Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Vaseline voor… je voeten

Vaseline staat bekend als een wondermiddeltje voor de hardlopers. Je kunt er schaafwondjes mee insmeren, ruwe randjes van je BH minder gevaarlijk maken voor je tere huidje of je kunt het natuurlijk gewoon op je schrale lippen smeren. De variaties op dit vette goed zijn eindeloos, er bestaat zelfs deodorant van. Maar in deze reeks hebben we het over de good old vaseline – ook wel petroleum jelly genoemd. Want wat kan je er eigenlijk precies mee? Dit keer ‘Vaseline voor… je voeten!’

Laat ik maar gelijk beginnen met een confession: ik ben laaiend enthousiast over vaseline. Tot voor kort kende ik het product alleen nog maar van horen zeggen – in de lipbalsem variant voornamelijk – maar sinds ik er mee in aanraking ben gekomen, wil ik niet meer zonder. Zonder mijn vaseline op mijn voeten, zou ik niet eens hard kunnen lopen. Niet omdat ik eraan verslaafd ben, maar omdat ik nu eenmaal ongelukkige factoren mee hebben die veel invloed hebben wanneer ik ga rennen. Waar ik het voor gebruik?

Het voorkomen van blaren.
Heb je een (extreem) gevoelige huid en zijn blaren bij jou vaker regel dan uitzondering? Get yourself some Vaseline! Kleine rimpeltjes of vouwtjes in sokken, schurende sokken, schoenen die iets los gaan zitten, of net nieuwe schoenen? Blaren zijn een vaak voorkomend probleem. Je kunt ze helaas niet voorkomen, maar je kunt de kans erop wel verkleinen. Smeer de plekken waar je vaak blaren krijgt of verwacht te krijgen (meestal de hiel of het randje zoals bij een ballerina) in met Vaseline. Doordat je voet vet is, ontstaat er minder snel wrijving en dat voorkomt de meeste blaren. Verder zorgt de Vaseline ook voor een beschermend laagje over je huid om het ophopen van vocht tussen de twee huidlagen te voorkomen. Need to say more?

Het beschermen van mijn huid.
Een gevoelige huid heeft naast snelle eeltvorming (zie volgende punt) en blaarvorming, nog wel meer moeilijkheden om mee om te gaan. Rode, verbrande voeten na een uurtje lopen, komen bij mij aardig vaak voor. Alsof je over hete kolen hebt gelopen (hoewel, misschien is dat erger). Bij de minste of lichtste inspanning heb ik hier al last van, vooral slenteren tijdens het shoppen naar hardloopkleren is een killer. De oplossing? Een dun laagje vaseline erop en je kunt de hele wereld aan. Sowieso geloof ik erin dat het goed is om je voeten te beschermen tijdens het hardlopen, dus het is altijd het proberen waard.

Eelt.
Ja, eelt, dat is een niet zo fraaie verdikking van de huid. Het ontstaat op plekken die vaak bloot worden gesteld aan wrijving en of druk. De meeste hardlopers hebben wel eelt, je hebt het namelijk ook nodig. Het is een natuurlijk proces en dus ook niet schadelijk, maar te veel eelt kan wel heel pijnlijk zijn. (Hier spreekt iemand uit ervaring). Wanneer je slecht zittende schoenen hebt of sokken die je in twijfel kunt trekken, kun je last krijgen van meer eelt. Een beetje vaseline voorkomt de ergste schade (of zoals bij mij, maakt het mogelijk dat ik nog kan rennen). Het is natuurlijk het beste om misschien te kijken of je geen andere sokken/schoenen aan moet doen, maar soms ligt dat buiten je mogelijkheden en dan is dit een prima oplossing.

Zachte voetjes.
Ja, raar maar waar. Als je het gevoel hebt dat je voetzolen wel een flinke massage of lekker cremepje mogen gebruiken, smeer ze dan in met Vaseline. (Laten we toegeven dat we ons allemaal wel zo voelen af en toe). Ga lekker hardlopen, geniet van het verlichtende gevoel en alle bovenstaande voordelen en laat jezelf verrassen na je run. Heerlijke perzikzachte voetjes – hoe goedkoop wil je het hebben?

Er zijn nog wel meer plekken op je voet waar je vaseline kan smeren, langs scherpe teennagels of tussen je tere teentjes, bijvoorbeeld. Gebruik je creativiteit en als je een voetprobleempje hebt, waarvan je niet weet wat je moet doen: probeer eens Vaseline!

Ik moet trouwens wel waarschuwen als je besluit Vaseline te gebruiken… Het is absoluut niet gevaarlijk, maar het kan wel vieze vlekken achterlaten en vooral na een run, kun je beter niet met blote voeten rondlopen op plavuizen/tapijt/laminaat. Je zult er niet zo blij mee zijn dat die vlekken eraf moeten slijten. Ook moet je geen schone sokken verwachten. Ze worden – zeker als je het vaker doet – echt wel vies. (Die van mij zijn zo vies dat ik ze niet wilde fotograferen, maar dat komt omdat mijn steunzolen zwart afgeven op de sokken, haha). Dus ja, wel een beetje voorzichtig zijn met dit wondermiddeltje, oké?

Gebruiken jullie wel eens vaseline? En zo ja, ook op je voeten?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

4 Comments

 • Sandra

  9 mei 2013 at 18:46

  Ik gebruik vasaline eigenlijk alleen als ik mijn huid ergens voor wil afsluiten. Het kan inderdaad ook helpen om wrijving/schuren te voorkomen, maar het doet niet echt “iets” voor je huid. (het werkt dus heel goed om wondjes te beschermen tegen infecties) Het is alleen niet vochtinbrengend ofzo. (daarnaast is het een bijproduct van de olie-industrie) Als “gezonder” alternatief gebruik ik daarom vaak kokosolie als verzorgend laagje of lippenbalsem!
  Wel echt superfijn dat het voor jou zo goed werkt! Als dat ervoor zorgt dat je kan blijven hardlopen, zal ik het gewoon blijven gebruiken!

 • Nanda

  10 mei 2013 at 12:51

  Ik ga niet meer zonder vaseline de deur uit, ik smeer het op wondjes in mijn gezicht, op mijn lippen, tegen scheurende benen bij het hardlopen.. Ideaal!

 • Willemijn

  17 juni 2013 at 10:23

  Ik heb lange tijd geen vaseline gebruikt omdat ik alleen natuurlijke producten wilde gebruiken, maar voor bepaalde dingen (droge lippen bijvoorbeeld) werkten natuurlijke alternatieven zoals kokosvet écht niet. Daarom nu weer aan de vaseline, maar alleen de ‘pure’ (zonder extra toegevoegde stoffen).

  Ik gebruik het op mijn hakken en op mijn lippen en het helpt goed!