Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

avanca D1

Review: Avanca D1 Sports Headset

In december vorig jaar mocht Just Keep Running de Avanca S1 sports headset testen. Hoe deze headset beviel, lees je hier. De opvolger, de D1, is inmiddels ook al weer op de markt, en opnieuw mochten wij hem testen! 

Ikzelf ben al een tijdje op zoek naar een prettige, draadloze headset voor tijdens het hardlopen. Ik loop altijd met muziek maar tot nu toe liep ik ofwel met een sports headset van Philips (bedraad) ofwel met de oortjes die bij mijn werk telefoon horen (iPhone). Die draad wegwerken blijft lastig en als je onderweg eens foto’s wilt nemen zit je altijd te klunzen met de draad.

Veel bluetooth headsets zijn echter zwaar of de ontvangst is niet helemaal lekker. Zo heb ik hier een Jabra set liggen waar ik bijvoorbeeld niet helemaal tevreden over ben. Ik was dan ook erg benieuwd hoe de Avanca me zou bevallen.

In de verpakking

In de verpakking

De headset is behoorlijk compleet als je hem ontvangt. Meegeleverd is (natuurlijk) de set zelf, een tasje om hem veilig in op te bergen, een drietal oordopjes in verschillende maten zodat je de set goed kunt aanpassen op jouw oren, een setje beschermhoesjes voor als het regent, en een kabeltje om de set mee op te laden. Let op, hier zit geen stekker bij, daar moet je zelf voor zorgen (maar dat is in de meeste gevallen zo als je een oplaadbaar apparaat koopt, is mijn ervaring).

Wat me onmiddellijk opviel is hoe licht de headset aanvoelde toen ik hem uit de verpakking haalde. Dat klopt ook wel, hij weegt slechts 17 gram. Ik was dan ook blij dat het meegeleverde tasje gewatteerd is – zo kun je de set vervoeren zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij direct beschadigt omdat hij zo licht en teer is.

Aanzetten

Hier liep ik in eerste instantie even tegen een probleem aan. In de handleiding staat dat je je telefoon aan moet zetten, bluetooth aan moet hebben staan, en dat je dan een van de knopjes van de set minstens vijf seconden ingedrukt moet houden zodat je telefoon kan pairen met je headset. Ik hield het knopje ingedrukt, er begon een vrolijk blauw lampje te knipperen, maar mijn Samsung S5 kon de set absoluut niet vinden. Ik probeerde het met mijn werk iPhone, zelfde resultaat.

Bediening

Later bleek dat ik het knopje echt beduidend langer ingedrukt moest houden. Dan begint er een heel scala aan lampjes (blauw en rood) te knipperen en had ik beide apparaten zo aan elkaar gekoppeld. Ik denk dat het slim is als Avanca de tekst in de handleiding nog iets aan zou passen. Verder werkt het koppelen namelijk echt ontzettend makkelijk.

Draagcomfort

Verschillende maten oordopjes

Ik heb vrij kleine oren, en daarom had ik de eerste keer dat ik met de headset ging lopen de allerkleinste oordopjes gepakt. Deze bleken achteraf toch te klein – ze bleven niet helemaal goed in mijn oren zitten. De headset zelf bleef overigens wel goed om mijn oren en hoofd zitten, dat was het probleem niet.

De set is echt super licht, en daardoor had ik bij de eerste paar kilometers constant het gevoel dat ik hem zou verliezen bij de eerste de beste windvlaag. Dat is echter totaal niet het geval. Ik merk dat ik hem in het begin van een run nog voel, en af en toe de neiging heb om hem op zijn plaats te houden (wat niet nodig is, dat zit dus echt “tussen mijn oren” haha) en dat ik hem daarna min of meer “vergeet”.

We Run the Night - met Avanca set!

Tijdens We Run the Night besloot ik de set ook gewoon mee te nemen – geen betere test dan tijdens een wedstrijd nietwaar? Het is gemakkelijk om de set om je nek te hangen en vervolgens op de tast weer in je oren te stoppen merkte ik in het startvak. Fijn! Verder kun je met de verschillende knopjes aan het rechteroortje een nummer stop zetten, of naar voren of achteren skippen. Geen gekluns meer met iedere keer je telefoon uit je armband of belt halen dus. En met de knopjes aan het linkeroortje kun je het volume regelen van stil tot max. Telefoontjes kun je ook direct aannemen – hij schakelt van muziek naar telefoon en there you go.

Voor We Run the Night had ik de medium oordopjes gepakt en dat werkte beter voor mij. De set bleef een stuk beter in mijn oor geklemd. Wel merkte ik halverwege dat de draad die achter mijn linker oor door moest lopen iedere keer over mijn oor zakte. Nu weet ik dat ik een uitzonderlijk smal hoofd heb (ik heb bijvoorbeeld ook altijd kindermonturen nodig als ik een nieuwe bril ga kopen) dus dat ligt meer aan mij dan aan de set. Verder heb ik een prima wedstrijd gelopen (een PR!) en heb ik genoten van de muziek.

De achterkant

Bij een volgende run ontdekte ik dat de draad vrij gemakkelijk te verbuigen is zodat je hem prima naar je eigen hoofd kan vormen. Ook dat probleempje was dus opgelost! Dat hij niet van zijn plaats te krijgen is konden jullie in het filmpje wel zien he? 😀 Nog een voordeel: hij sluit je gehoorgang niet helemaal af – je kunt muziek luisteren maar ook nog omgevingsgeluid horen. Fietsers die achter mij aan kwamen fietsen of een hardloper die je in komt halen, je hoort het allemaal nog.

Geluid

Ok, voor ik hier iets over ga zeggen – ik ben best wel een muzieksnob. Ik luister naar obscure bandjes die jullie waarschijnlijk niet echt kennen en thuis luister ik het liefst naar muziek op een platenspeler, of via mijn echt goede Sennheiser koptelefoon. Ik weet dus niet of ik een doorsnee luisteraar ben – ik vermoed van niet eigenlijk 😉

Het geluid van de Avanca is voor hardlopen prima geschikt. Doet wat het moet doen, op een normaal volume klinkt je muziek goed. Ik mis wel een echt goede diepe bas maar dat is met dit soort sets volgens mij heel moeilijk voor elkaar te krijgen. Als je het volume flink omhoog gooit, dan ga je die bas steeds meer missen en wordt het geluid ietsje blikkerig en schel. Niet doen dus. Nu is het voor je gehoor ook niet zo best als je je geluid zo hard hebt staan, dus heel erg is het niet.

Uiterlijk

Je ziet ze duidelijk zitten!

Dit is heel persoonlijk denk ik. Ik heb de set in het wit, en ik moet zeggen – hij valt wel op 🙂 De oortjes zijn driehoekig en je ziet ze heel duidelijk zitten, ze steken ook ietwat uit. Zelf vind ik het niet heel raar staan of storend, maar het is wel even wennen. Maar goed, ik moest ook wennen aan hoe ik er uit zag met een hoofdtelefoon op mijn hoofd als ik die in het openbaar vervoer gebruik, bijvoorbeeld.

Batterijduur

Hier ben ik echt aangenaam verrast: ik heb hem één keer opgeladen en heb er vier runs mee kunnen doen zonder problemen. De standby tijd is ook prima – zelfs toen ik bijna een week tussen runs liet was de batterij nog vol genoeg om gewoon mee te gaan lopen zonder tussendoor te hoeven opladen. De set schakelt zichzelf namelijk heel slim uit als je er een tijdje niets mee doet. Je zult wel zien dat de batterij van je telefoon sneller leeg raakt tijdens gebruik – dit komt doordat je via bluetooth luistert.

Conclusie

Avanca D1 sports set

Ga ik deze set vaker gebruiken? Absoluut! Het is heel prettig om je muziek draadloos te beluisteren en al helemaal als dat via zo’n lichte set kan. Het kost even wat uitproberen om hem zo te hebben dat ie helemaal perfect zit (bij mij duurde het een run of drie, vier) maar dan heb je ook wat: de set is echt flexibel genoeg om bij ieder hoofd en oor te passen. Het geluid is gemiddeld, wat je voor een set als deze mag verwachten en het is prettig dat je je omgevingsgeluiden ook nog hoort. De batterij gaat lang mee en het systeem met de knopjes is heel intuitief. Prima set voor de prijs, wat mij betreft!

De Avanca D1 sports headset is o.a bij Bol.com te koop voor €49,95

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

4 Comments

 • Bente

  28 mei 2015 at 15:31

  Lijkt me een super fijne headset! Misschien dat ik toch over ga (ik luister tijdens het hardlopen nooit muziek omdat ik het zoveel gehannes vind met oordopjes die uitgaan, draden die in de knoop gaan etc. etc. maar daar lijk je hier helemaal geen last mee te hebben 🙂

  Beantwoorden
 • Daniël

  28 mei 2015 at 19:57

  Bedankt voor deze recensie. Ik ben al en tijdje op zoek naar goede draadloze oortjes. Het liefst met reflectie op de band. Deze gaat ook op het lijstje. Qua prijs/kwaliteit een goede optie lijkt het.

  Beantwoorden

Geef een reactie