Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Minimalistische hardloopschoenen

Al jaren loop ik het liefst op minimalistische hardloopschoenen. Toen ik begon met hardlopen kocht ik in de outletwinkel van Nike twee paar hardloopschoenen: een paar LunarGlides (met correctie) en een variant van de toenmalige Free-collectie. Onwetend als ik was kocht ik de schoenen een maat te klein, waardoor ik al snel nieuwe moest kopen. Mijn voorkeur ging toen opnieuw uit naar schoenen met een flexibele zool en veel bewegingsvrijheid. Wederom niet veel later kocht ik wéér een nieuw paar hardloopschoenen. Mijn liefde voor de Nike Free-schoen was geboren en ik wilde nooit meer wat anders. In de tussentijd heb ik nog een aantal keer een ander model Nike aangeschaft. Die ik verkocht ik vrij snel door, want ik vond het niks. Ik  ben een fervent liefhebber van de minimalistische hardloopschoen. 

Wat zijn minimalistische hardloopschoenen?

Het woord zegt het eigenlijk al: minimalistisch. Dit betekent dat de schoenen niet voorzien zijn van een correctie om over- of onderpronatie te corrigeren. Ook hebben de schoenen weinig demping in de zool en is het verschil tussen de hoogte van de voorvoet en de hak (‘drop’) heel klein. De gemiddelde hardloopschoen heeft meestal een drop van 8 of 12 millimeter. Dit houdt in dat de zool onder de hak ongeveer 8 tot 12 mm dikker is. Hiermee kun je eigenlijk niet anders dan op je hakken landen. Klappen op je enkels, knieën en heupen worden door deze demping goed opgevangen.

Neutrale en minimalistische schoenen bevatten doorgaans een drop van minder dan 8 mm. Mijn Nike Free’s hebben 4 of 6 mm. En ik heb een paar trailschoenen van het merk Merrell en deze hebben 0 milimeter drop.

De zool van minimalistische, of ‘natuurlijke’ hardloopschoenen is ook dunner dan bij reguliere varianten. Hiermee wordt het lopen op blote voeten nagebootst – dit is volgens ontwikkelaars en kenners (liefhebbers) de beste manier is om hard te lopen. Met andere woorden: lopen zonder correctie of ‘gemaakte’ beweging door een compacte schoen.

Waarom is het goed om op minimalistische hardloopschoenen te lopen?

Persoonlijk ben ik heel erg voorstander van minimalistische schoenen, en wel om de volgende redenen:

Het loopt enorm lekker

De bewegingsvrijheid is zo groot en ik word nergens belemmerd in mijn manier van bewegen. De zool van mijn Nikes is flexibel, waardoor mijn voeten en enkels alle kanten op kunnen bewegen. Ook hebben de meeste minimalistische hardloopschoenen een wat bredere voorvoet waardoor de tenen meer ruimte hebben. Geen opgepropte tenen meer dus! (Tenzij je Marleen heet, want mijn tenen staan blijkbaar zo ver uit elkaar dat ik alsnog regelmatig last heb van een beknelling…)

Het maakt mijn lichaam sterker

Doordat mijn voeten en enkels alle kanten op kunnen bewegen, maakt mijn lichaam pezen en spieren sterker. Er is geen ondersteuning vanuit de schoen om klappen op te vangen. Mijn lichaam moet het zelf doen. Daarom zijn mijn voeten, enkels en benen waarschijnlijk een stuk beter getraind dan wanneer ik op traditionele schoenen had gelopen.

Ik heb minder last van blessures

Een sterker lichaam heeft nog een voordeel: ik heb minder last van blessures. Natuurlijk moet ook ik oppassen voor de welbekende klachten bij overbelasting. Te snel mijn trainingsarbeid opvoeren na een wedstrijd en mijn lichaam geen rust geven is vragen om problemen. Ik zie het nog maar al te vaak voorbij komen dat hardlopers maar blijven doorstampen en zichzelf niet de tijd geven om te herstellen. Dit werkt alleen maar averechts, want vroeg of laat zullen ze weer met de volgende blessure kampen.

Ook een efficiëntere looptechniek (zie volgende punt) zorgt voor minder blessures. Door de bijbehorende klappen op de juiste manier op te vangen heb ik minder kans om geteisterd te worden door een hardloopblessure. Techniek en een sterk lichaam doet dit met je.

Natuurlijk moet ik ook niet vergeten om voldoende krachttraining en corestabiliteit te trainen. Dit is ook zeker een aandachtspunt om blessures te voorkomen. Gelukkig sta ik door mijn werk regelmatig in de sportschool en pak ik zelf wat buikspieroefeningen mee als ik les moet geven. Daarbij let ik dan ook op de oefeningen waar ikzelf wat aan heb, de rest geef ik niet eens in mijn lessen. 😉

Het verbetert mijn looptechniek

Door het ontbreken van enige vorm van demping, moet ik een betere looptechniek aannemen. Toen ik begon met hardlopen leerde ik al vrij snel over natuurlijk hardlopen en het lopen met een voor- of middenvoetslanding. Omdat ik pas net begonnen was, heb ik mezelf deze landing vrij snel aangeleerd. Hoe sneller ik loop, hoe meer ik op mijn voorvoet land. Als ik rustig hardloop, dan plaats ik mijn hele voet vrijwel vlak op de grond. Ik kan me niet meer voorstellen hoe het is om als eerste mijn hak neer te zetten; dit voelt erg onnatuurlijk.

Landen op je hakken terwijl je geen demping hebt? Dat doet pijn en is vragen om blessures. Probeer maar eens op een hardere ondergrond op blote voeten op je hakken te landen. Dat is niet prettig! Als vanzelf ga je op de bal van je voet landen en maak je kleinere passen.

Door te landen op de voor- of middenvoet en het maken van kleinere passen plaats je automatisch je voet meer onder je heupen. Dit zorgt voor een natuurlijke flow van het lichaam. In tegenstelling tot de haklanding, waarbij je de voeten ver voor je lichaam uitstrekt. Hierbij rem je de voortstuwende beweging af. Het kost veel meer energie en kracht om sneller te rennen. Niet handig! Het zetten van kleinere passen verhoogt daarnaast ook je pasfrequentie: je zet meer stappen per minuut. Hiervan ga je ook automatisch een beetje sneller lopen. Oftewel: het komt er gewoon op neer dat het veel efficiënter is om met een voor- of middenvoetslanding te lopen!

Beginnen met hardlopen op minimalistische schoenen?

Als je net bent begonnen met hardlopen, dan raad ik je aan aan te sluiten bij een loopgroep of atletiekvereniging. Zo leer je meteen de juiste looptechniek. Of volg een cursus over ‘natuurlijk’ hardlopen.

Ik raad iedereen aan een hardloopspeciaalzaak te bezoeken voor een stel schoenen. Want als je echt een zware correctie nodig hebt, dan is het verstanding om hun advies op te volgen. Maar ik ben wel van mening dat het geen kwaad kan om naast je traditionele hardloopschoenen een paar minimalistische aan te schaffen. Puur om mee af te wisselen, omdat je daadwerkelijk een betere loper kunt worden van natuurlijk hardlopen. Ik zet de volgende tips voor je op een rijtje:

 • Begin eerst met het dragen van platte schoenen in het dagelijks leven. High heels zijn funest voor de lengte van je achillespezen. Ze worden korter en kunnen klachten geven als je ineens op platte en minimalistische schoenen gaat lopen.
 • Ga eens naar het strand of naar een grasveld waar je op blote voeten kunt lopen. Door helemaal zonder schoenen te lopen kun je echt voelen hoe je je lichaam moet bewegen.
 • Bouw het minimalistisch hardlopen rustig op, ga niet meteen 5 kilometer of langer lopen. Denk in minuutjes en wisselen wandelen en hardlopen af. Houd een rustig tempo aan.
 • Of bouw de hieldrop rustig af. Heb je nu een drop van 12 mm? Kies dan eerst voor een schoen met 8 mm. Ben je daaraan gewend? Kies dan voor een schoenen met nog minder drop.
 • Wissel je minimalistische schoenen af met je traditionele schoenen.
 • Vind je veel demping juist fijn? Er zijn ook schoenen op de markt met een lage hieldrop die wel een dikke zool hebben. Altra is bijvoorbeeld een merk met dit soort schoenen.
 • Leer de juiste looptechniek. Volg een cursus of bekijk YouTube filmpjes over Chi Running, Pose Running, barefoot running, etc. Oefen ook echt je techniek aan het begin van elke training.
 • Nogmaals: bouw het RUSTIG op. Ja, je zal spierpijn krijgen maar het is het waard. 😉 Eenmaal overstag en je wil nooit meer wat anders.

Verschillende merken met minimalistische hardloopschoenen

Heb ik je overtuigd? Of ben je geïnteresseerd geraakt in natuurlijke hardloopschoenen? Kijk dan bij de volgende merken: Nike Free (mijn favoriet), Merrell (ik heb trailschoenen van dit merk), Vibram Fivefingers, Vivo Barefoot, Inov-8, Altra, Topo Athletic.


Hopelijk heb ik je met dit artikel laten zien wat de voordelen van minimalistische hardloopschoenen zijn. En je hoeft niet eens volledig over te stappen van je traditionele schoen. Gebruik het om je looptechniek te verbeteren en draag vervolgens weer je eigen favoriete schoenen. Je zult merken dat je snelheid verbetert, je minder vermoeid raakt en dat je minder blessures krijgt. Ik geloof erin!

Wat vind jij van minimalistische hardloopschoenen?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Geïnspireerd door allerlei hardlopende bloggers kreeg Marleen in 2013 het hardloopvirus te pakken. Zij schreef zich in voor haar eerste 5 kilometer wedstrijd en begon met lopen. Inmiddels heeft ze al tientallen halve en een aantal hele marathons op haar naam staan. 'Never not running' gaat zeker op voor hardloopwedstrijden welke iedere maand wel op de planning staan. Naast fanatiek recreatief hardloopster is Marleen ook fitnesstrainer en afgestudeerd diëtiste & voedingsdeskundige.

2 Comments

 • Remon

  19 februari 2017 at 12:32

  Hoi Marleen
  Leuk om je blog te lezen over minimalistische hardloopschoenen.
  Zelf heb ik sinds 2 weken Merrel vapor gloves naast me Saunony schoenen. Wat een wereld van verschil.
  Hoe lang doe je er over om echt alleen maar te lopen op de zero drop schoentjes? Enig idee?
  Over 2 maanden heb ik een 10km. Doel is om met de Merrels te gaan lopen… Maar of het haalbaar is…?
  Fijne dag!

  Beantwoorden
  • Marleen

   23 februari 2017 at 09:22

   Wat tof dat je de uitdaging aangaat! Ik hoop dat het je bevalt! Ik durf niet zo goed één richtlijn te geven voor het lopen op minimalistische schoenen want dit is van zoveel factoren afhankelijk! Hoe reageert je lichaam erop? Dat is eigenlijk de belangrijkste vraag… De ene persoon went er sneller aan dan de ander. Maar ik zou zeker niet voor die tijd al 10 kilometers op de schoenen lopen. Echt rustig opbouwen! Ook in intervallen, dus af en toe even wandelen tussendoor. Je kuiten en achillespezen worden onder behoorlijke druk gezet dus misschien ook wat aandacht daaraan besteden… Massage, foamrollen, etc. Hou ze soepel! Of het haalbaar is merk je vanzelf wel, en dan eventueel gewoon je doel bijstellen natuurlijk. Niks forceren. 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie