Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

  • Home
  • /
  • Tips
  • /
  • Marathontips: Eten en drinken

Marathontips: Eten en drinken

Twee weken geleden vertelde ik jullie hoe je een lange duurloop overleeft. Vandaag gaan we het hebben over eten en drinken tijdens een lange duurloop. Let op! Dit is vanuit MIJN ervaring en zo heb ik het gedaan. Dit kan voor jou misschien wel werken of misschien niet. Ik adviseer sowieso om dingen te proberen om zo het juiste voor jou te vinden. De ene kan een zware maaltijd nemen net voor het hardlopen, terwijl de andere op een veel lichtere maaltijd kan hardlopen. De ander moet echt 2 à 3 uur wachten voordat ie een lange duurloop kan lopen, terwijl ik bijvoorbeeld na 1 uur wel kan gaan. Iedereen is verschillend en daarom is het belangrijk dat je zelf uit zoekt wat het beste voor jou werkt! Ik zal wel een paar tips geven die ik ook te horen heb gekregen en die ik aanraad om te gebruiken. 

Wendy heeft laatst nog een artikel geschreven over Hardlopen en eten, wat is nu verstandig?, kijk daar ook eens naar!

De avond voor een lange duurloop

De avond voor een lange duurloop zorg ik altijd dat ik een pastagerecht eet. Dat lukte niet altijd, maar ik probeerde het wel. Zo at ik bijvoorbeeld volkoren pasta met pesto, kip en groente. Simpel, snel klaar en gezond. Door de avond van tevoren koolhydraten te eten vul je weer je energievoorraad aan. Probeer vettig eten en alcohol te vermijden de avond voordat je een lange duurloop gaat lopen. Daarnaast probeerde ik – wat niet altijd lukte – 2 liter water te drinken verspreid over de dag zodat ik genoeg vocht had voor tijdens de training.

Marathontips: Eten en drinken

Dit receptje komt vrijdag online and it’s gooooooood!

Ontbijt

Ik heb geluk met mijn lichaam, ik kan in principe alles eten voor een training zonder problemen te krijgen. Zo heb ik ooit een omelet gemaakt, gebakken ei op brood, broodjes met ham of kaas enz. Het voelde niet zwaar in mijn maag en mijn trainingen konden gewoon doorgaan. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Ooit heb ik wel de fout gemaakt om op zondagochtend 2 croissants te eten met een glaasje jus d’orange erbij en ik moest toen 23 km lopen. Dat ging niet goed. Ik had echt superveel honger, ik had gewoon te weinig binnen gekregen. Daarom ben ik daarna beter gaan kijken naar mijn ontbijt en nam ik vaker havermout met fruit dan ei of brood. Havermout is totaal niet mijn favoriete eten, maar het kan er mee door en ik lust het wel.

Tip: als je niet onderweg nummer 2 wil doen of wil wachten tot het een keer kan: drink dan 2 kopjes espresso! Ik heb mijn 2e kopje espresso nog niet op en ik ga naar de wc toe. Heerlijk als je daar niet meer aan hoeft te denken tijdens je run! 

Tijdens je training

Wat ik meteen geleerd heb is om direct te starten met voeding tijdens je training. Weet wat voor jou werkt. Ik ben dan niet moeilijk met ontbijt, maar met de gelletjes was het een ander verhaal. Man man, wat heb ik bosjes van dichtbij gezien na het innemen van een gelletje! Veel waren voor mij echt te zoet, alsof mijn tanden er elk moment konden uitvallen. Andere waren weer te dik, waardoor ik die zelfs met water niet weg kreeg. Gelletjes zijn een vak apart, haha. Zelf gebruik ik de SIS gelletjes die op waterbasis zijn. Het zijn niet de lekkerste, maar wel te doen. Marathontips: Eten en drinken

Probeer verschillende zodat jij goed kan bepalen welke voor jou het beste werken. Ik kreeg te horen dat ik elk 30 min een gelletje moest innemen en elke 60 min een gelsnoepje. Probeer dit voor jezelf uit en het beste is dat tijdens je trainingen te doen. Ik had er in het begin heel erg veel moeite mee. Ik vergat mijn gelletjes “omdat ik me wel goed voelde” en met drinken was ik een ramp. Zo drink ik bijvoorbeeld bijna niks tijdens een halve marathon! Slecht? Nou, het is niet slim. Je verliest zoveel vocht tijdens een training of wedstrijd dat je het continu moet aanvullen. Zelf heb ik vanaf begin af aan met een camelbag gelopen. Dat heeft zijn voor- en nadelen, die ik in een apart artikel zal bespreken. Het is aan te raden om sowieso elke 5 km/30 min water te gaan drinken. Koop een camelbag of drinkgordel en probeer het uit. Wil je niet met een drinkgordel of camelbag lopen, dan kan je proberen flesjes water op bepaalde punten te verstoppen in je route of loop langs een tankstation.

Marathontips: Eten en drinken

Let op! Wanneer je tijdens een wedstrijd graag de sportdrank van de organisatie wilt drinken, kijk dan eerst van welk merk het is en probeer dat in je trainingen. Soms kan sportdrank gecombineerd met je gelletje of water verkeerd uitvallen en is de kans op buikpijn tijdens je wedstrijd groot! Ik heb zelf geen sportdrank aangenomen tijdens de marathon, maar had ik in mijn water wat isostar gedaan. 

Tip: Als je merkt dat een gelletje echt een boost geeft, dan wil dat zeggen dat je eigenlijk te laat bent met innemen. Probeer daarom een richtlijn in je systeem te creëren om op tijd je energie weer op te krikken. 

Tip 2: Drink, drink en drink tijdens een training en ga niet zoals ik een marathon lopen met 1,5 liter op je rug omdat je te weinig gedronken hebt uit je camelbag. Het is loeizwaar… 

Marathontips: Eten en drinken

Na je training

Na een training stop je, je loopt door en het liefst wil je heel de kraan leegdrinken. Conclusie: je hebt niet genoeg gedronken! Na een training heeft je lichaam weer energie en vocht nodig. Ik dronk na mijn trainingen altijd een eiwitshake op waterbasis. Een eiwitshake zorgt ervoor dat je spieren sneller herstellen. Als ik een pittige training heb gehad wil ik nog wel eens misselijk worden. Het enige wat bij mij dan helpt is een kopje bouillon. Zout! Probeer na je training bijvoorbeeld een bakje kwark te eten met honing en noten of bananenbrood. Ook hier geldt, kijk wat jij aankan na je training. Oh, en er is niks mis met één heerlijk koud biertje of één glas wijn na je run 😉

Marathontips: Eten en drinken

Ik kan het niet genoeg zeggen, maar experimenteer en kijk wat voor jou het fijnst werkt! 

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

2 Comments

Geef een reactie