Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Review: Garmin Vívoactive

Om mijn pols prijkt sinds een paar weken de Garmin Vívoactive. Garmin was zo aardig om mij dit sporthorloge vier weken in bruikleen te geven, zodat ik het eens goed kon testen. Niet alleen tijdens het hardlopen, maar ook bij alle andere dingen die ik doe. De Garmin Vívoactive is namelijk veel meer dan een sporthorloge. 

De eerste dag

Dat de Garmin Vivóactive veel meer functies heeft dan die van een sporthorloge, dat wist ik niet toen ik hem de eerste dag om mijn pols bond. Ik had de avond ervoor de bijbehorende app op mijn telefoon geïnstalleerd. En vervolgens had ik vluchtig door het menu van het horloge geveegd. Eerste ontdekking: het horloge bevat twee knopjes, links en rechts van de wijzerplaat en het horloge heeft een touchscreen.

De Vívoactive heeft ook een stappenteller. Leuk! Ik stelde mijn doel in op 10.000 stappen per dag en ging aan het werk. Ik was benieuwd!

Ik werkte deze dag op locatie bij een klant in Rotterdam. Na een uurtje op mijn bureaustoel trilde mijn horloge. ‘MOVE’ stond er. Aye, aye, kapitein. Ik hees me uit de stoel en wandelde met een omweg naar de koffieautomaat. Weer 100 stappen dichterbij mijn doel.

Later die dag liep ik weer een rondje door het gebouw. *zzzzt zzzzzzzt* Hé, dit was een ander gevoel dan eerder vandaag. Wat was dat nou? ‘Ha lief, doe jij straks boodschappen?’ stond er. Wát! Dat wist ik niet! De Garmin Vívoactive was dus niet alleen een sporthorloge en stappenteller, maar ook een smartwatc.. BAM. Daar stond ik. Met mijn voorhoofd tegen een glazen deur. In de ruimte naast me staarden 20 mensen me met open mond aan. ‘Ha, nee, niks aan de hand,’ hikte ik, terwijl ik met mijn tong het bloed van mijn onderlip likte.

Review: Garmin Vívoactive

Smartwatch

Een smartwatch dus. Eentje die, als je eenmaal contact hebt gehad via BlueTooth, je op de hoogte houdt van je agenda-items en van de e-mails, sms’jes en Whatsapp’jes die je ontvangt. Je kunt zelfs telefoongesprekken wegdrukken of opnemen! Freaking Star Wars. Je kunt berichten lezen, maar niet reageren. Een soort Apple Watch dus.

Wat kan de Vívoactive nog meer?

Na dit incident vond ik het tijd om de handleiding er eens bij te pakken. Want, wat kan deze Vívoactive nog meer? Dit zegt Garmin over het horloge:

De Vívoactive van Garmin is een GPS smartwatch die je helpt je actieve levensstijl te verbeteren. De platte en lichte GPS smartwatch heeft een hoge-resolutie touchscreen en beschikt over diverse ingebouwde apps. De apps zijn ontworpen voor lopers, fietsers, golfers en zwemmers en dient tegelijk ook als activiteitentracker. Je houdt al je prestaties eenvoudig bij zonder dat je smartphone in de buurt hoeft te zijn. Je kunt de Vívoactive ook schakelen met je smartphone. De smartwatch geeft dan een trilalarm bij inkomende oproepen en andere oproepen en synchroniseert automatisch met Garmin Connect. Je kunt synchronisatie instellen voor specifieke momenten of na het voltooien van bepaalde activiteiten sinds de laatste synchronisatie. Vervolgens kun je al je activiteiten overzien en delen met de gratis Connect Mobile app.

Wanneer je te lang stil hebt gezeten zal de Vívoactive je waarschuwen. De rode balk in het display geeft aan hoe lang je al inactief bent. Na 1 uur zal er een hoorbare waarschuwing worden gegeven dat je al lang stil zit. Iedere 15 minuten zal de bewegingsbalk vervolgens oplichten. Nadat je eventjes hebt gelopen zal de bewegingsbalk weer resetten. De batterij houdt het 3 weken vol wanneer je hem als horloge/activiteitentracker gebruikt of tot 10 uur wanneer de GPS aan staat.

Uiterlijk

Toen ik het horloge uit de doos haalde, vond ik het eerlijk gezegd licht en goedkoop aanvoelen. Maar eenmaal om mijn pols is dat gevoel grotendeels weg. Dat het horloge licht is, is juist een voordeel: je voelt ‘m bijna niet zitten. Nee, het is geen sjieke, slanke Apple Watch maar de Vívoactive matchte bij zowel mijn sportkleding als jurkje. En mijn vriend – nogal een pietlut – zei meteen: ‘Wat een mooi ding!’ En dat zegt wat.

Om even door te pietlutten: het design van de gekleurde sporticoontjes op het horloge vind ik niet zo mooi. Aan de andere kant vind ik de stappenteller wel weer mooi. Maar, een aantal van deze schermen kun je aanpassen. Als je bijvoorbeeld de klok niet mooi vindt, kun je op de website van Garmin heel eenvoudig een ander design downloaden. Gratis! Ik heb dan ook het standaard digitale uurwerk vervangen door een analoog klokje. Très chique!

Review: Garmin Vívoactive
Gebruik

De eerste dagen van mijn testperiode gebruikte ik het horloge voornamelijk als stappenteller. Het werkt motiverend: ik ben blij als ik mijn 10.000 stappen heb gehaald en ik ga nog even een blokje om als ik er bij lange na niet in de buurt kom. Mijn iPhone heeft ook een stappenteller. Alleen ligt mijn telefoon meestal een hele dag op mijn bureau, terwijl ik het kantoor rondren. Het horloge is dus veel nauwkeuriger.

En nu de hamvraag: is het een beetje een fijn hardloophorloge? Ja en nee. De Vívoactive is een activity tracker en sporthorloge en niet speciaal ontworpen voor hardlopers. En dat merk je.

Allereerst moest ik wennen aan het scherm. Ik gebruik zelf een TomTom-horloge. Tijdens mijn eerste rondje met de Garmin vond ik het scherm niet zo overzichtelijk. Ik las dan ook de verkeerde tijden. Ik wist simpelweg niet waar ik moest kijken. Ook ontdekte ik dat ik mijn afstanden nog in miles had staan. Maar alles went. Het horloge is licht, wat tijdens het rennen een voordeel en een nadeel is. Je voelt ‘m niet zitten, maar tegelijkertijd voel je de trilling bij elke kilometer ook nauwelijks. En die trilling stel ik juist op prijs (Pavlov-effect!).

Voordeel aan deze Garmin is dat het scherm oplicht door het knopje aan de zijkant in de drukken. Bij mijn TomTom-runner moet je het scherm aantikken, en dat is vrij lastig met bezwete vingers. Nu het ’s avonds donker is, is dat mooi meegenomen.

Een ingebouwde hartslagmeter heeft dit horloge niet. Maar je kunt wel een losse hartslagband kopen en die linken aan de Vívoactive. Ik heb niet gezwommen met de Garmin, maar wel gebruikt om mijn fietstochten te tracken. Het selecteren van de activiteit gaat snel en hij registreert nauwkeurig. En omdat het horloge waterbestendig is, is fietsen is een hoosbui ook geen enkel probleem. Wat me ook opviel was dat de batterij erg lang mee gaat. Bij dagelijks gebruik gaat het horloge zeker een paar weken mee zonder dat ik ‘m tussendoor moet opladen.

Bij het horloge hoort de app Garmin Connect. Die synchroniseer je heel makkelijk met je horloge en bijvoorbeeld een app als My FitnessPal. Zo heb je in een app alle informatie bij elkaar over vooruitgang, activiteiten, voeding en gewicht. Handig!

Dus, zou ik hem aanbevelen aan hardloopfanaten? Waarschijnlijk niet. Maar ben je op zoek naar een mooie customizable smart watch en stappenteller, en zwem, fiets of ren je regelmatig? Dan is de Vívoactive een aanrader.

De Garmin Vívoactive kost 249 euro.

Review: Garmin Vívoactive

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Geef een reactie