaal fris, klaar voor de start. Rechts: Tijdens een urenlange run, de vermoeidheid druipt van mijn gezicht. 

En dan mijn gezicht. Ik ben 29, gelukkig gezegend met een vrijwel rimpelloze huid (nog wel!). Behalve ná het lopen. Dan lopen er twee groeven langs mijn mond ter diepte van de Grand Canyon. 20 kilometer verder en 20 jaar ouder.

Alleen mijn buik biedt dapper weerstand. Mijn kilo’s verzamelen zich heel gezellig rond mijn middel, als ware het een kampvuur en zij de hippies met gitaar. Natuurlijk, een paar kilo’s vertrokken wat eerder, en het kampvuur doofde een beetje. Maar er zitten nog steeds drie hippies met een gitaar en ze maken geen enkele aanstalten om weg te gaan. Te ver, deze metafoor?

 photo jkr lichaam 1_zpsy3d5s8ex.jpg

In actie tijdens de Beachrun in Kijkduin.

In ieder geval.

Onlangs stond ik met mijn zus in het pashokje van een ondergoedgigant. Terwijl ik me in een bikini wurmde, merkte zij op: ‘Toch grappig, nu ben je al die kilo’s kwijt – maar dat buikje blijft.’ Kijk, daar heb je zussen voor.

Maar ze had gelijk. En weet je wat? Dat geeft niks. Ik zal nooit een Doutzen worden. Maar in mijn benen zie je de kilometers die ik heb afgelegd. Mijn armen tonen de marathon. In de lijnen in mijn gezicht zie je de vermoeidheid. Dat is niet erg, daar heb ik hartstikke hard voor gewerkt. Dit lichaam heeft me overal gebracht. Te voet. Ik liep op prachtige plekken in Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Amerika. Met dit lijf. En ik ben er trots op.

En jij – zie jij bij jezelf verschil sinds je bent begonnen met lopen?

 photo hoe mijn lichaam 1_zpsjpbzyfgc.jpg

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

11 Comments

Geef een reactie