Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Review: Food2Run

De titel zegt het al: Food 2 Run, dit is echt een boek voor hardlopers! Het boek is geschreven door Renata Rehor, ze is niet alleen moeder van twee kinderen die houdt van koken, maar ook nog eens sportvoedingsadviseur en marathonloopster! Wil je beter leren lopen door anders te eten? Dan kan dit boek je wellicht helpen om je doelen te behalen. Er staan namelijk niet alleen lekkere recepten in, maar ook veel informatie over hoe je het beste je voeding kan benutten en toepassen. 

Het boek bestaat uit verschillende hoofdstukken:

  • De basisprincipes van sportvoeding
  • De vijf types recepten van Food2run:
    • Energierijke maaltijden
    • Energiesnacks
    • Herstelsnacks
    • Herstelmaaltijden
    • Verwenhapjes
  • Voedingstips in de week voor de wedstrijd
  • Kookwegwijzer: informatie voor in de keuken
  • Recepten volgens de vijf types recepten

Review: Food2Run + WINACTIE!

De vier doelen van eten volgens Food2run

Volgens Renate zijn er vier doelen voor eten wanneer je sport. Elk doel heeft weer andere manier van eten nodig. Wil je een atletischer lichaam? Dan zou je calorie in balans moet zijn met verbruik, minder lichaamsvet en minder enerige nodig om te lopen. Wil je succesvol trainen en meelopen met wedstrijden, dan heb je voldoende energievoorraad nodig om te lopen en belangrijk is een maag in rust tijdens het lopen.

Verder heeft Renate het over de basisprincipes van sportvoeding. Voor lange afstandlopers geldt de aanbeveling dat 60 tot 75% van de nodige calorieën uit koolhydraten bestaat, minimaal 20% uit vetten en eiwitten een dagelijkse richtlijn van 1,2 tot 1,7 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. In het boek geeft ze daarom ook advies over hoe je het beste kan aanpakken, waar je op moet letten. Dat je veel koolhydraten moet eten wanneer je traint voor een halve marathon of marathon, dat weten de meesten wel, maar dat het zoveel was, daar schrok ik zelf ook wel van.

Review: Food2Run + WINACTIE!

De vijf types recepten van Food2run

Balans is belangrijk in voeding, maar je moet ook weten wanneer je het beste kan eten. Wanneer je een wedstrijd gaat lopen, laten we zeggen 10 km, dan kan je dus volgens Renate het beste 60 tot 90 min voor de training een energiesnack eten. Dat bestaat dan vooral uit koolhydraten, zowel complexe als snelle en is vetarm. Per type recept kan je zo kijken voor welk doel je een recept kan maken en wat de calorieverdeling is en wanneer je het recept het beste kan eten. Dit geeft een goed en duidelijk overzicht. Zeer interessant ook!

Review: Food 2 Run + WINACTIE!

Tips in de week voor de wedstrijd

Nog een ander interessant hoofdstuk is de informatie over wat en hoe je het beste kan eten voor een wedstrijd. We weten allemaal wel dat je geen nieuwe voeding moet testen voor een wedstrijd. Het zorgen voor een goede voorraad is echt nodig en daarin gaan hardlopers vaak, inclusief mezelf, de fout in. Ze legt in een menuplan goed uit hoe je moet taperen. Dit is vooral interssant voor lopers die 21+ km lopen. Ook laat ze in een schema zien hoe je wedstrijddag het beste uit kan zien, die kan voor elke loper interesant zijn!

Recepten

En dan de recepten. Ik vind dat zelf het minst interessant, omdat het vaak ingewikkelde recepten zijn met producten die je niet overal kan vinden. Dit blijkt niet het geval te zijn in dit boek. Wel moet ik toegeven dat er veel superfoods in staan. De recepen zijn makkelijk uitgelegd en wat ik helemaal een pluspunt vind is dat het vaak voor 2 personen is. Bij elk recept is aangegeven hoeveel calorieën, koolhydraten (waarvan suiker), eiwitten en vetten het bevat en hoe lang het duurt om het klaar te maken. Ik ga ze zelf nog testen nu ik weer voor een marathon aan het trainen ben.

Review: Food 2 Run + WINACTIE!

Vormgeving

Het oog wil ook wat. Het boek is heel mooi vormgegeven en de foto’s zijn allemaal even mooi en sfeervol. Veel foto’s zijn hardloopgerelateerd, zoals de onderstaande foto.

Review: Food 2 Run + WINACTIE!

Ik vind dit boek zeker een aanrader voor alle hardlopers. Wel een kanttekening: het is vooral gebaseerd op lopers die rond de 15-21 km (of meer) lopen. Lopers die minder lopen kunnen zeker informatie hieruit halen, maar wanneer je minder dan 15 km loopt is taperen bijvoorbeeld niet echt nodig. Het boek is prachtig en ook nog eens leerzaam.

WINACTIE! <GESLOTEN>

Omdat het bijna het einde van het jaar is en we natuurlijk een paar weken geleden 3 jaar bestonden, geven wij graag een boek weg aan een van onze hardlopende lezers! Wil je dit boek winnen? Daar moet je wel iets voor doen.

  • Beantwoord hieronder in de comments de volgende vraag: hoe ga jij om met voeding en hardlopen? Heb jij de juiste balans gevonden? Wat werkt voor jou? Vertel ons hoe jij dat aanpakt!
  • Zorg ervoor dat je in het juiste vak, het juiste emailadres invult.
  • Natuurlijk vinden wij het tof als je ook ons volgt op Facebook, Twitter en Instagram!

De winactie loopt tot en met 28 december! De winaar krijgt 29 december een mail van ons.

Wil je hem kopen voor iemand voor kerst, hij is te koop bij o.a bol.com voor 24,99 euro!

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

31 Comments

  • Nina

    18 december 2015 at 15:28

    Superleuke actie! Dit boek staat al een hele poos op mijn verlanglijstje 😉 ik ben zelf student voeding en gezondheid en probeer wat ik leer in mijn studie ook toe te passen in mijn dagelijks leven (dus ook rondom het hardlopen). Lijkt me een inspirerend boek!

    Beantwoorden
  • Giulia Califano

    18 december 2015 at 15:56

    Dit boek lijkt me heel interessant! Ik verander nogal eens van voedingspatroon maar heb na een aantal jaren eigenlijk nog niet dé balans gevonden die bij mij past. De ene keer krijg ik last van mijn voeding tijdens het hardlopen, een andere keer weer niet. Denk ik eindelijk hét ontbijt te hebben gevonden waarop ik goed kan hardlopen, blijkt het na een tijdje toch tegen te vallen en schakel ik weer over op iets anders. Kortom, ik kan wel een handig hulpje gebruiken!

    Beantwoorden
  • Myra

    18 december 2015 at 17:25

    Vanwege gezondheidsklachten ben ik 5 jaar geleden overgestapt op een ander voedingspatroon en vervolgens heb ik een opleiding natuurvoeding gedaan. Toen ik mij al snel fitter ging voelen, ben ik begonnen met hardlopen. Ik weet dus door schade en schande hoe belangrijk goede voeding is in relatie tot een fit lijf. Ik ben dan ook altijd op zoek naar meer informatie over voeding en sporten. Dit boek lijkt me geweldig!

    Beantwoorden
  • Elsie

    18 december 2015 at 17:28

    Ik heb mijn balans gevonden on het letten op de koolhydraten. Dit sluit wellicht niet helemaal aan op de inhoudt en recepten uit het boek. Maar het houd mijn gewicht stabiel

    Beantwoorden
  • Koraline

    18 december 2015 at 17:46

    Wat een mooi boek! Ik zou dit graag willen winnen omdat ik nog heel erg zoekende ben naar een balans in mijn voeding. Ik ben, na een korte pauze i.v.m. een blessure, het hardlopen weer aan het opbouwen en ben benieuwd wat ik van dit boek kan leren over voeding rondom trainingen, want daar loop ik nu nog vaak mee te stoeien.

    Beantwoorden
  • Jolanda

    18 december 2015 at 19:11

    Dit zou en geweldig boek zijn voor een vriendin die een paar maand geleden begonnen is met hardlopen en volgend jaar haar eerste halve wil lopen! Hier zou ze heel veel van leren en haar een mooie boost geven.
    Zelf loop ik maximaal tussen de 5 en 10 km, dus voor mij niet zo van toepassing.

    Beantwoorden
  • Nynke

    18 december 2015 at 21:18

    Ik doe een duurloop meestal op een bak Griekse yoghurt met muesli en blauwe bessen. Ik worstel nog wel hoe ver ik van tevoren ik moet eten bij een wedstrijd. Ik eet dan bananenpannenkoeken, maar wedstrijden beginnen vaak rond het middaguur en dan komt het er op neer dat ontbijt en lunch bijna op hetzelfde moment moeten.

    Beantwoorden
  • Jasmine

    18 december 2015 at 21:44

    Leuk boek! Ikzelf vind het lastig en ik loop eigenlijk altijd op lege maag, ’s ochtends vroeg. Als ik dan wat eet een paar uur van tevoren, merk ik dat gelijk. Ik drink een glas water, dat is alles eigenlijk. Ik kan dus nog wel veel leren op dat gebied en daarom zou ik het boek graag willen winnen,zeker omdat ik me wil gaan focussen op afstanden boven de 10 kilometer. Het zou in ieder geval het perfecte (late) kerstcadeau zijn!

    Beantwoorden
  • Anita H.

    18 december 2015 at 21:51

    Behalve het drinken van bietensap voor extra energie heb ik eerlijk gezegd nog nooit iets specifieks gedaan. Wel is het zo dat ik sowieso verantwoord omga met voeding (puur en onbewerkt; tarwe- en zuivelvrij; niet teveel snelle koolhydraten). Maar ik ben wel benieuwd naar dit boek.

    Beantwoorden
  • Patty

    18 december 2015 at 23:49

    Super interessant! Cool! Doe graag mee door de vragen te beantwoorden!

    hoe ga ik om met voeding en hardlopen?
    Nog niet goed genoeg… Hoe ik met hardlopen omga? Te veel nog op gevoel te weinig op jbeter worden. Dus doelen voor 2016! Nu herstellende van een blessure. Voeding: hellupp!! Geen idee wat juist werkt en wat werkt voor mijn lijf… Hulp zeker benodigd! Heb ik de juiste balans gevonden? Ja en nee… Ja in doen wat goed voelt… Nee omdat het voelt alsof ik er nog meer uit kan halen door meer op de juiste dingen te letten…. Wat werkt voor mij? Genieten van elke kilometer!

    Beantwoorden
  • Elisa

    19 december 2015 at 09:02

    Wat een gaaf boek, lijkt me heel interessant! Mijn voeding voor een lange duurloop is meestal een bak havermout met banaan en rozijntjes, zo’n 1.5-2 uur voor de loop. Maar voor een korter loopje, een wedstrijd rond lunchtijd of trainingsrondje ’s avonds na mijn stage, heb ik de juiste voeding nog niet gevonden. Denk dus dat vooral het gedeelte over de snacks mij echt gaan helpen! En wellicht over de dag heen meer koolhydraten?! Hopelijk kan het boek mij een zetje in de goede richting geven!

    Beantwoorden
  • Eveline

    20 december 2015 at 00:34

    Eten blijft altijd een beetje een struggle… Van ongezond en overgewicht naar gezonder en een gezonder gewicht. Naar te gezond en te weinig.. Weer aankomen, nog minder eten… Meer aankomen, toch maar wat meer en gezonder…?
    Tja die balans is dus nog een beetje zoek, wellicht kan dit boek mij helpen naar een gezond voedingspatroon dat het lopen (en andere sporten) ondersteunt??

    Beantwoorden
  • Mirte

    23 december 2015 at 11:00

    Wauw, wat een gaaf boek!
    Ik denk dat ik na al die jaren steeds wat meer de balans tussen voeding en hardlopen heb gevonden. Dit ging alleen wel met vallen en opstaan. Heel wat runs verpest omdat ik dacht dat een goed bord pasta voor energie zou zorgen. Hahah! Nou dat geeft het misschien wel, maar niet als je dat een uur voor de run op eet. Of halverwege een run bijna flauwvallen, omdat ik in een periode zat waarin ik heel fanatiek alle suikers uit m’n voeding schrapte. Inmiddels denk ik dat ik wel aardig een balans heb gevonden, maar zoals je ziet ging dat niet heel makkelijk. Toch denk ik dat er altijd nog wat bij te leren valt voornamelijk over herstelvoeding. Denk dat dit boek daar mij zeker nog veel over kan leren.

    Liefs!

    p.s ik volg jullie op alle aangegeven social media

    Beantwoorden
  • Leila

    26 december 2015 at 14:37

    Dit lijkt me een super interessant en handig boek! Wil in 2016 meer gaan bewegingen en gezonder gaan eten, dus het zou ook zeker goed van pas komen. Wat mij nu helpt om gezond te blijven, is dansen!

    Beantwoorden
  • claudia

    27 december 2015 at 10:34

    ik gebruik proteine reep voor het rennen en proteine shake na het rennen, dat is voor mij de juiste balans, tijdens het rennen gebruik ik water en na het rennen dan drink ik een sportdrank die ik zelf heb gemixt, omdat ik dan energie nodig heb, dit doe ik omdat ik het fijn vindt om water te drinken als ik sport, verder eet ik gezonde voeding en kook ik zelf omdat ik dan weet wat ik eet, groente, fruit en vlees zijn voor mij belangrijk

    Beantwoorden
  • Wendy

    27 december 2015 at 10:39

    Doe heel graag mee, ook vooral voor mijn vriend die straks z’n eerste hardloopstapjes gaat doen. Een week voor een wedstrijd ga ik echt meer bewust eten van appelstroop, spagetti tot pannenkoeken dag voor de wedstrijd en ja het geeft echt een betere boost voor tijdens de wedstrijd.
    natuurlijk volg ik jullie vanaf het begin ?

    Beantwoorden
  • Charlotte

    27 december 2015 at 10:54

    Sinds een goed jaar ben ik besmet met het loopvirus. Door dit virus zelfs na 30 jaar kunnen stoppen met roken. Ondanks zo gezond mogelijk eten en me steeds meer te verdiepen in gezond eten nog geen goede balans gevonden. Ik heb er aardig wat kilootjes bij gekregen. En hoe graag ik mezelf voorhoud dat daar ook spierkilo’s tussen zitten voelt het niet goed. Ik ben op dit moment aan het trainen voor een snellere 10km. Mijn doel daarna is doortrainen naar een halve marathon met als mooi tussenstation de bruggenloop 2016. Ik zou hierbij best wat hebben aan een boek waarin ik dan misschien eindelijk mijn juiste balans kan vinden.
    Verder hoop ik dat jullie nog lang blijven schrijven. Het lezen van jullie blogs geeft mij inspiratie en motivatie om door te gaan! Just keep running en just keep writing!!

    Beantwoorden
  • Angela

    27 december 2015 at 11:23

    Zelf worstel ik nogal met de hoeveelheid; te veel heb ik last van, bij te weinig valt mn energie tegen de 15k weg en voelt t of er een zak water meehibbelt in mn buikholte. Zie vaak lekkere en nuttige tips voorbij komen, maar als ik dan wat wil maken weet ik t niet meer terug te vinden. Dit boek zou dé oplossing zijn voor dit alles. Ook mijn man is sinds kort begonnen met hardlopen (nooit gesport!) en eet vooral graag -en veel- snoepjes en koekjes, zelfs net na t eten… En nee, dat ligt niet aan mijn kookkunsten 🙂 Met dit onder z’n neus komt ie wellicht tot andere inzichten. Dubbel effect hier dus!

    Beantwoorden
  • Renske

    27 december 2015 at 11:36

    Ik ben nog zoekende naar de balans… ik eet door de dag heen veeeel te veel brood! Voor en na runs weet ik mijn energie wel op peil te houden met fruit en kwark, maar gedurende de rest van de dag ben ik echt zoekende. Pfoe!

    Beantwoorden
  • Jildou

    27 december 2015 at 12:04

    Het lijkt me een superfijn boek alleen denk ik wel dat het meer geschikt is voor hardlopers die meer kilometer maken dan de 2,5 kilometer die ik per dag loop nu. Ik ben nog niet een hardloper die lange kilometers op de teller heeft staan en hoewel je dan alsnog kunt letten op wat je gaat eten kun je de energie nog wel uit je eigen eten halen. Maar wanneer je inderdaad meer dan tien kilometers gaat lopen lijkt me dit een handig boek. Daarom hoop ik dat iemand het boek gaat winnen die er meer aan gaat hebben nu dan ik 🙂

    Beantwoorden
  • Conny

    27 december 2015 at 12:55

    Ik zou dit boek zo graag willen winnen, ik worstel al jaren met mijn gewicht dan gaat het goed en dan weer niet, hardlopen vind ik leuk maar kom niet over mijn 20 minuutjes rennnen heen dus ik heb wel een stok achter de deur nodig, hierbij zou dit boek perfect zijn!Helaas dus nog geen balans gevonden!! Ik hoop dat ik het boek win dan kan ik 2016 goed beginnen en ….. hopelijk volhouden

    Beantwoorden
  • Noesjka van der Weegen

    27 december 2015 at 16:05

    Ik eet grotendeels via het Paleo principe. Dus onder andere geen granen, pasta, aardappelen etc. Het is dus altijd zoeken naar het juiste trainings- en wedstrijd eten. Kookboeken, zeker gespecialiseerd in sportvoeding, inspireren om het gangbare eten om te bouwen naar Paleo. Voor een wedstrijd of lange duurloop eet ik vaak een “smoothiebowl” (banaan, avocado en amandelpasta) met noten, granen, zaden en noten. Na afloop eet ik vaak wat tonijn of makreel, eieren, banaan, volle kwark, vers sinaasappelsap of wat noten. Benieuwd of ik het daarmee ga reden nu ik ga trainen voor een marathon. Inspiratie dus welkom!

    Beantwoorden
  • Paula Vrolijk

    27 december 2015 at 16:31

    Graag wil ik meer lezen over het juiste voedsel bij zware trainingen en wedstrijden. Ik heb vandaag een duurloop gedaan van 20 km, als voorbereiding op de Halve van Egmond over twee weken. Met de juiste voedingstips denk ik dat ik nog beter kan presteren en met meergemak en vooral plezier kan lopen,

    Beantwoorden
  • Catherine

    27 december 2015 at 17:57

    Hoi!

    Dit boek was net hetgene waar ik naar op zoek was. Macro’s tellen is voor mij geen probleem, dit doe ik al enige tijd. Het enige verschil is dat ik deed om meer kracht op te bouwen voor op de crossfit.

    Nu heb ik altijd gelopen, niet meer dan 25km. Nu ga ik voor een marathon en merk ik dat het toch van belang is om meer focus te leggen op wat je juist eet.

    Dit boek zou dus perfect zijn om mij de komende maanden aan het werk te zetten en me vlot over de finish te krijgen bij mijn eerste marathon.

    Beantwoorden
  • Annemarie Grolleman

    27 december 2015 at 18:19

    Hardlopen… Heerlijk om te doen en als je beweegt moet je eten. En daarom beweeg ik veel en eet dus ook wel eens veel. ?
    Want dat kan.
    Tijdens mijn marathon training het hardloop kookboek uitgeprobeerd maar na 2 jaar heb ik deze wel eens gezien. Tijd voor wat nieuws. Want ik struin heel Internet af voor lekkere gezonde en goede recepten. Kost een hoop tijd en dus ook een hoop beweeg tijd.

    Ik zag dat dit boek en ik ga graag met dit boek aan de slag.
    Makkelijk… kan ik de aankomende tijd me helemaal focussen op het trailen.

    Thx alvast!

    Beantwoorden
  • Nienke van Hees

    28 december 2015 at 00:47

    Beste Dames,

    Vandaag, op ‘derde kerstdag’ voor het eerst een halve marathon gelopen. Niet van tevoren bedacht: ik ging namelijk voor de 14 km tijdens de ‘derde kerstdagloop in Arhnem’. Maar mijn trainingsmaatjes vonden dat ik er wel klaar voor was, dus daar ging de na inschrijving van de 14 naar de 21 kilometer. En wat heb ik heerlijk gelopen! Woehoe!
    Het volgende doel voor 2016 is dus niet meer ‘een halve lopen’, maar mijn tijd op de halve verbeteren en vooral blessure vrij blijven lopen.
    Graag zou ik daar nog een doel aan toevoegen: op een gezonde, geballanceerde manier met voeding en sport bezig zijn. Want eerlijk is eerlijk, op dat gebied heb ik geen idee wat ik doen. Wat is goed? Wat niet? Wat kan beter? Overal lees je iets, maar hoe maak je een goede maaltijd vooraf aan een duurloop? Moet ik nu wel of geen eiwtitten eten na een loop? En hoe maak ik dan een makkelijk, en vooral lekkere herstel maaltijd klaar? Door gebrek aan kennis en door een gebrek aan goed leesvoer blijft het nu vaak bij een boterham, een vifit met extra proteine of een bak kwark met honing en blauwe bessen. Dat is vast wel oke, maar dat zal toch wel beter kunnen? Hopelijk kan dit boek bijdragen aan het behalen voor mijn doel voor 2016: de halve marathon tijd uit 2015 verbeteren, met een goed en vooral evenwichtige gevulde maag!

    Ik volg jullie graag weer in het volgende jaar. Op naar al onze nieuwe doelen!

    Beantwoorden
  • Aline

    28 december 2015 at 11:21

    Wat zal dit boek goed van pas komen. April 2016 hoop ik mijn eerste marathon in Rotterdam te lopen en de trainingsschema’s heb ik prima op orde. Het ontbreekt alleen nog aan de nodige kennis op het gebied van voeding in combinatie met hardlopen. Ik hoop dat als ik het boek win dat dit gebied mij net zo bekend wordt! En dat ik met een goed gevoel de marathon volbreng!!

    Beantwoorden

Geef een reactie