Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Waar denken hardlopers aan?

Waar denk jij aan tijdens het hardlopen? Fantaseer je over de marathon van New York? Maak je een boodschappenlijstje voor de komende week? Of denk je vooral aan je pijnlijke kuiten en hoe moeizaam het allemaal gaat? Ik kan je vertellen: uit onderzoek blijkt dat we vooral aan dat laatste denken.

In de International Journal of Sport and Exercise Psychology verscheen onlangs een onderzoek over de gedachtegang van hardlopers. Voor het onderzoek kregen 10 langeafstandrenners een audiorecorder. Vervolgens moesten ze 8 mijl rennen – tijdens die run spraken zij hun gedachten hardop uit en namen ze die op met de audiorecorder. Wat blijkt?

  • 28 procent van de gedachten ging over de omgeving
  • 40 procent van de gedachten ging over afstand en snelheid
  • 32 procent van de gedachten ging over pijn en ongemak

Au.

Mijn kuiten.

Shit, ik heb spierpijn.

Ik ben zo stijf!

Waarom wilde ik vandaag ook alweer lopen? Alles doet zeer!

Deelnemers

Van de 10 langeafstandslopers waren er 4 vrouw. De gemiddelde leeftijd was 41: de jongste loper was 29, de oudste 52. De ervaring van de lopers wisselde flink: zo liep een van de lopers pas een jaar of drie en had een ander maar liefst 30 jaar ervaring. Alle lopers liepen gemiddeld drie keer per week en waren op het moment van het onderzoek aan het trainen voor een (halve) marathon.

De onderzoekers verzamelden uiteindelijk maar liefst 18 uur aan materiaal.

Voorbeelden

De meeste tijd besteedden de lopers aan afstand en snelheid. Dit toont aan hoe belangrijk dit is voor de langeafstandrenners. Niet alleen tijdens wedstrijden, maar ook tijdens trainingen. Een aantal voorbeelden:

Naar beneden – niet te hard! – Bill, 52 jaar

6’50” per mijl, dat is prima… nog twee mijl te gaan… 6’20”, dat is beter! – Bill

Een derde van alle gedachten ging over pijn en ongemak.

Mijn heupen doen zeer. Ik ben stijf, oh mijn voeten, mijn enkels doen zo’n pijn deze ochtend! – Henry, 46 jaar

Heuvel… je bent een b*tch… Zo lang en het is zo heet… Mijn hemel… – Bill

Blijven ademen en probeer te ontspannen… ontspan je schouders en nek – Jenny, 45 jaar

De laatste categorie, de omgeving, was goed voor zo’n 28 procent. Deze gedachten gingen over flinke klimmen en heuvels, het weer, bewondering voor de omgeving, dieren en – uiteraard – gedachten over andere renners en wielrenners.

Ik hoop dat het zo gaat regenen, het is heet, het is zo vies, plakkerig heet! – Bill

Wat een prachtige omgeving, het is hier zo mooi! – Henry

Wat een vreselijk drukke straat dit. Ik haat het. – Bill

Dacht je dat langeafstandslopers de tijd gebruiken om grote levensvragen of dilemma’s op te lossen? Nou, dat valt dus tegen. Relatieproblemen of perikelen op werk komen misschien wel voorbij in de hoofden van de renners, maar de meeste aandacht gaat toch naar simpele zaken als afstand, snelheid en ongemak. En natuurlijk, wellicht hebben de deelnemers aan het onderzoek hun gedachten (een beetje) gecensureerd. Maar het is wel opvallend!

De eerste keer

Dit is het eerste onderzoek waarbij de gedachten van langeafstandrenners zo zijn opgenomen. De uitkomsten van dit onderzoek is voer voor sportpsychologen. Bijvoorbeeld: als je weet op welke momenten de meeste renners het zwaar krijgen, kun je ze sturen en zo hun snelheid en prestatie.

Bron: Samson, A., Simpson, D., Kamphoff, C., & Langlier, A. (2015). Think aloud: An examination of distance runners’ thought processes International Journal of Sport and Exercise Psychology

En, zeg eens eerlijk: waar denk jij aan tijdens een run?

 

Foto via Pixabay

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

4 Comments

Geef een reactie