Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Mijn vader en ik

Dat hele hardlopen, dat heb ik echt niet zelf bedacht. Nee, daar heb ik mijn vader aan te danken.

Mijn vader loopt al hard zolang als ik me kan herinneren. Heel vroeger ging hij er op vakantie met zijn racefiets op uit, later wisselde hij het smalle frame om voor een paar hardloopschoenen. Of we nu in besneeuwd Drenthe of bloedheet Italië waren: de goede man vertrok steevast een paar keer per week.

Ik had in die tijd geen idee wat hij ging doen of waar hij heen ging. Ik kon me er niks bij voorstellen. Hardlopen? Dat was niet aan mij besteed. Paardrijden (ook iets dat hij jaren heeft gedaan) had mijn aandacht, en dat vond ik wel genoeg.

Op de middelbare school moesten we tijdens gym regelmatig hollen. Vreselijk vond ik dat. De Coopertest? De hel, zul je bedoelen. Thuis klaagde ik steen en been. Mijn vader vond het wel grappig – hij vroeg of ik anders eens met hem mee wilde rennen, dat zou vast helpen. Zo gezegd. Ik vond het wel gezellig, maar net als die keer dat we samen gingen vissen, was ik er na 5 minuten wel klaar mee. Zo. Saai.

Dus hoe kan het nou dat ik toch dat virus van hem heb gekregen? Dat ik inmiddels meer kilometers afleg dan die ouwe van me? Dat hij inmiddels een van mijn allergrootste ‘fans’ is, langs de kant van welke lullige wedstrijd dan ook?

Vijf jaar geleden – hardlopen werd net ‘hip’ – besloot ik dat het roer om moest. Van de bank af, de straat op. Na wat eerste (vreselijke, mind you) kilometers kocht hij mijn eerste paar hardloopschoenen. Net zoals hij 20 jaar eerder mijn eerste paar lakschoenen had gekocht. Ik trok de witte schuiten aan en voltooide achtereenvolgens Couch to 5k en Couch to 10k. En toen werd het pas leuk.

Want toen kwam ik een beetje op het niveau van mijn vader. Toen hadden we redelijk hetzelfde uithoudingsvermogen. Samen lopen was niet langer een saaie exercitie, maar quality time.

En toen ontdekte ik wat ik me al die jaren had afgevraagd: wat dóet hij toch, als hij uren van huis is? Hij loopt hard. Hij loopt, holt, strompelt, wandelt, zingt, kijkt om zich heen. Hij sprint, hij lijdt, hij geniet.

Deze gedeelde hobby kwam op twee punten tot een bijzondere climax. In 2013 deden we samen mee aan de Bruggenloop. Het was mijn eerste 15-km-wedstrijd. We startten samen, maar na 2 km lieten we elkaar los en liepen ons eigen tempo. Dat niet zoveel van elkaar verschilde, bleek toen we kort na elkaar over de finish kwamen. Ik voel nog steeds dat we deze loop samen hebben gelopen. Die herinnering maakt dat ik de Bruggenloop nog steeds als een van de leukste wedstrijden van het jaar beschouw.

Een ander mooi moment? In april 2015 stond mijn vader voorbij het 30-km-punt tijdens de marathon van Rotterdam. Op dat moment voelde ik me nog goed, maar desondanks was ik dolblij hem te zien. Eenmaal in het Kralingse Bos vervloog mijn optimisme: mijn benen begonnen te verzuren, overal om me heen wandelden mensen. Die kans kreeg ik niet. Als ik mijn tempo ook maar een beetje liet terugvallen, schreeuwde mijn vader me erdoorheen. Kilometers heb ik aan zijn hand gelopen. Ik heb gescholden en gevloekt – zoals je dat alleen bij familie durft. Bij 39 km liet hij me los: ‘Dit moet je zelf doen, Lien.’ Met een brok in mijn keel rende ik richting de Coolsingel. Wat een held.

Onze grootste droom? Samen de marathon van New York lopen. Dus pap, wanneer gaan we..?

Heb jij ook zo’n inspiratiebron?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

One Comment

 • Marianne

  16 februari 2016 at 19:45

  Mooi verhaal Eveline!! Ik zou willen dat ik zoiets had kunnen delen met mijn vader.
  Geniet van je tijd samen en hopelijk kunnen jullie samen in New York lopen!
  Succes in ieder geval.

  Beantwoorden

Geef een reactie