Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Voeding: Natuurlijke sportvoeding

Eiwitpoeder, energierepen, sportdrankjes… Zodra je langere afstanden gaat lopen krijg je er vanzelf mee te maken. Maar wat als je die gelletjes dus echt niet te eten vindt of als je lichaam ze niet goed verdraagt? Gelukkig zijn er ook een hoop meer gebruikelijke voedingsmiddelen waarmee je je verbruikte voedingsstoffen aan kunt vullen.

Sportdrank
Bij veel wedstrijden staan voor en na de finish honderden bekertjes AA klaar. Zelf drink ik tijdens het rennen geen AA maar water, omdat sportdrank bij mij dan vaak zwaar op de maag valt. Nadeel: water houdt je vochtbalans wel op peil, maar geeft geen energie. Een oplossing is een zelfgemaakte sportdrank. Meng limonadesiroop met een theelepel zout en wat kristalsuiker of bruine rietsuiker en vul aan met water voor een zelfgemaakte isotone sportdrank. Of maak één van de andere recepten op Just Keep Running.

Sportgels
Niet echt aantrekkelijk, zo’n gelletje. In de vorm van snoepjes zijn ze een stuk beter weg te krijgen, maar die zijn niet overal te krijgen. Misschien vind je zo’n klein zakje met honing dat je in restaurants bij je muntthee krijgt geserveerd lekkerder. Of wat dacht je van winegums, jelly beans, gedroogde abrikozen, dadels of spekjes voor een suikerboost?

 photo rozijnen_zps60go26of.jpg

Sportrepen
Sportrepen eet je voor snelle koolhydraten. Die krijg je echter ook binnen met een Mars, plak ontbijtkoek, een handje rozijnen of een ouderwetse banaan. Opgelet: sommige van deze alternatieven bevatten wel meer suiker of vet en sommige voedingsmiddelen zul je eerst klein moeten snijden – bijvoorbeeld de banaan en de koek – voordat het past in dat kleine zakje in je hardlooptight of -gordel.

IJzersupplementen
Tabletten voor extra ijzer zijn heel gemakkelijk. Gebruik je liever natuurlijke voedingsmiddelen, dan kun je in plaats daarvan ook iedere ochtend een theelepel tomatenpuree (eventueel opgelost in water) nemen. Niet echt lekker, maar voor nog geen dertig cent kun je een flink aantal dagen vooruit. Eet daarnaast ijzerrijke groenten als spinazie, boerenkool, andijvie. Ook bepaalde kruiden zijn ijzerrijk: basilicum, marjolein, rozemarijn en zwarte peper bijvoorbeeld.

 photo spinazie_zpsw7qxb28j.jpg

Proteïnepoeder
Met name vegetariërs lopen als ze veel sporten kans op een eiwittekort. Wat poeder door de yoghurt, pannenkoek of een eiwitshake maken is dan erg gemakkelijk. Liever een natuurlijk alternatief? Eet wat vaker erwten en bruine rijst, strooi hennepzaad over je salades, en – voor de niet-veganisten – bak heel simpel eens een eitje. Vleeseters kunnen hun boterham eens wat vaker met gerookte kip of rauwe ham beleggen in weken dat ze veel trainen.

Voor alles geldt: wacht niet tot je wedstrijd, maar eet en drink deze voedingsmiddelen al een keertje tijdens je trainingen. Zo weet je zeker dat je op de grote dag niet onverhoopt toch in de bosjes hangt of direct een dixie in moet duiken, omdat je lichaam het niet trekt. Heb je duidelijk last van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, dan is het verstandig om eens langs de diëtiste te gaan in plaats van zelf met dit soort lijstjes te gaan dokteren.

Gebruik jij speciale sportvoeding tijdens je trainingen en wedstrijden? Wat is jouw favoriet?

Foto’s: 1, 2, 3

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

2 Comments

Geef een reactie