Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Toegeven is moeilijk maar ik stop even met hardlopen

Zo, dat staat even heel erg zwart op wit. Gisteren maakte ik een keuze die ik eigenlijk allang had gemaakt. Wellicht hebben jullie gemerkt dat mijn zin in hardlopen een beetje verdwenen is. Sinds de marathon van Parijs, die niet echt ging zoals gewenst, zit ik in een giga hardloopdip. Heel soms gaat een run goed maar ik heb momenteel meer slechte runs dan goede runs. Een doel heb ik zeker maar ik krijg het niet voor elkaar om er aan te werken. Ik loop meer met tegenzin dan met plezier. Ik geniet niet meer van het hardlopen. Daarom heb ik besloten om even te stoppen met hardlopen tot ik het vanzelf weer wil. 

Het is niet makkelijk om dit zo te schrijven terwijl je een site hebt genaamd: Just Keep Running. Het liefst wil ik blijven rennen maar ik heb er gewoon geen zin in. Ik stop niet omdat ik geblesseerd ben want aan mijn lichaam mankeert niks (op overgewicht na). Ik stop even omdat ik alleen maar gefrustreerd raak. Het willen lopen is overgegaan naar het moeten lopen. Ik moet lopen. Maar voor wie? Ik loop voor mezelf maar doordat ik continue doelen in mijn hoofd haal raak ik daardoor gestresst en wil ik presteren. Wil ik sneller worden. Ga dan zonder doel lopen! Nee, dat kan ik ook niet. Als ik zonder doel loop, dan doe ik maar wat en dat voelt ook niet goed. Maar momenteel loop ik ook maar wat met een doel. Lekker omslachtig. Gisteren gooide ik het al op mijn prive account en aan de reacties te zien moest ik inderdaad een beslissing nemen. Een beslissing nemen die voor mij goed is. Een beslissing die ik niet wil nemen omdat ik weet dat ik van hardlopen hou. Het gevoel dat het me geeft wanneer ik één ben met mezelf en de omgeving. Het gevoel van het overwinnen van een run, een race of je eigen tijd. Het gevoel dat je krijgt na het hardlopen. Ik zou er nu bijna van gaan hardlopen als ik dit hardop zeg. Maar ik weet dat zodra ik de deur uitstap momenteel, mijn gedachten op onweer staan en ik het diep van binnen even niet wil.

Ik begon in 2012 met hardlopen. Om af te vallen, net als 80% van de beginners. Ik merkte al snel dat hardlopen niet de meest eenvoudige sport is. Vooral mentaal maar ook fysiek. Wanneer je flink wat overgewicht hebt maak dit het er niet echt makkelijker op. Maar ik slaagde er in om steeds wat sneller te worden en te zijn. Vorig jaar was denk ik mijn beste jaar. Ik overwon niet alleen mijn angst om als laatste te finishen maar haalde ik in totaal 30 min tijd af van de halve marathon. Mijn eerste halve marathon liep ik in 2013 in een tijd over de 3 uur en in Amsterdam vorig jaar liep ik de halve marathon in 2:31:31. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen, geen idee. Maar ik ging ervoor, ik had een flinke runner’s high. Nu is de koek even op. Na een mislukte marathon heb ik het even gehad om sneller te willen worden. Ik wil sneller worden, dat zeker! Maar die continue strijd, daar ben ik even klaar mee. En helaas is relaxt lopen, zonder doel ook niet de oplossing.

In de reacties op mijn foto kreeg ik tips. Tips die wij ook jullie geven wanneer je in een hardloopdip zit. Tips als:

 • Ga zonder muziek of gadget naar buiten. Check, gedaan maar ik raakte daar alleen maar gefrustreerd van.
 • Ga naar buiten met Noa en niks anders. Check, gedaan maar dan ga ik wandelen omdat het in mijn hoofd niet tot rust komt.
 • Loop een andere route. Check gedaan! Ik heb een mooie omgeving gevonden en zelfs routes van 6 tot 12 km zonder stoplichten waar ik nooit heb gelopen maar op een of ander manier ging dat ook niet beter.
 • Loop kleinere afstanden. Ook gedaan! Ik loop niet meer dan 5 km en vaak moet ik moeite doen om die 5 km te halen.
 • Ga andere sporten ernaast doen. Ook gedaan en daar komt het. Ik vond dat toen veel leuker dan hardlopen. Ik heb genoten van mijn 75 km fietsen en toen ik weer wilde hardlopen dacht ik alleen maar aan mijn fiets.

Hoe moeilijk ik het ook vind om te zeggen, vooral hier op deze site, maar je zal me voorlopig weinig zien hardlopen. Het is dat ik nog twee wedstrijden heb staan: Leiden en Vestingloop. De Vestingloop loop ik sowieso maar over Leiden twijfel ik nog. Verder ga ik me vooral bezig houden met sporten als wielrennen en krachttraining. En heel misschien ook zwemmen. Mijn focus gaat nu ook (nog steeds) door met afvallen. Hopelijk kom ik fitter terug!

Stop je dan bij Just Keep Running?

Hell no! Daarvoor vind ik Just Keep Running te leuk en het is ‘mijn’ kindje. Nee, ik stop niet en ik blijf ervoor schrijven. Wellicht worden mijn verslagen voor jullie op zondag wat saaier omdat er niet veel gelopen in wordt maar actief blijf ik sowieso. Daarnaast zijn we bezig met het opstarten van een tof project en wie weet haal ik daar de motivatie weer uit om te gaan hardlopen. Het kan best zo zijn dat ik over 2 weken weer loop maar het kan ook pas over 2 maanden. Ik weet het niet. Ik laat het over me heen komen. Jullie kunnen sowieso nog een of twee hardloopwedstrijden verslagen lezen van mij. Op Instagram zal ik iets minder aanwezig zijn. Ik zal af en toe wat plaatsen maar het is en blijft een site over hardlopen, en daar ligt logischerwijs de focus ook op ;).

Ik wilde dit perse even melden in een aparte blog omdat ik vind dat als oprichtster van Just Keep Running, het wel moet uitleggen waarom ik voorlopig minder/bijna niet loop. Gelukkig heb ik een fantastisch team die het hardlopen momenteel wel leuk vindt en hopelijk halen jullie daar je motivatie vandaan.

Dus absoluut geen afscheid en ik neem ook niet afscheid van hardlopen want ik weet dat ik van hardlopen hou maar voor nu is hardlopen even mijn vijand. En wanneer je even niet goed met elkaar kan om gaan is het beter om even afstand te nemen.

I’ll be back! 

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

5 Comments

 • Joanna

  13 mei 2016 at 16:01

  Heel herkenbaar, lieve Z!

  Your decision is admirable, as well as your transparency about your current mindset towards running. Taking care of your well being by doing what is best for you is the way to go.

  I just came out of a running dip myself. Just like, I need a challenging goal to motivate me to run. I love everything about running (the process, the community etc) but the challenge is – as you already wrote! – to keep motivated, when your goal somehow becomes your own obstacle.

  Paris marathon (2013) was a tough experience for me and it took me a long time to come to terms with how it went. I kept running because it is for me the easiest to maintain my fitness, and also keeps me socially active as well.

  Honestly though, there were many times between 2014-2015, when I thought I should just stop. It was 75 % a chore and 25 % the ultimate high. haha 2016 has been going well until my 5th HM for this year (I finally broke my 2:30:57 HM PR after 3 freaking years! haha 2:29:20 is the current time to beat with 8 more HM races to go for 2016 🙂 ). Ironically, as I mentioned above, my 4 weeks running dip was just behind me, after that “monumental” HM PR.

  I have announced it already a couple of months ago, that after my 13 half-marathon challenge, I will be taking a one year break from personal racing. The focus will be to help my husband finally get back to running and I will only run races, he will be running to achieve his own running goal. I am hoping in helping him reach his goal, my passion for running will not only enriched but completely regenerated.

  I wish you the very best, as always, dear Z. I will miss your post because you are one of those, who keeps me motivated!

  XO

  Beantwoorden
 • Mathilde

  13 mei 2016 at 17:45

  Erg jammer dat je het even niet meer ziet zitten, maar dan kun je beter afstand nemen. Misschien een tip als je weer gaat beginnen: sluit je aan bij een loopgroep! Er zijn trainers die je goed begeleiden, je loopt met andere mensen en je hoeft zelfs niks te bedenken, alleen maar dom uitvoeren wat de trainer zegt 😉 Daarnaast kun je nog prima loopjes voor jezelf doen. Voor mij werkt het echt heel motiverend! Zet hem op in ieder geval en hopelijk vind je snel weer het plezier terug!

  Beantwoorden
 • Marvin

  14 mei 2016 at 12:41

  Jammer dat je deze keuze hebt moeten maken, maar soms is het gewoon belangrijker om aan jezelf te denken. Je kan wel continu blijven pushen om te gaan hardlopen, maar als je daar geen (of minder) plezier uit haalt dan voorheen is het verstandiger om wat afstand te nemen. Ik ben er van overtuigd dat die motivatie en het plezier straks zeker weer terug gaan komen 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie