Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Project Snelle Zélia: "Help ik word sneller"

Project Snelle Zélia: "Help ik word sneller"

Afgelopen dinsdag kon je het verslag van Niki en mij lezen. De Marikenloop heeft weer gedaan wat ze altijd deed: voor een PR gezorgd. Ondanks dat ik echt blij ben dat ik een PR heb gelopen dankzij Niki, voelt het heel dubbel. Ik ga proberen het uit te leggen en ik hoop dat het niet een vaag verhaal wordt. 

Ik weet nog steeds het moment tijdens de 10 km dat ik op mijn horloge keek en zag dat we 1 km lang met een gemiddelde snelheid van 6’35” min/km liep. Ik schrok ervan en ik remde gelijk af. “Dit kan niet, ik kan dit niet 1 km vol hebben gehouden? Dat is onmogelijk!!” bleef ik mezelf vertellen. Hoe kan het dat ik nu al sneller aan het worden ben? Misschien dat dit voor iemand anders heel erg raar klinkt want ja, ik werk er nu hard voor en ik heb niet voor niks Project Snelle Zélia! Toch kreeg ik een soort van ongeloof. Zou het toch echt mogelijk zijn om sneller te worden? Zou het toch mogelijk zijn door hard te blijven trainen mijn volgende doel te kunnen behalen? Ik weet het antwoord hier natuurlijk ook wel op: ja. Zolang jij erin gelooft, lukt het je, maar zodra het bij jezelf gebeurt, dan voelt dat plotseling raar. Je voelt een trots, maar ook alsof het een droom is waaruit je elk moment wakker kan worden.

Ik heb niet de ‘standaard’ hardloop’carrière’ gehad. Ik begon netjes met de 5 km en daarna heb ik binnen 6 maanden mijn eerste halve marathon gelopen. In plaats van sneller te willen worden, ben ik doorgegaan en liep ik nog 2x een halve marathon, waarna ik bij de laatste besloot om een marathon te lopen. Ik had mijn eigen reden waarom ik een marathon wilde lopen. Niet om erbij te horen of omdat veel mensen die ik ontmoet heb op social media een marathon gaan lopen. Nee, ik wilde mezelf bewijzen dat ik dit kan. Nu heb ik hem gelopen, houdt het dan op? Nee. Nooit. Ik weet dat ik een marathon kan lopen, dus nu is het tijd om sneller te worden en nog meer van hardlopen te gaan genieten. Mijn lichaam kan een marathon aan, dan kan mijn lichaam en mijn geest het ook aan om nog een stap verder te gaan en nog meer uit mezelf te halen. Ik wil niet voor altijd dat “meisje met overgewicht dat een marathon heeft gelopen” zijn. Ik wil dadelijk “het meisje dat haar overgewicht overwon en marathons bleef lopen*” zijn. Het is vrij simpel: minder gewicht = kans op sneller zijn groter. Ja, kans. Het ligt ook aan je inspanning, je training en voeding. Je kan wel zwaarder worden, maar als dat spieren zijn kan je daardoor ook sneller worden. Daarom pin ik me daar niet op vast.

Project Snelle Zélia: "Help ik word sneller"

Moraal van dit verhaal, weet ik niet. Ik moest dit kwijt, want het ongeloof en geloof in mij is momenteel aanwezig, Typisch weer dat mentale aspect van hardlopen. Je gaat sneller maar je remt weer af? Is dat een onbewust iets? Het maakt niet uit, dat ik trots ben op mijn PR staat vast. Dat ik er alles aan ga doen om sneller te worden en te blijven staat vast. Ik heb voor 28 juni een doel en voor 11 oktober. Of ik dit ga halen zien we dan wel, maar het feit dat ik weer een doel heb motiveert mij alleen maar meer om te lopen en ervoor te gaan. Mijn doel is niet om onder de 2 uur te finishen, mijn doel is niet om nu 5’25” min/km te kunnen lopen. Ik vind het knap en ooit hoop ik dat ook te kunnen, maar voor nu moet ik naar mezelf kijken naar wat ik kan en hoeveel ik mijn lichaam kan uitdagen!

Ik vind het geweldig om te zien wat een lichaam aan kan en hoe het zich ontwikkelt. Helaas heeft mijn lichaam zich ook op de verkeerde manier ontwikkeld door een slechte verzorging van mezelf. Het laten gaan, maar mijn lichaam is ook klaar voor om weer terug te gaan naar een lichaam dat bij mij past. Een lichaam waar ik me in goed ga voelen. Ik heb nog 20 weken tot de halve marathon en dat worden weer 20 prachtige, zware, gezellige, zwetende weken! En nee, ik loop niet hard om af te vallen. Ik loop hard omdat ik dankbaar ben dat ik dit kan doen.

Maarre… Zélia. Leuk en aardig en je wil sneller worden, maar heb je überhaupt wel gelopen deze week? 

Ja hoor, niet veel maar ik heb donderdag 4 km heel erg slecht gelopen en vandaag ga ik met mijn vriend hardlopen. Daarnaast heb ik 4x een FunXtion-les gevolgd! Volgende week is mijn streven om toch wel 3x te gaan hardlopen!

*Ja, je leest het goed. Ik wil marathons blijven lopen. Het is een prachtige afstand en ik mis de lange afstanden, maar wanneer ik een marathon ga lopen? Weet ik niet. Wanneer ik denk dat ik (en mijn lichaam) er klaar voor is. Sneller worden is nu mijn doel en als dat lukt kan ik mooi ook sneller worden op de marathon!

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

4 Comments

 • Nederbuur

  24 mei 2015 at 13:52

  Echt knap! En het knapste van al vind ik dat je gewoon je eigen zin doet. Jij bepaalt wat eerst. So what als anderen eerst sneller lopen en dan marathons lopen. Jij deed je eigen ding em dat gaat goed. Respect!

  Beantwoorden
 • Shirley

  24 mei 2015 at 13:53

  Ik zou ook wel sneller willen worden maar merk nu al dat hoe vaker ik het doe, hoe meer ik zelf aan kan. Rende ik eerst nog alles boven de 8; kom ik toch wel vaak onder de 8. Wie weet wat er allemaal nog mogelijk is 🙂

  Beantwoorden
 • Tamara

  29 mei 2015 at 08:33

  Dat moment is gek en leuk tegelijk! Trainen, lekker lopen en dan ineens merken dat je sneller wordt/bent geworden. Ik had het zelf met de Marikenloop, 5km in 29min. En dan maar denken, jaaa, op de 5km. Loop ik de week erna 10km in 58min. Dat voelt goed!!

  Geniet van je voorbereidingen van de 28e 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie