Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

JKR hardlooptag: Petra

Een JKR hardlooptag! Wat is mijn mooiste hardloopervaring? Heb ik ooit blessures gehad? En waarom ben ik ooit begonnen met lopen? Eveline heeft deze tag al eerder ingevuld, en nu is het mijn beurt!

Wanneer ben je begonnen met hardlopen?

In november 2012 begon ik met hardlopen in Leeuwarden!

Waarom ben je begonnen met hardlopen?

Ik had het al een paar keer geprobeerd, maar telkens stopte ik na één of twee keer al. Deze keer begon ik vooral met hardlopen omdat bloggers (vooral Annemerel) er zo actief mee bezig waren en zo enorm enthousiast erover schreven. Ik wilde sporten, maar iets waarvoor ik niet vastzat aan een abonnement, wat ik kon doen als ik er zin in had en vooral: wat ik niet alleen in mijn studentenstad kon doen, maar ook bij mijn ouders thuis. Hardlopen was de oplossing.

Welke beginnersfouten heb je gemaakt?

Te snel, te veel. Niet goed naar mijn lichaam luisteren. Te snel na het eten gaan lopen. Niet op hardloopschoenen lopen (de eerste 1,5 jaar liep ik op ‘normale’ sportschoenen). Geen verlichting mee bij het lopen in het donker.

Heb je wel eens een blessure gehad?

Helaas wel ja! Ik ging eens door mijn enkel bij het hardlopen waar ik enkele weken last van heb gehad. In 2014 liep ik eens drie wedstrijden binnen een maand, waardoor ik mijn knie overbelastte en waar ik nog maanden last van heb gehad. In 2015 startte ik na die knie-blessure weer te snel en op versleten schoenen, waardoor ik shin splints kreeg.

Wat is je favoriete hardloopoutfit?

Een hemdje met een kniebroek. Mouwen en hoge kragen zitten me vaak in de weg en ik vind het fijn om de wind te voelen tijdens het rennen. In het voorjaar vind ik het ook zo’n fijn gevoel als ik mijn staart weer langs mijn schouders voel zwiepen, haha!

Welke schoenen draag je?

Op dit moment ren ik op Brooks Ghost 7! Deze heb ik in maart of april 2015 aan laten meten bij Run2Day in Amsterdam. Daarvoor rende ik een jaar op Brooks Ghost 6, die had ik ook aan laten meten. Tegenwoordig gebruik ik deze in de sportschool. Doordat ik er krachttraining op deed is de demping er namelijk uitgegaan.

Welke apps of gadgets gebruik je tijdens het hardlopen?

Ik neem mijn telefoon mee waar Spotify op staat en om mijn pols zit mijn Nike + TomTom horloge om de statistieken op te meten.

Loop je het liefst samen of alleen?

Ik vind het allebei fijn! In mijn eentje kan ik lekker denken, maar samen lopen is erg gezellig en ik loop dan langer en sneller dan wanneer ik alleen loop. Doe mij maar een afwisseling!

Waar loop je voornamelijk?

Ik loop het meeste in Zaandam en Purmerend, de steden waar mijn ouders wonen. In mijn hardloopgeschiedenis heb ik denk ik het meeste gelopen in Leeuwarden, waar ik studeerde.

Wat was je meest toffe hardloopervaring (wedstrijden)?

Ik heb een aantal wedstrijden die nu in me opkomen. De CPC 5 km in 2014 was mijn eerste wedstrijd, wat hartstikke gaaf was. In juni 2014 liep ik We Own The Night wat echt een super evenement is, maar daar kreeg ik wel last van die knieblessure. In september 2014 liep ik de Damloop, waar ik enorm last had van mijn knie, maar waar ik echt heel erg trots op ben. In oktober 2014 liep ik de estafettemarathon met Niki, Eveline en Jessica. Een vette ervaring omdat we het als team deden, maar lichamelijk erg zwaar vanwege de knie en emotioneel erg zwaar omdat mijn opa twee dagen eerder was overleden. In 2015 liep ik de Zandvoort Circuit Run, een erg gave omgeving en hartstikke tof vanwege de wind en regen, waardoor het nog stoerder werd, haha! Hier kan ik er echt niet eentje van kiezen!

Wat was je meest toffe hardloopervaring (overig)?

Tijdens mijn training voor de Damloop liep ik van mijn moeders huis naar mijn vaders huis. Dit is ongeveer 14 kilometer en dit was één van mijn grote doelen tijdens de training voor de Damloop. Dat is echt een goede herinnering!

Wat was je meest vreselijke hardloopervaring?

Hier komen dan de Dam tot Damloop en estafettemarathon terug.

Bij de Dam tot Damloop kreeg ik rond 13 km een steek in mijn knie waar ik heel erg van schrok en door moest huilen. Huilen en hardlopen gaat niet samen, dus ik begon ook nog eens te hyperventileren. Stond ik daar op de Zuiddijk met een pijnlijke knie, te huilen en te hyperventileren terwijl ik nog maar 3 km hoefde.

Bij de estafettemarathon kreeg ik ook enorme last van die knie. Ik was zo moe en verdrietig van de week ervoor (opa in het ziekenhuis en overleden) en mijn hele lichaam deed pijn. Ik wilde heel graag stoppen, maar omdat we het met het hele team liepen, wilde ik hen niet in de steek laten. Hoe ik me toen voelde, dat was echt vreselijk.

Of eigenlijk is het dus gewoon die knieblessure als vreselijkste hardloopervaring.

Heb je een vast ritueel voor een wedstrijd?

Als ik er zo over nadenk eigenlijk wel. Ik zorg dat ik goed voorbereid ben, dus ik leg mijn spullen klaar en zoek op hoe ik naar de wedstrijd moet. Ik ontbijt met havermout, ga 100x naar de wc, neem een banaan mee naar de start en krentenbollen voor erna (of ervoor als het een late start is). En de avond van tevoren eet ik altijd pasta.

Doe je ook nog aan andere sporten naast hardlopen?

Ik wil mijn lichaam sterker maken, dus doe aan krachttraining. Soms doe ik wel eens yoga, maar dat vergeet ik vaak. In de sportschool doe ik ook wel eens andere vormen van cardio, zoals fietsen, roeien of groepslessen.

Wat is de langste afstand die je ooit hebt gelopen?

16,1k, bij de Damloop!

Waar ben je het meest trots op?

Op mijn medailles, dat ik nog steeds hardloop en dat ik van mijn blessures af ben!

Wat staat er nog op de wishlist?

Een halve marathon en zoveel mogelijk hardlopen in het buitenland!

Het zit er weer op! 

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Petra begon in 2012 met hardlopen, liep na enkele blessures in oktober 2016 ein-de-lijk haar eerste halve marathon en traint nu voor de derde (en vierde, en vijfde...). Buiten hardlopen om werkt ze als freelance copywriter en communitymanager, blogt ze op JKR en Doen in Boedapest.nl/To Do in Budapest.com, en probeert ze zoveel mogelijk te reizen.

Geef een reactie