Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Is hardlopen nou echt zo goedkoop als men zegt?

Hardlopen is een goedkope sport. Dat is wat veel mensen zeggen. Maar is dat ook wel echt zo? Ik ging even bij mezelf na hoe ik 3 jaar geleden over hardlopen dacht en of ik er veel geld aan besteedde en hoe het nu is.

2011-2012

In 2011 begon ik met hardlopen (ik dacht altijd in 2012 maar volgens Facebook heb ik toch echt 2x HAHA, gelopen in 2011) maar pas in 2012 ging ik er echt voor. Ik had bij heel veel andere lopers wel supertoffe Nike-schoenen en -kleding gezien, maar echt mee bezig was ik er toen niet. Ik moest het hardlopen zelf eerst zien te overleven, van lantaarnpaal naar lantaarnpaal. Ik weet nog dat ik in joggingbroek ging hardlopen, wat ontzettend warm was, met een wijd t-shirt of hoodie. Ik zie ze nog regelmatig lopen en dan voel ik me nu behoorlijk ‘versierd’ met al mijn accessoires. Ik had wel al Nike-schoenen, gekocht in een outlet in Stockholm, die totaal niet geschikt waren voor hardlopen en ze waren niet opgemeten. Ik kocht toen ook een horloge voor tien euro, dat voornamelijk een stopwatch was. Snel ben ik overgestapt naar de Nike-app (gratis) omdat het zo ‘hip’ was. Met dat horloge kon ik niks. Wist ik veel.

Is hardlopen nou echt zo goedkoop als men zegt?

Langzamerhand merkte ik dat er een hele marketing rondom hardlopen was. Iedereen droeg mooie en vooral strakke kleding. Mij niet gezien, riep ik altijd! Toch was ik, statistiek-freak, heel erg benieuwd naar een echt hardloophorloge. Ik kocht een Nike-horloge. Een wereld ging voor me open.

526198_4003774210264_831010316_n

Halverwege 2012 ging ik toch samen met mijn vriend naar Perry Sport. Er was sale en daar kocht ik een lange hardloopbroek (het was zomer, slim Zélia) en een witte hardlooptrui ( uh… oké) en een t-shirt want ja, zoveel sportte ik nou ook weer niet.. dacht ik. Toen ik ging hardlopen in de zomer merkte ik al dat het niet werkte. Ik had het veel te warm (goh?). Ik kocht daarom gewone sportkleding. Een t-shirt en een broek die niet geschikt was voor hardlopen, maar die wel minder warm was.

Begin september 2013

Daarna ging ik naar Run2Day, want ik had me ingeschreven voor een 5-km-wedstrijd in Eindhoven. Ik begon nu wel echt serieus te denken dat hardlopen misschien toch leuker was dan verwacht. Ik deed een loopanalyse en ging de deur uit met nieuwe hardloopschoenen. Slik: 150 euro. Wat een geld, maar deze waren wel goed, zeiden ze bij RUn2Day en dat geloofde ik maar. Ze waren ook echt perfect. Vlak na mijn eerste hardloopwedstrijd kocht ik een sporthorloge. Ik had me namelijk ingeschreven voor de halve marathon van Parijs.

Ik had ook nog een hardloopjack nodig… oeps.

271441_4426738944118_1844477010_o

2013 – 2014

En dan heb je een blog en krijg je persberichten met de mooiste kleding, de nieuwste schoenen en de fijnste sporthorloges. Je wordt ontzettend hebberig. Vooral in die tijd wilde ik alles. Had die ene blogger die fantastische hardloopbroek van Nike? Dan wil ik die ook! En die schoenen! Oh en dat jasje. Ik werd in die twee jaar heel erg hebberig en kocht ook veel. Mijn kast was meer een hardloopkast dan eentje met normale kleding.

Ik deed mee met verschillende hardloopwedstrijden. Hardloopwedstrijden zijn ook niet zo heel goedkoop. Beetje gek ergens dat je geld moet betalen om te lopen ;).  In 2014 kocht ik mijn startbewijs voor de marathon van Parijs voor 2015. Dat is ook alweer gauw 100 euro. Het is nou eenmaal zo, zo werkt het. Je wil steeds meer! Je ziet overal de mooiste hardloopkleding en overal wordt er verteld dat dit echt het beste van de beste is. Nieuwe uitvindingen die je lichter laten lopen, of sneller. Omdat ik ging trainen voor de marathon werd mij adviseerd om nieuwe hardloopschoenen te kopen, zodat ik kon variëren. Ik wil niet weten hoeveel geld ik heb uitgeven in die twee jaar aan hardloopkleding en -spullen…

2015 – nu

Daar is vorig jaar wel verandering in gekomen. Ik deed nog wel mee met een paar hardloopwedstrijden, maar kleding kopen deed ik een stuk minder. Ik kocht alleen wat ik nodig had. Ik heb het hardloopjack uit 2012 in 2015 vervangen voor twee exemplaren die bij elkaar minder duur waren dan mijn oude hardloopjack. (Lang leve de outlet!). Dit jack was namelijk echt aan vervanging toe. Die lucht gaat er op een gegeven moment niet meer uit. Ik kocht na de marathon weer nieuwe hardloopschoenen voor mijn duurlopen. Dat is en blijft een juiste investering. Ik ben nu tevreden met een hardloopt-shirt voor 5/10 euro in plaats van 30 euro. Ik hoef ook niet het nieuwste van het nieuwste. Nu JKR groter is, wordt er soms wat opgestuurd. Als iets me niet past, niet staat of als ik er iemand anders blij mee kan maken, dan geef ik het weg. Ik heb nog steeds veel spullen en je ziet me regelmatig in de outlet van Nike op 500 meter van mijn huis. Maar ik koop nu niet omdat ik het móet kopen of omdat ik het wil. Dat hebberige is er nu wel een beetje af. Mooi vind ik alles nog steeds, dat dan weer wel. Het enige wat ik wel regelmatig moet kopen is een hardloopbroek. Bij mij gaan broeken tussen mijn benen best snel kapot. Of het nu een broek is van 70 euro of een broek van 10 euro, die gaat altijd na een paar maanden kapot/gaten/scheuren.

Moraal van dit verhaal?

Je kunt hardlopen zo duur maken als je zelf wilt. Wil je elke keer de nieuwste hardloopkleding? Tja, dan kun je bijna elke maand wel nieuwe dingen kopen, want elke maand is er wel weer iets nieuws of hips. Hardloopwedstrijden kosten minimaal 15/20 euro (de wat grotere) maar als je in je eigen buurt gaat kijken, dan vind je vast een paar gratis wedstrijden of eentje voor een paar euro’s. Wat ik wel belangrijk vind, is dat je investeert in goede schoenen. Goede hardloopschoenen zijn vaak boven de 100 euro, maar dan kan je echt wel lang mee vooruit. En wil je wat serieuzer gaan trainen, dan is een sporthorloge geen overbodige luxe. Maar dan moet je wel zeker weten dat je het hardlopen leuk vindt. Want zo’n horloge is best een investering.

Ik ben zeker fan van winkels/ketens die goedkopere hardloopkleding verkopen. Vaak zijn er leuke modellen met leuke printjes te koop bij de Lidl. Maar ook bij de Hema of H&M kan je zeker slagen. Je hoeft niet alles van Nike, Puma, Adidas of een andere groot merk te hebben. Je moet kleding kopen die je fijn vindt, die lekker zit tijdens het hardlopen. Je hoeft niet 20 t-shirts, 10 broeken en 20 paar schoenen. Maar zeker als je veel sport zijn een paar setjes wel handig!

Hardlopen is niet zo goedkoop, maar je hebt het zelf in de hand!

En vertel jij eens eerlijk, hoe groot is jouw (sport)kledingkast?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

5 Comments

 • Marvin

  5 juni 2016 at 09:20

  Ja je kunt het inderdaad een stuk duurder maken door 12 setjes hardloopkleding, de nieuwste wearable sportwatch en 4 paar van de duurste hardlopen schoenen aan te schaffen. Zelf vind ik het alleen belangrijk om echt goede schoenen te hebben. De rest is in mijn ogen niet zo noodzakelijk en daar kan dus op bespaard worden 😉

  Beantwoorden
 • hannie

  5 juni 2016 at 09:41

  Ook van de lidl, aldi en decathlon word ik hebberig :-). Ga zo de deur uit op sokken van action in een hemd en short van lidl en een bh van de big bazaar. Mijn schoen zijn wel van asics.

  Beantwoorden
 • Linda

  5 juni 2016 at 15:14

  Leuk artikel! M’n schoenen en beha waren duur en daar zou ik ook nooit op bezuinigen. M’n sokken waren niet goedkoop en m’n tight ook niet, want ik wilde er graag een die een beetje fatsoenlijk zit. M’n korte broeken en shirts komen van de Decathlon, gelukkig erg goedkoop. Ik overweeg nu een sporthorloge, dat zou m’n duurste hardloopaanschaf worden. Daarom twijfel ik er ook al twee maanden over. ;o)

  Beantwoorden
 • Yvonne

  16 juni 2016 at 21:14

  Je kunt het inderdaad zo gek maken als je zelf wilt, maar zeker in vergelijking met andere sporten heb je er niet zoveel voor nodig om het uit te oefenen. Koop een paar goede schoenen en je kunt anytime, anywhere aan de slag. En om het uit te proberen kun je zelfs met je basis sportkleding volstaan. Heel herkenbaar trouwens: toen ik begon met hardlopen, droeg ik ook mijn trainingsbroek van de schaatsbaan en een fleecetrui, whaha, ik moet er echt niet meer aan denken! 🙂 Intussen heb ik ook wel al behoorlijk wat uitgegeven, maar als je het vergelijkt met wat je nodig hebt aan materiaal voor bijvoorbeeld mountainbiken, of contributie voor een hockeyclub of wat dan ook, is hardlopen een heel betaalbare sport!

  Beantwoorden

Geef een reactie