Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Inspanningstest bij Energy Lab Eindhoven

Op vrijdagochtend 7 augustus stond ik op met zenuwen. Normaal heb ik op vrijdagochtend les van mijn personal trainer, maar dit keer had ik een inspanningstest bij Energy Lab in Eindhoven. Energy Lab is een trainingsbegeleidingscentrum voor zowel recreatieve als professionele sporters. Je kunt daar terecht voor professionele trainingsbegeleiding voor zowel hardlopen als fietsen. Ze zijn gespecialiseerd in fysieke inspanning en coaching, bewegingsanalyse en (sport)voedingsadvies. Het is van oorsprong een Belgisch bedrijf, maar sinds vorig jaar is er ook een vestiging in Eindhoven. In hetzelfde gebouw als waar ik train! 

Intake

Wanneer je je inschrijft voor een inspanningstest, kun je ook aangeven of je je VO2 max erbij wil laten testen en of je een body analyse wil doen. Hier betaal je dan iets meer voor. Zelf heb ik de body-analyse gedaan en aanstaande vrijdag moet ik hem nog een keer doen om te zien of ik na 12 weken veranderd ben.

Voordat je de inspanningstest gaat doen, stelt de testbegeleider (bij mij was dat Cees Jan) een paar vragen om een betere indruk te krijgen van je sportniveau. Zo vroeg hij naar mijn stressniveau, slaapkwaliteit en eetlust. Ook moest ik een formulier invullen met medische vragen. Vervolgens vroeg hij hoe mijn huidige sportpatroon eruit ziet. Hoeveel ik ren en wat ik de dag ervoor heb gedaan. Het is belangrijk dat je voor je inspanningstest uitgerust bent.

We hebben het ook over mijn doelstelling gehad. Ik wil natuurlijk sneller worden. Je kan dus precies aangeven wat je wil en hij zal kijken of het ook realistisch is.

Wanneer hij alle informatie heeft, mag je je omkleden en dan kan de inspanningstest beginnen!

Inspanningstest

Het was tijd om aan de slag te gaan. Oh boy! Tijdens de intake had Cees Jan mijn snelheid uitgerekend. Mijn snelheid begon bij 5 km per uur. Ik ben natuurlijk niet zo heel snel. Dat is voor iedereen anders. De ene sporter begint al bij 10 km per uur terwijl een ander al makkelijk de 12 km per uur haalt. Doordat ik aangaf wat mijn gemiddelde snelheid was op de 10 km kon hij het zo uitrekenen. Ik ging op de loopband staan en hij zette hem aan.

Project-Snelle-Zelia-Week-10-Challenge-11

Elke 5 min gaat het 1 km per uur sneller (afhankelijk van je conditie kan dit ook 1,5 km per uur zijn). De eerste 5 min waren echt een piece of cake. Dit was gewoon wandelen. Na 5 min moest ik de reling van de loopband vasthouden en mijn benen aan de zijkant van de loopband zetten. Ik stopte dus even met lopen. Cees Jan nam een beetje bloed uit mijn oorlel om de melkzuurproductie in mijn bloed te meten en noteerde mijn hartslag. Dit ging heel soepel en hop, ik stapte weer op de loopband! Maar nu met 6 km per uur. Hij vroeg naar mijn vermoeidheid. Ik moest het aangeven met een cijfer tussen de 6 en de 20. De eerste ronde was een duidelijke 6: zeer zeer licht. Dit ging goed tot 8 km per uur. Toen merkte ik dat ik het wat zwaarder kreeg. Ik vertelde hem ook dat ik nu uit mijn comfortzone ging. Ik loop namelijk ongeveer tussen de 7 en de 8 km per uur. Het lukte me wel, maar ik merkte wel dat ik er nu meer mijn best voor moest doen.

Wat me wel verbaasde was dat mijn hartslag op dat moment vrij laag was voor mijn doen. Hij was 163, dat was altijd mijn langeduurloophartslag. Vanaf 9 km per uur ging mijn hartslag met 10 BPM omhoog. Ik voelde mijn benen niet meer en volgens mij was ik enorm aan het hijgen. Ik wilde per se de 10 km per uur halen, dus ik ging door. Ik kreeg het steeds zwaarder en zwaarder. Toen ik net de 10 km per uur gepasseerd was, vroeg Cees Jan of ik de 11 km per uur wilde proberen. Ik wilde het wel proberen maar of ik het ging halen? Nee, ik haalde het maar tot 2,5 minuut. Ik kon niet meer. Mijn benen voelde ik niet eens meer, ze vlogen, maar ik merkte dat ik met ademhalen in de problemen kwam. Ik wilde net voor de 2,5 min stoppen, maar Cees Jan bleef me aanmoedigen om minstens 2,5 min te hebben geprobeerd. Zo kun je namelijk nog steeds de laatste ‘stand’ opmeten. Uiteindelijk noteerde hij mijn eindstand: 10,5 min per uur. Ik was DOOD. OP. Intussen was Cees Jan alles aan het invoeren in de computer en moest ik 7 à 8 minuten uitlopen op de loopband. Mijn benen…

Na 7 min te hebben uitgelopen (ik was er echt even klaar mee) kon ik gaan douchen. Erg fijn dat je daarna even kan douchen, want geloof me, je kon bijna een ton vullen met al mijn zweet!

Uitslag

Na een verfrissende douche nam Cees Jan samen met mij de uitslag door. Hij legt precies uit wat hij nu gedaan heeft en wat de getallen betekenen. Voor hardlopen is het belangrijk om te kijken waar je aerobe drempel (indicator van het vetmetabolisme) ligt en waar je anaërobe drempel (indicator koolhydraatmetabolisme). Waar je aerobe en anaërobe drempel ligt, is voor ieder persoon anders.

Uit de test is gebleken dat mijn weerstand goed is en ook goed is voor lange duurlopen (hooray!). Bij een snelheid boven de 8 km per uur (wat dus uit mijn comfortzone is) begin ik meer energie uit suikers te halen in plaats van uit vetten. Om mijn basishouding te verbeteren moet ik onder die snelheid blijven en zo haal ik meer energie uit vet. Door intervaltrainingen ga ik mijn anaërobe drempel (het omslagpunt) verhogen (om het dus langer en sneller vol te houden). Een heleboel informatie, maar zeer nuttig!

Na de uitslag had Cees Jan al een schema voor mij voor de komende 12 weken, op basis van mijn hartslagzones. Dit is dus echt persoonlijk, omdat alle belangrijke gegevens voor uithoudingsvermogen, vetverbranding en drempel van verzuring in dit schema worden opgenomen. Ga je te hard tijdens je training, dan is de kans dat je vooruit gaat kleiner. Met dit schema zou ik bijvoorbeeld 1 uur lang met een snelheid van 9,3 km per uur kunnen lopen. Daar streef ik naar, maar dan moet ik me wel aan mijn schema houden.

Conclusie

Wanneer je gerichter en (vooral) effectiever wilt trainen is dit zeker een aanrader. Zo kwam ik erachter dat ik tijdens mijn marathontraining eigenlijk continu net tegen het randje liep van mijn anaërobe drempel. Daardoor liep ik soms wel in mijn vetverbranding, maar haalde ik ook te veel energie uit koolhydraten (suikers) waardoor ik sneller ging verzuren en moe werd. Je kunt met je maximale hartslag ook goed je hartslagzone opmeten, maar dit is net wat specifieker en persoonlijker.

Ja, er zit een kostenplaatje aan vast. Je betaalt 175 euro voor een inspanningstest. Wil je een bodyscan? Dan betaal je 50 euro extra. Voor VO2 max betaal je 25 euro extra. Het is niet goedkoop, maar zeker de moeite waard om het ooit te laten doen. Je krijgt niet alleen inzicht in wat je kan, maar ook wat je potentie is. Daarnaast leer je bewuster en effectiever te lopen. En je krijgt een trainingsschema op maat.

Raad ik het aan? JA. Ik heb nu veel meer inzicht in mijn conditie en vooral hoe ik die kan verbeteren om mijn doelen te behalen. Ik heb hardloopdromen en als ik nu dit schema ga toepassen weet ik zeker dat ik veel verder kom, en vooral uit mijn eigen comfortzone ga.

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

12 Comments

 • Eveline

  19 augustus 2015 at 16:12

  Interessant!!
  Was dat bij Cees Jan vd Hoogenband? Super aardige man, heb hem ooit ontmoet tijdens een congres in Rome waar mijn man toen een lezing moest geven vanuit zijn werk. Leuk om te lezen over Eindhoven, mijn man is daar veel geweest voor zijn vorige baan daar bij het InnoSport Lab.

  Klinkt wel erg interessant zo’n inspanningstest! Iets om eens in m’n achterhoofd te houden…
  Veel succes met het schema!

  Beantwoorden
 • Eveline

  19 augustus 2015 at 17:37

  Och nee, dat is Ceen Rein die ik bedoelde.. :S

  Desalniettemin: interessant stukje! Ga meteen weer eens even in de ‘literatuur’ duiken om te onderzoeken hoe het ook al weer precies zat met Aerobe en Anaërobe..

  Beantwoorden
 • anke

  19 augustus 2015 at 19:38

  Supergoed dat je het gedaan hebt en razend bedankt voor dit heldere verslag. Klopt het dat je als je meedoet aan de halve marathon in Eindhoven je nu ook je inschrijfgeld als korting op een loopbandtest krijgt? is dat hetgeen jij hebt gedaan Zélia; de ‘loopbandtest’? Dat staat op de webpagina van de marathon Eindhoven. Ik zit enorm te twijfelen om dit te doen. Voor een schema hoeft ik het niet te doen, maar de VO2 max wil ik wel graag weten om effectiever te gaan trainen, maar eigenlijk weet het wel al.

  Beantwoorden
 • Maaike

  19 augustus 2015 at 20:27

  Ohh dat wil al zo een tijd doen… maar ik ben steeds bang voor het resultaat… dat lopen niet goed voor me is oid…. Misschien toch maar aan mijn man en dochter vragen voor mijn 41ste verjaardag =D

  Beantwoorden
  • Zelia

   19 augustus 2015 at 20:29

   Maaike Aahh nee hoor! Ze zullen nooit zeggen dat lopen niet goed voor je is. Ze kijken naar elke doel je die je hebt en ook naar je sportachtergrond. Het is juist heel leerzaam en je haalt er zoveel meer uit daarna in je trainingen!

   Beantwoorden
 • Nederbuur

  20 augustus 2015 at 03:55

  Heel interessant om zo’n gedetailleerd verslag te lezen. Hier ook twijfel om dit te gaan doen. Op dit moment doe ik maar wat, en mijn hardlopen wordt niet meer beter. Inderdaad leuk om te vragen als verjaardagscadeau.

  Beantwoorden
 • Vanessa

  20 augustus 2015 at 20:22

  Leuk om je stukje te lezen. Zelf heb ik vorig jaar ook zo’n test gedaan waar ik veel aan had!
  Extra leuk feitje: de meeste zorgverleners vergoeden eens per zoveel jaar en sommigen elk jaar zo’n test (of een gedeelte ervan). Check dit dus even van tevoren!!

  Beantwoorden
 • Marianne

  20 augustus 2015 at 22:54

  Heel leuk om dit te lezen. Mooi uitgebreid beschreven ook! Eerlijk gezegd zou ik zo’n test ook wel ’s willen doen, maar net als in een eerdere reactie vind ik t best een beetje eng. Maar jouw beschrijving geeft wel moed ?
  Wordt er altijd na een periode weer gekeken hoe je lijf er op reageert?

  Beantwoorden

Geef een reactie