Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Vakantie, hitte en “schijt” aan m’n schema

Vakantie, hitte en “schijt” aan m’n schema

Waar zal ik eens beginnen? Dat ik vakantie heb? Dat het zo on-Nederlands heet is momenteel? Of dat ik me niet aan mijn schema houd? Eén ding weet ik wel: met dit weer ben ik blij dat ik er voor gekozen heb om geen najaarsmarathon te gaan lopen dit jaar. Afstanden van 20 kilometer en meer zie ik nu voorbij komen, voor Berlijn gaan sommigen al naar de 30! Erg knap met deze hitte. Ik besloot in elk geval mijn schema (tijdelijk) links te laten liggen de afgelopen tijd. Maar ik liep wel, en heb er ook de meeste keren van genoten gelukkig!

De headerfoto maakte ik tijdens de fartlektraining op de Sallandse Heuvelrug. Wat was dat weer een gave training! Ondanks dat ik het heel zwaar kreeg in het mulle zand, genoot ik van elke seconde. Dat je me naderhand kon opdweilen is een bijkomstigheid hihi… De volgende ochtend stond ik om 8 uur al weer op de Sallandse Heuvelrug, voor een duurloop van 16km. Tja, niet handig! Mijn benen waren nog zwaar van de pittige training de avond er voor, de route die ik bedacht had was onverhard (en dus heel mul) en de temperatuur ging al weer heel snel flink omhoog. Uiteindelijk een kortere terugweg gepakt naar de auto, en werd het een rondje van 9 kilometer.

Vakantie

En vervolgens was het tijd om op vakantie te gaan! Tot een paar dagen voor deze begon, wisten we nog niet waar de reis ons naar toe zou brengen. Caravan aanhaken, en rijden maar, richting “het mooie weer en de zon”. En zo zijn we dus in Nederland gebleven. Eerst liep ik ’s ochtends nog een klein rondje, om de dag af te sluiten op de camping in Sint-Oedenrode (NB) met een glaasje wijn, stokbroodje, Franse kaas… Het gevoel van Zuid-Frankrijk, maar dan op slechts 150km van ons huis. 😉

Omgeving verkennen

En dan is het tijd om de omgeving te verkennen… Google Maps er bij, beetje schatten… En al lopend herken ik toch wel wat plekken die ik ook tijdens de Marathon van Rooi afgelopen najaar had gezien, en onze camping is niet ver van “dat ene speeltuintje” waar ik met Koen langsgelopen ben in het weekend van de Eindhoven Marathon. Tijdens mijn eerste kleine rondje daar (4km), hadden m’n zoon en ik al snel het idee om ook eens samen dat rondje te gaan lopen. Zo gezegd, zo gedaan. Gezellig samen gelopen, waarbij hij zich heel lief aan mijn tempo aanpaste. Eenmaal in het speeltuintje ging hij “los” op de diverse toestellen: pull-ups, monkeybars… Zo’n speeltuin kun je perfect gebruiken voor bootcamptraining!

Heet, heter, heetst

Mijn schema gaf aan, dat ik ca 10km zou moeten lopen, met daarin een heel pittige interval van 7×300 meter op 100%. Maar ja, zowel donderdag als vrijdag was het zó gruwelijk warm, dat ik ervoor gekozen heb om die training te skippen en op een rustig tempo kleine rondjes te lopen. Donderdag vertrok ik om 9:15 en liep ik best ontspannen 3,7km… Maar op vrijdag was het helaas al een uur later toen ik van start ging. Mijn geplande rondje van 4,5km heb ik dan ook niet hardlopend volgemaakt. Na 2km ben ik verder gaan wandelen. Er was niets mis hoor, maar mijn hartslag ging zoveel hoger dan zou moeten bij dit tempo, dat ik besloot verstandig te zijn.

Weekend, duurloop?

In het weekend plan ik normaal altijd mijn duurlopen, zo ook dit weekend. Ik had Koen gevraagd of hij wat leuke routes voor me zou kunnen uitstippelen, waarop al snel het aanbod kwam om samen te gaan lopen! Hoeveel ik zou willen lopen? Tja… Mijn schema gaf weliswaar 16km aan, maar de langste afstand de afgelopen 2 weken was 9km. Laten we dat maar even niet doen. een kilometer of 10 zou leuk zijn. En zo kwam Koen al hardlopend mij ophalen van de camping en loodste mij als een ware gids door de mooiste paadjes, langs het kasteel, dwars door het dorp… Prachtig! Uiteindelijk stond de teller bij terugkomst op de camping op 13,29km, had ik een beter tempo dan ik vooraf had ingeschat en had ik het gevoel dat ik nog wel meer had gekund! Dat voelt goed hoor, dit geeft wel vertrouwen. Want de afstanden moeten wel weer uitgebreid worden natuurlijk om die twee halve marathons goed te kunnen lopen!

 

Van avondloper naar ochtendloper?

Meestal loop ik aan het eind van de middag of ’s avonds. Maar de warmte blijft enorm lang hangen, echte verkoeling komt eigenlijk pas na middernacht. Dus doe ik er gewoon beter aan om in de ochtend te lopen. Maar ja, ik heb wel vakantie en zet dan geen wekker (oké, zondag natuurlijk wel voor de duurloop met Koen!). Buiten de vakantie om heb ik al zó vaak met m’n wekker te maken, dat ik die niet graag gebruik tijdens de vakantie. Maar nu de ergste “nachtelijke hitte” een beetje lijkt te zijn verdwenen, lukt het mij ook weer beter om rond 9 uur te gaan lopen. En zo liep ik mijn eerste rondje van augustus enorm te genieten. Ik had de mogelijkheid om 4km te lopen, maar zou het ook kunnen uitbreiden met een extra lusje. Dat werden dus 2 extra lusjes, en na 6 kilometer kwam ik met een leeg bidon, grote lach op mijn gezicht en een run waarbij elke kilometer sneller was dan de vorige weer terug op de camping. Yes, augustus op een heerlijke manier gestart!

Update van mijn running streak

Ook de komende week vier ik nog vakantie in eigen land. Ik geniet nog elke dag van het lopen, en heb vandaag rondje nummer 93 mogen afvinken. Dit betekent, dat ik op woensdag 08-08-18 de mijlpaal van 100 dagen kan bereiken! Ik hoop dat het gewoon zo lekker blijft gaan en dat ik elke dag weer met plezier mijn loopkleding blijf aan doen. En mijn schema? Soms moet je daar toch maar gewoon schijt aan hebben vind ik. Plezier, genieten en gezond blijven staan voor mij altijd voorop. Maar ik kom er wel hoor, daar ben ik niet zo heel bang voor. Zeker omdat ik na de duurloop van zondag geen enkele spierpijn of iets dergelijks heb gehad, en wel het idee had dat ik nog best een stuk verder had kunnen lopen.

Hoe gaan jullie om met de hitte van de afgelopen weken (en komende week)?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Geef een reactie