Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Pacen, hazen: wat is het?

Op zondag 20 september loop ik de Dam tot Damloop. Dit keer ga ik niet voor een persoonlijk record, sterker nog: ik ga juist een stukje langzamer lopen dan normaal. Waarom? Omdat ik pacer ben tijdens deze run. Pacer? Huh, wat is dat?

Pacers, of hazen, lopen de race op een zo vlak mogelijke snelheid. Ze lopen vlak en gelijkmatig. Vaak herken je pacers aan een felgekleurd hesje en een ballon. Op die ballon staat de beoogde eindtijd. Stel, je wilt je halve marathon graag in anderhalf uur lopen, dan ga je bij de pacers staan met 1.30 op hun ballon.

Wat is het voordeel van een pacer?

Zoals gezegd, pacers lopen vlak en gelijkmatig. Dat zorgt ervoor dat je de snelheid vaak goed vol kunt houden. Een ander voordeel aan meelopen met een pacegroep, is dat lopen in een groep heel motiverend werkt. Het loopt heel prettig om in een clubje bij elkaar te lopen. Niet voor niets lopen professionele marathonlopers ook vaak in groepjes. Je wordt voortgedreven door de groep, je stopt dus minder snel en je blijft op hetzelfde tempo. En je hoeft niet steeds op je horloge te kijken!

Een ander voordeel aan lopen met een haas, is dat het vaak (zeer) ervaren lopers zijn. Ze geven tips en spreken je moed in als je het even niet ziet zitten. Wil je onderweg stoppen bij een drinkpost? Geen nood, pacers zorgen ervoor dat je rustig een bekertje water kunt pakken, zonder al te veel tijd te verliezen. En heb je even dat laatste zetje nodig, om die eindsprint te maken? Pacers zorgen ervoor dat je naar de finish holt.

Ervaringen

In maart liep ik zelfs voor het eerst met een pacegroep, tijdens de CPC. Ik had voor de start de dames en heren van de diverse pacegroepen achter de schermen mogen ontmoeten. Allemaal enthousiaste, ervaren lopers. Ik besloot mee te lopen met de groep met eindtijd 1.55. Vooraf had ik zo mijn twijfels. Ik ben niet gewend aan het lopen in groepjes, en ik ga graag mijn eigen gang. Wat langzamer als ik moe ben, rustig wat drinken en het laatste stuk versnellen. Ik ben zelf wel een vlakke loper: ik loop heel gemakkelijk kilometerslang met een constante pace. Maar tijdens wedstrijden wil ik nog weleens ongeduldig versnellen, of juist tijd verliezen. Met deze pacegroep was daar geen sprake van. We gingen van start met een iets snellere pace, zodat we wat tijd hadden om later in de race wat te drinken. De rest van de race verliep heel gelijkmatig. Bleef iemand van onze groep wat achter? Dan spraken de pacers – of de andere lopers! – hem of haar moed in. Toen na 3 kilometer mijn veter losraakte, bedacht ik met de pacer een plan om a) geen tijd te verliezen b) niet te struikelen c) bij de volgende verzorgingspost water te pakken en d) in een mum van tijd mijn veter te strikken. Dat had ik in mijn eentje niet gered! Dan was ik zeker een paar minuten verloren.

Dam tot Damloop

Tijdens de Dam tot Damloop ben ik samen met mijn marathonmaatje Esther het paceteam met als eindtijd 1.40. We lopen dus net iets langzamer dan 6 minuten per kilometer. Wil je graag met ons meelopen? Of heb je een andere eindtijd voor ogen? Geef je dan hier op! Je loopt dan op zondag 20 september achter een van de ballonnen aan.

Tot dan?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

2 Comments

Geef een reactie