Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

How to: Hoe reinig je een camelbak?

Tijdens lange duurlopen of trails gebruik ik soms een rugzak met een waterreservoir, oftewel een camelbak. Ik hoef nergens te stoppen om water of sportdrank te kopen. Ideaal! Onlangs stond er 25 km op de planning en ik trok mijn rugzak uit het stof. Ik vulde ‘m met cola (jup… kom ik zo op..) en ging op pad. Na zo’n 2,5 uur was ik weer thuis. En toen? Toen bleef dat onding vies en plakkerig. Lang leve Google (en Just Keep Running), want: hoe reinig je nu het beste een camelbak?

Ik had mijn reservoir gevuld met een mix van (tip 1!) cola (aka Beste Sportdrank Ooit), suiker (niet omdat ik het nog niet zoet genoeg vond, maar een schepje suiker = geen prik meer!) en ik lengde de boel aan met water. Net zo lang tot mijn waterige colamengsel over de rand van de waterzak liep (tip 2!). Dit trucje zorgt ervoor dat – zodra je de zak dichtmaakt – het reservoir vacuüm trekt. Resultaat: geen klotsende massa op je rug, ook niet als je de helft hebt opgedronken.

Goed. Ik ging op pad. En ik dronk wat van de cola.

Na mijn duurloop goot ik de rest door de gootsteen en spoelde de zak schoon met water. Alleen, dat bleek zo simpel nog niet. Ik had de zak 1 keer eerder gebruikt, tijdens een trail vorige zomer. Toen zat er water in de zak. Een stuk makkelijker schoon te krijgen, kan ik je zeggen.

Anyway. Cola dus. Het slangetje naar het mondstuk bleef vol coladrap, hoe hard ik ook zoog of blies. Ondertussen was mijn vriend me al te hulp geschoten: samen probeerden we een miezerige zwarte camelbak te temmen. Hij hield de rugzak omhoog, ik spoelde ‘m schoon. Tevergeefs. We hadden verloren.

If all fails? Google it.

Klaar voor een grondige schoonmaak? Go!

 1. Meng een beetje soda of azijn door wat heet water.
 2. Schenk het in het reservoir en schud de zak flink heen en weer.
 3. Houd de zak vervolgens een flink eind boven je hoofd. Knijp nu in het mondstuk, zodat het water door de slang stroomt.
 4. Laat het schoonmaakmiddel een minuten of 30 z’n werk doen. Je mag het reservoir nu neerleggen – je hoeft geen half uur met je armen in de lucht te zwaaien…
 5. Spoel het reservoir nog eens door met alleen heet water, en zorg ook nu dat er water door de slang loopt. Zo voorkom je dat er restjes soda of azijn achterblijven…
 6. Schoon? Maak de zak goed droog, ook binnenin! Leg ‘m te drogen en frummel eventueel een theedoek of wat keukenpapier in de zak, om ook de laatste restjes vocht te absorberen.

Of kijk dit handige filmpje!

Tip!

Geen zin in of tijd voor een grondige schoonmaak? Dan kun je ook deze methode gebruiken. Let op, dit doe ik niet na elk gebruik van mijn camelbak. Alleen als het snelle schoonmaakbeurt kan gebruiken en/of als ik ‘m snel weer nodig heb. Wat ik doe? Direct na gebruik laat ik de zak vollopen met koud water. Ik laat het water stromen, ook als het over de rand komt. Vervolgens pak ik het mondstukje. Afwisselend zuig ik hieraan, en blaas ik. Op die manier komt er schoon, koud water door de slang. Dit doe ik een paar keer. Je begrijpt dat dit wel zo ‘lekker’ is als de sportdrank of het water er nog niet zo lang in zit 😉 Hierna kieper ik het water uit de zak, dep ‘m droog, blaas het laatste water door de slang en prop ik wat keukenrol in de zak. Dit laat ik een paar uur drogen en dan hang ik de rugzak op. En ik zorg dat de waterzak uit de rugzak hangt. Klaar voor de volgende loop!

PS: Doe je altijd water in je camelbak? Ook dan moet je uitkijken dat de zak helemaal droog is voordat je hem opbergt. Want anders staat je volgende keer een onaangename verrassing te wachten…

Zo, nu maar eens kijken of ik de gestolde suiker uit mijn reservoir krijg…

 photo IMG_8028_zpsxxnftk4h.jpg

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

4 Comments

 • Marcel

  12 maart 2016 at 07:56

  Heb er sinds kort ook heen. Dus erg handig om te weten.
  Je kan hem ook als hij vol is onderste boven houden lucht er uit zuiger tot hij vacuüm is.
  Hen je ook geen geklots.

  Beantwoorden
 • yvonne

  12 maart 2016 at 09:29

  Ja ik zuig hem inderdaad ook altijd vacuüm, zo kun je ook een half gevulde camelbag meenemen. Scheelt weer gewicht. Ik stop mijn camelbag na gebruik en omspoelen altijd in de vriezer. Gr. Yvonne

  Beantwoorden
 • Maaike

  16 september 2016 at 21:37

  nog bedankt voor deze blog… heb sinds een maand een waterzak…. en wist dat ik deze blog hier gelezen had… ff opgezocht en nou is ie helemaal schoon en klaar voor gebruik aanstaande zondag tijdens de dam tot dam =D

  Beantwoorden

Geef een reactie