Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

 • Home
 • /
 • Tips
 • /
 • Hoe houd je je zenuwen onder controle?

Hoe houd je je zenuwen onder controle?

Misschien staat de Dam tot Dam loop dit weekend wel bij jou op de planning en je hebt nu nog twee dagen de tijd om je goed voor te bereiden. Maar het belangrijkste: hoe houd je je zenuwen onder controle? Zo’n grote hardloopwedstrijd waar 50.000 mensen aan meedoen is natuurlijk best spannend en het belangrijk dat je dan niet vol zenuwen aan de start staat. Wij geven je onze tips!

 • Zorg dat je de dag ervoor je kleding en andere spullen klaar legt. Dit scheelt op de dag zelf enorm qua zenuwen. Je weet dan al precies wat je aandoet, je hoeft al die spullen niet meer overal te zoeken en je weet zeker dat je goed voorbereid bent. Dit scheelt zoveel stress op zondagochtend.
 • Drink deze laatste dagen voor een wedstrijd voldoende. Zorg dat je minstens 1,5 liter water per dag drinkt. Heb je vandaag nog niet zoveel gedronken? Nu kan het nog! Zet een flesje water naast je bureau en drink voldoende. Drink ook op zondag zelf voldoende. Als je ook maar een beetje te weinig vocht in je lichaam hebt, merk je dat in je prestaties en daardoor word je weer zenuwachtiger.

 photo IMG_0701_zpsgex1ksfr.jpg

 • Ga vroeg naar bed. Nee, het is niet altijd even leuk om op vrijdag en zaterdag vroeg naar bed te gaan, maar als jij zondag uitgerust en fris aan de start wil staan, dan is het aan te raden om op tijd te gaan slapen. Omdat je uitgerust wakker bent, zul je ook minder zenuwachtig zijn.
 • Ga naar het toilet als je moet. Dit klinkt heel logisch, maar sommigen stellen het toiletbezoekje uit tot het laatste moment en dan kunnen er meerdere dingen gebeuren: je bent te laat (lange rijen en een startschot wat dichterbij komt is geen beste combinatie voor je zenuwen) of je moet nog een keer als je in het startvak staat te wachten. Je kunt beter ruim van tevoren een paar keer gaan, des te minder buikpijn en des te minder zenuwen!

Hoe houd je je zenuwen onder controle?.jpg

 • Zoek van tevoren uit hoe je op de race-locatie en bij de start komt. Niet alle wedstrijdlocaties en startvakken zijn even duidelijk aangegeven, dus het is slim om dit van te voren (morgen dus!) uit te zoeken. Zoek daarnaast ook meteen uit hoe je er met de trein of auto komt. Met de auto gaan kan, maar check dan wel of er parkeerplaatsen in de buurt zijn (en hoe doe je dat met de Dam tot Dam? Daar start je in Amsterdam en eindig je in Zaandam. Wat doe je dan met je auto?). En als je met de trein gaat: check van tevoren of er geen werkzaamheden zijn. Ik heb al regelmatig gehoord dat mensen niet kunnen starten omdat er werkzaamheden zijn. Daarnaast zit je twee uur lang te stressen in de trein. Niet echt bevorderlijk!
 • Vertrek op tijd! Je kunt beter één of zelfs twee uur te vroeg op de race-locatie zijn, dan vijf minuten te laat. Zeker als je met de trein gaat, en de race is niet dichtbij huis, dan is het aan te raden om op tijd te vertrekken. Treinen willen nog wel eens langzamer rijden, daardoor haal je je aansluiting niet en als die tweede trein dan ook nog maar eens in het (half) uur rijdt, dan heb je een probleem.
 • Het allerbelangrijkste: geniet! Ja, ook wij zijn echt nog wel eens zenuwachtig bij het starten, maar bedenk dat je leven er niet vanaf hangt. Je bent je favoriete hobby aan het uitoefenen en daar moet je van genieten. Zeker bij de Damloop staan er zoveel mensen van de kant die het allemaal heel knap vinden wat jij doet (zij staan immers met een biertje langs de kant), dus go for it en geniet!

Zien we jullie dit weekend bij de Dam tot Damloop?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Josianne is 27 jaar en een tikje verslaafd aan hardlopen. Ze woont samen met haar vriend en twee katten in Hilversum en zoekt zo'n drie keer per week haar hardloopschoenen op om een lekker stukje te gaan lopen. Ze werkt vier dagen per week bij Scrn, als online media coördinator, en is na het lopen van haar eerste marathon nu hard op zoek naar een nieuw hardloopdoel!

Geef een reactie