Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

 • Home
 • /
 • Tips
 • /
 • Tip: Wissel je route eens af

Tip: Wissel je route eens af

We hebben er allemaal wel eens last van: je hebt eigenlijk niet zoveel zin om te gaan hardlopen. Ja, let’s be honest here, ook ik heb echt wel eens geen zin om te gaan. Maar ja, wat doe je eraan? Zeker nu de halve marathon steeds dichterbij komt, moet ik toch mijn trainingen volgen. Hoe motiveer je jezelf dan? Nou, door bijvoorbeeld je route eens af te wisselen.

Van stadsrenner naar trailrunner?

Nee, trailrunnen is niets iets wat ik heel vaak moet doen. Een tijdje geleden ging ik wel met een paar meiden in de bossen bij Uden rennen, maar de dagen daarna waren m’n schenen toch wat gevoelig. Maar ik moet jullie natuurlijk wel blijven motiveren, dus daarom mijn tip om een keer in het bos te gaan rennen in plaats van altijd maar in de stad. Je komt namelijk heel veel moois tegen. Normaal zie je in de stad alleen maar auto’s, stoplichten en stoeprandjes. In de bossen kun je koeien, konijnen en misschien wel wilde paarden tegenkomen. Dat is toch prachtig? Voor degenen die voor een extra uitdaging gaan: probeer eens tussen die koeien door te rennen. In Hilversum staan ze regelmatig verspreid langs het pad, ik dribbel er maar heel voorzichtig tussendoor.

Nog een voordeel aan een keer in de bossen rennen, is dat je geen stoplichten tegenkomt. Ren je altijd in de stad, dan kom je regelmatig die stoplichten tegen. Ze houden je op, je raakt weer uit je ritme en dat is helemaal niet fijn. Ren een keer in het bos en je zult zien dat je geen stoplichten tegenkomt. Je kunt gewoon lekker blijven rennen!

Van trailrunner naar stadsrenner?

Wissel je route eens af.jpg

Ren je normaal altijd in het bos, dan is het ook wel eens leuk om een keer in de stad te rennen. Hoewel het hierboven lijkt alsof er alleen maar nadelen aan zitten, is het rennen in de stad ook heel fijn. Er zijn tenminste flink wat mensen om je heen, er is altijd wel wat te zien (winkels, restaurants) en het is een leuke uitdaging om allerlei scherpe bochtjes te nemen die je in de bossen niet zo snel hebt.

Daarnaast is de grond in de bossen vaak heel ongelijk en kun je te maken hebben met heuvels. In de stad zul je die niet snel hebben en dat rent ook wel eens heel erg lekker.

Maar waarom zou je nou je route afwisselen?

De belangrijkste motivatie: je wisselt van omgeving waardoor je een nieuwe route rent die je normaal niet rent. Zeker als je normaal niet verder dan zo’n 5 á 6 kilometer rent, dan is de kans groot dat je vaak hetzelfde rondje rent. Dat wordt saai.

Wissel je route eens af.png

Heb je vanavond geen zin om te gaan? Pak je fiets of auto en rijd een stukje verder weg. Zoek daar je route uit en je zult zien dat je weer helemaal geïnspireerd raakt om te gaan rennen. Vergeet dan ook niet om je heen te kijken, anders mis je al dat moois alsnog. Heb je geen idee waar je moet gaan lopen? Kijk dan bijvoorbeeld op looptijden.nl om een route te plannen. Zelf kijk ik daar regelmatig op, ook als ik een duurloop ga doen, dan weet ik een beetje waar ik heen kan lopen of hoe groot een bepaald rondje is dat ik wil gaan rennen.

(Dit artikel is niet gesponsord, de site is gewoon superhandig!)

Wisselen jullie je route wel eens af? Of ren je altijd hetzelfde rondje?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Josianne is 27 jaar en een tikje verslaafd aan hardlopen. Ze woont samen met haar vriend en twee katten in Hilversum en zoekt zo'n drie keer per week haar hardloopschoenen op om een lekker stukje te gaan lopen. Ze werkt vier dagen per week bij Scrn, als online media coördinator, en is na het lopen van haar eerste marathon nu hard op zoek naar een nieuw hardloopdoel!

3 Comments

 • Miranda

  22 juli 2015 at 15:09

  Ik probeer wel eens een ander rondje, of het vrij vaste rondje maar dan net in tegengestelde richting.
  Laat me met de auto ook wel eens ergens afzetten (kijk wel altijd even hoever het dan ongeveer weer naar huis is) en loop dan weer terug naar huis.

  Beantwoorden
 • Anniek

  22 juli 2015 at 15:50

  Ik loop wel af en toe een ander rondje, maar meestal wel door t bos en zoveel mogelijk onverhard (kan niet overal in mijn omgeving). Dat is me overigens ook aangeraden door mn fysio. Door de stad lijkt me wat ongemakkelijk, men hoeft me niet te zien zweten 😛

  Beantwoorden
 • Danielle

  22 juli 2015 at 16:33

  Ik probeer zo af en toe wel te wisselen maar het is voor iemand die in de stad woont (zoals ik ;)!) niet echt makkelijk om dat te doen.. onverharde paadjes liggen toch echt een stuk buiten mijn woongebied en zonder auto (of fiets) voor de deur is het dus ook erg lastig om snel ergens heen te gaan met een andere ondergrond!

  Beantwoorden

Geef een reactie