Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

In 7 uur rennen van Parijs naar Rotterdam

De vraag die iedereen stelde de week voor de Rotterdam Marathon? Wat mijn volgende doel was. Mijn antwoord? ‘Ik heb geen idee.’ Mijn focus lag op die 42,5 op 12 april, wat daarna zou volgen? Didn’t know, didn’t care. Ik had geen andere doelen, ik had geen grotere loop op de agenda staan. Had. Want drie dagen na het voltooien van de marathon kwam er nieuw doel op mijn pad: de Roparun. Geen idee waar ik het over heb? Geen nood, ik heb een handige FAQ voor je gemaakt!

Wat is dat dan, de Roparun?

De Roparun is een estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. (De Parorun, dus eigenlijk. Maar tot 2004 finishten de teams in Parijs, daarna is de route omgedraaid.) Met deze estafetteloop wordt er geld ingezameld voor mensen met kanker. Het geld gaat niet naar ziekenhuizen of onderzoeken, maar is bedoeld voor palliatieve zorg. Zorg die zich richt op de kwaliteit van leven. Denk aan vakantiebungalows, hospices en kinderdagen. Teams halen geld op door het organiseren van allerlei acties. Van autowassen tot collectes en van het inpakken van boodschappen tot het verkopen van loten. De Roparun 2015 vindt plaats in het Pinksterweekend, van zaterdag 23 tot maandag 25 mei.

Hoe is de Roparun ontstaan?

Zoals de beste ideeën ontstaan: met een weddenschap. Twee mannen hadden de weddenschap gesloten om voor het goede doel van Rotterdam naar Parijs te lopen. En zo geschiedde. Bij de eerste editie, in 1992, deden er 13 teams mee en werd er 100.000 gulden opgehaald.

Hoe werkt dat, zo’n estafette?

Een Roparunteam heeft maximaal acht lopers. Omdat er ruim 500 (!) kilometer moet worden afgelegd, loopt elke loper gemiddeld 65 (!!) kilometer. En ik dacht dat die marathon een – Rotterdams gezegd – tering-end lopen was. Ook bestaat het team uit een aantal fietsers en een hele zwik begeleiders. Denk aan chauffeurs, verzorgers, masseurs, fysiotherapeuten en cateraars. Teams moeten zelf zorgen voor de juiste invulling van hun team. Gemiddeld bestaat een team uit zo’n 25 mensen.

Maareeh, jij gaat dus de Roparun lopen? Hoe dat zo?

Een paar dagen na de marathon ontving ik een mailtje van een oud-collega. Of ik al een nieuw loopdoel had. En zo niet, of ik dan misschien de Roparun wilde lopen? NOU EN OF! Jarenlang volgde ik de Roparun via radio en tv en hoorde ik de verhalen van enthousiaste deelnemers in mijn omgeving. Dit moest en zou ik ook een keer meemaken. Nu de kans – onverwacht – op mijn pad kwam, greep ik deze met beide handen aan.

Ik sta ingeschreven bij het team van de NOS. Helaas zijn een aantal mensen van het oorspronkelijke team verhinderd of geblesseerd en dus moesten ze op zoek naar ‘vers bloed’. Om de Roparun te kunnen volbrengen, moet je minstens een halve marathon kunnen lopen. Eenmaal gestart mag je lopers niet meer omwisselen. Als je geblesseerd raakt en niet meer verder kunt, mag iemand anders niet je plek innemen. De andere lopers zullen dan dus meer moeten lopen. Het is dus van groot belang dat je fit en zonder pijntjes van start gaat.

Dus jij gaat 65 kilometer lopen?!

Ja. Snel gerekend: ongeveer zeven uur rennen. *schreeuwt inwendig om hulp*

En nu?

Trainen! Op vrijdag 22 mei vertrekken we naar Parijs, een dag later gaan we van start… De Roparun gaat dag en nacht door. Lopers worden ’s nachts wakker gemaakt om kilometers door een donker Belgisch dorp te rennen. Ik vind het heel bijzonder dat ik dit mag meemaken. Let’s do this!

Kende je de Roparun al? En welke loop zou jij nog eens dolgraag willen lopen?

Ook een bijdrage leveren aan de Roparun? Kijk dan hier!

 

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

One Comment

  • Cindy

    19 mei 2015 at 21:11

    Mijn broertje heeft een aantal jaar geleden mee gedaan als fietser met het team van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Wat ik van hem heb gehoord klonk het geweldig. Veel succes!

    Beantwoorden

Geef een reactie