Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

 • Home
 • /
 • Informatie
 • /
 • Medisch certificaat voor wedstrijden in het buitenland

Medisch certificaat voor wedstrijden in het buitenland

Hoe kom jij aan een medische verklaring? Dat is een van de vragen die mij de afgelopen tijd het vaakste is gesteld. Vooral van lopers die de (halve) marathon van Parijs gaan lopen dit voorjaar maar ook voor alle Disney fans die dit najaar de halve marathon daar gaan lopen. Ja, want zelfs voor de leukste run van 2016 heb je een medische verklaring nodig. Heb je géén medische verklaring wanneer je je startbewijs gaat ophalen, dan zal je niet aan de start staan. En ze maken geen uitzonderingen. 

Landen waarbij je een medische verklaring nodig hebt

Goed, ik kom zelf uit Frankrijk en ik verdedig graag mijn eigen land maar dit is zo stom van ze. Ik vind dit zo achterlijk ook. Waarom kan je in Nederland, Berlijn, New York of waar dan ook wel gewoon meedoen met wedstrijden zonder verklaring maar in Frankrijk EN Italië niet?

Sinds 1999 staat er in de wet van des betreffende landen dat ze bij georganiseerde sportwedstrijden verplicht zijn om aan alle deelnemers een ondertekend ‘certificat medical / certificato medico’ te vragen. Zo kan je de wedstrijdorganisatie niet aansprakelijk stellen voor eventuele gezondheidsklachten na de marathon.

Hoe kom ik aan een medische verklaring?

De ene huisarts is makkelijker dan de ander. Mijn huisarts ondertekende die van mij na het zien van mijn training en progressie en ze weet dat ik veel loop. Maar je bent niet onderzocht..? Nee, dat klopt maar tijdens een wedstrijd kan er van alles gebeuren. Ook wanneer je bij een sportarts bent geweest of een inspanningstest hebt gedaan kan er van alles gebeuren. Maar er zijn genoeg huisartsen die aangeven dat ze het niet mogen ondertekenen. Of dat ‘bullshit’ is weet ik niet maar dat is wel hun recht. Zij mogen weigeren te tekenen. Wat nu?

Wanneer je huisarts weigert te onder tekenen kan je vragen om doorverwezen te worden naar een sportarts of cardioloog. Het beste is om naar een sportmedisch centrum te gaan. In rotterdam zit er een; SMA. Je kan daar een al basissportmedisch onderzoek laten doen, dat is voldoende voor een handtekening. Een basissportmedisch onderzoek is al gauw 150 euro maar wanneer je een aanvullende verzekering hebt is er grote kans dat je verzekering het vergoed. Hoe dat precies werkt, weet ik niet maar daarvoor kan je je verzekering even bellen.

Wat moet er op de medische verklaring staan?

Vaak hebben organisaties een pdf die je alleen maar hoeft uit te printen en te laten ondertekenen. Wat van belang is dat daarop je gegevens staan (naam, achternaam en leeftijd), de naam van je arts, de datum (het is maar 1 jaar geldig) en daarnaast moet er ook op staan dat je arts je heeft onderzocht. Ook moet de volgende zin erop: “no contra-indication to running in competition.” Tip: Maak een kopie van je medische verklaring, in Frankrijk mag je namelijk een kopie meegeven en dan heb je zelf het origineel nog. Wanneer alles is ingevuld moet er een naam en handtekening staan.

Wanneer moet je het inleveren?

Bij de (halve) marathon van Parijs dien je hem in te leveren wanneer je je startnummer gaat ophalen. Checken ze alles ter plekke, of het wel echte artsen zijn enz? Nee. Ze controleren wel of alles erop staat, of jij het bent en of het goed ondertekend staat. Daarna wordt het op een stapel gegooid. Overbodig dus? Ja, maar helaas wel verplicht.

Probeer echt niet om zonder een medische verklaring je startbewijs op te halen in Frankrijk. Je kan nog met een fantastisch verhaal komen, zielig gaan doen of flirten. Zonder medische verklaring krijg je je startbewijs echt niet mee! 

Medische certificaat voor wedstrijden in het buitenland

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

6 Comments

 • Marije

  2 maart 2016 at 15:48

  Er is volgens mij sinds 2016 iets veranderd in de basisverzekering. Als je met verwijzing door je huisarts bij de sportarts komt, wordt dit nu wel vergoed. Let wel op dat je wel bij een SMA moet worden gekeurd!

  Beantwoorden
 • Manouk

  3 maart 2016 at 12:52

  Superbedankt! Zo snel ook. Ik ga van de week gelijk langs mijn huisarts. Voor Disneyland krijg je inderdaad een pdf dat ingevuld moet worden.

  Beantwoorden
 • Floris

  22 maart 2018 at 12:28

  Ik moet dit ook nog een medisch certificaat regelen voor de marathon van parijs regelen voor dit jaar. Kun je mij vertellen waar je het race nummer vandaan haalt?
  Of vullen ze dat daar ter plekke in, in Parijs?

  Beantwoorden
   • Floris

    22 maart 2018 at 15:43

    Hallo Zelia,

    Dank voor je snelle reactie!
    Ik heb daar gekeken en kan het helaas nog niet vinden.
    Waar is dit precies te vinden? Komt het misschien bij “My convocation” te staan die je moet printen om je startbewijs te halen? Die is pas een paar dagen voor de wedstrijd beschikbaar.

    Groet,
    Floris van Drunen

    Beantwoorden

Geef een reactie