Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

  • Home
  • /
  • Review
  • /
  • Review: New Balance Fresh Foam 1080
New Balance Fresh Foam 1080

Review: New Balance Fresh Foam 1080

De New Balance Fresh Foam 1080 is vernieuwd. Van New Balance ontving ik een paar om grondig te testen. Is het model verbeterd? Of ben ik niet enthousiast? Lees snel verder!

Ik ben niet onbekend met de Fresh Foam: vorig jaar liep ik de Marathon Rotterdam op een paar Fresh Foam Zante’s van New Balance. Ook na de marathon bleef dit lang mijn favoriete schoen. Licht, goede demping en – ook niet onbelangrijk – de schoen ziet er goed uit. Zou ik net zo blij worden van de Fresh Foam 1080?

Specificaties

Allereerst, wat zegt New Balance zelf over dit model?

Designed using data gathered from athletes who run at an average pace, the women’s Fresh Foam 1080v6 cushioned shoe is made for performance. In addition to supremely comfortable Fresh Foam cushioning, an engineered mesh upper gives your feet room to move while data-designed grooves on the outsole deliver the flexibility you need. Inside, the comfort continues with an Ortholite® sockliner and a bootie-like fit that feels secure on your foot. Adapt your run and make any road yours with Fresh Foam 1080v6.

 photo NB 5_zpsxj0rridf.jpg
De schoen is dus ontwikkeld met behulp van data van allerlei atleten die op een – wat New Balance noemt – ‘gemiddeld tempo’ lopen. Op basis van de looppatronen van hardlopers, ontwikkelde New Balance een computermodel. Dit model was twee jaar geleden de basis voor de voorloper van de 1080, de 980. De laatste twee jaar heeft New Balance dit computermodel bijgewerkt en voilà: de 1080 is geboren. Wat heeft die data nou opgeleverd? De New Balance 1080 is een neutrale schoen met een brede basis voor meer stabiliteit. En de 1080 heeft een Fresh Foam-tussenzool gekregen. De zool bestaat uit schuimbolletjes met een flinke veerkracht. De schoen is zachter en heeft hierdoor meer demping.

Ook de bovenkant van de schoen is gewijzigd: aan de voorkant is seamless geweven en de schoen sluit meer als een sok. De hiel van de schoen bevat kunststof – dit vergroot de stabiliteit.

  • 8 mm drop
  • Neutrale schoen
  • Zool van ‘geblazen’ rubber
  • Buitenkant van luchtdoorlatend materiaal
  • Het Ortholite®-schuim gaat vieze luchtjes tegen, zorgt voor een lang comfortabel gevoel en ‘ademt’

De prijs verbaasde me wel, eerlijk gezegd. New Balance Fresh Foam 1080 kost €160,- via newbalance.com en bijvoorbeeld Run2Day.nl. Een fiks bedrag, als je het mij vraagt. Zou dit door het onderzoek en de speciale zool komen? En: is de schoen dit geld waard?

 photo NB 2_zpsdwybjfy0.png
Uiterlijk

Ik was blij verrast toen ik de doos opende: dit waren hele mooie schoenen! Voor vrouwen komt de 1080 in een bijna neon-oranje kleur met grijze accenten. Mooi! Ik ben zelf niet zo’n kapot van alle paarse en roze schoenen voor vrouwen, dus dit was een fijne verrassing. Het model voor vrouwen is er ook nog in de kleurstelling groen/blauw. Mannen hebben de keuze uit felblauw en een soort donkergrijs.

Ik heb grote voeten: mijn hardloopschoenen zijn vaak halve schepen. Daarom zoek ik als het even kan een smal model waarin mijn voeten geen flippers lijken. De hardloopschoenen van New Balance hebben verschillende breedtematen. Ideaal! Ik ontving een paar met als breedte B, oftewel medium, je hebt ook nog de keuze uit wide (D). Medium is niet supersmal. Ik was daarom even bang dat de schoen te breed voor me zou zijn. Maar met sokken aan sluit de schoen perfect om mijn voet. Misschien niet het meest ranke model op de plank, maar met een goede reden. Het is namelijk een heel stabiele schoen. En ja, hoe mooi een smalle schoen misschien ook is: stabiliteit is belangrijker als loper.

Het geweven bovenmateriaal vind ik erg mooi en heel erg van nu. Steeds meer merken komen met zulke schoenen. En niet voor niks: het materiaal sluit goed om te voet. Lekker bezig, New Balance!

 photo NB 6_zpsy6rwdzud.png

Test 1, 2, 3…

Het belangrijkste onderdeel van de test: hardlopen! Ik heb de schoen inmiddels al flink wat keer gedragen. De eerste keren had ik direct een flashback naar vorig jaar, toen ik mijn Fresh Foam Zante’s net had. Het kostte me destijds namelijk even om de schoenen in te lopen. Dat was met de 1080 niet anders. Dat ligt niet aan de schoen, maar aan mij. Ik loop hoofdzakelijk op heel neutrale ‘platte’ schoenen. Schoenen met een dunne zool en minimale demping. Mijn voeten zijn hier dus aan gewend. Zodra ik schoenen draag met meer reliëf, voel ik dat aan de onderkant van mijn voet.

De eerste keren dat ik mijn deze schoenen ging lopen, kreeg ik dan ook een beetje kramp. Geen nood, wist ik van vorig jaar. Ik droeg de schoen tijdens een aantal kortere rondjes en ik gebruikte de schoenen om naar de supermarkt te wandelen. Op die manier konden mijn voeten weer wennen. Met succes! Inmiddels zitten de schoenen als sloffen.

Ik was bang dat ik de schoen log en zwaar zou vinden – ik loop voornamelijk op een vederlicht model van Adidas en op Nike Lunartempo. Maar het (minimale) verschil in gewicht bleek geen obstakel. Sterker nog: voor een lange rustige duurloop bleek dit de perfecte schoen. Door de speciale zool loop je ook na vele kilometers nog stabiel.

Zou ik de schoen aanraden? Ja! Het is geen schoen voor het echte tempowerk, wedstrijden en intervaltrainingen. En als je voorkeur uitgaat naar een minimalistische schoen, zoals Nike Free, dan ga je dit niks vinden. Maar ben je een neutrale loper en ben je op zoek naar een schoen met veel demping voor bijvoorbeeld lange duurlopen? Dan zou ik zeker de New Balance Fresh Foam 1080 eens proberen. Ik heb mijn schoenen voor mijn marathontraining deze zomer in ieder geval gevonden…

 photo NB 3_zpsbhq9jowe.jpg

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd.

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Geef een reactie