Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

 • Home
 • /
 • Tips
 • /
 • Waarom je ook moet intervallen

Waarom je ook moet intervallen

“Je moet meer gaan intervallen wil je sneller worden,” kreeg ik te horen. Ja, nee. Waarom zou ik? Dat was mijn eerste gedachte. En de eerste keer dat ik een interval deed dacht ik serieus dat ik doodging. “Mijn hart gaat het nu opgeven,” dacht ik. Ik was zo rood als een tomaat. Ik hijgde als een zeekoe en het zweet dat van me afkwam kon ik in een ton opvangen. Dit vond ik niet leuk! Ik wil gewoon hardlopen ja! Maar nu, 3 jaar later, weet ik waarom je moet intervallen. Het belangrijkste: ik ben van intervallen gaan houden! 

Oké, dat laatste is niet helemaal waar, maar ik heb het wel meer leren waarderen. Ik zie intervaltrainingen nu als een uitdaging. Je lichaam pushen tot het uiterste! Je hebt heel veel verschillende soorten intervaltrainingen en hier gaan we binnenkort uitgebreid over schrijven. Vandaag vertel ik waarom het goed is voor je!

Waarom je ook moet intervallen

Je kan er een slankere buik van krijgen

STOP DE PERS! Wat? Ja, het schijnt dat je door intervaltraining (en de juiste voeding) een slankere buik krijgt. Uit onderzoek van the International Journal of Obesity blijkt dat wanneer je 20 minuten hardloopt met versnellingen tussendoor, je meer vet verbrandt dan een wielrenner die 40 minuten fietst. Ik denk dat ik toch maar eens meer ga intervallen!

Je wordt er sneller van

Goed, dat je er een mooier figuur van kan krijgen (nogmaals, wel in combinatie met de juiste voeding) is mooi meegenomen. Wil je echt sneller worden, dan mogen intervaltrainingen ook niet ontbreken in je schema. Doordat je jezelf elke keer pusht, versterk je je spieren en je kracht. Als je elke week een intervaltraining doet, dan zal je echt verschil merken na een paar weken! Nadeel is wel dat je een soort van ‘illusie’ kan krijgen. Je loopt bijvoorbeeld een gemiddelde snelheid op een relatief korte afstand, maar dat kun je niet direct volhouden op bijvoorbeeld een halve marathon. Verwacht dus ook niet dat je de tijden die je tijdens intervaltrainingen loopt ook daadwerkelijk meteen kunt halen tijdens een hele wedstrijd. Maar beetje per beetje zul je zien dat je sneller wordt.

Waarom je ook moet intervallen

Geen tijd voor een duurloop? Plan dan een intervaltraining

Intervaltrainingen zijn over het algemeen kortere runs. Vaak ben je maximaal 45 minuten bezig. Je hebt overigens lange intervaltrainingen en korte intervaltrainingen. Korte intervaltrainingen zijn bijvoorbeeld:

 • 10x 2 min met 1 min rust
 • 8x 4 min met 2 min rust
 • 12x 1 min met 1 min rust (mijn favoriet!)

Lange intervaltrainingen zijn bijvoorbeeld:

 • 3x 8 min met 2 min rust
 • 5x 10 min met 3 min rust
 • 7x 8 min met 2 min rust

Heb je maar 30 minuten de tijd? Doe dan bijvoorbeeld het volgende:

 • 7,5 min inlopen, 5x 2 min vol gas met 1 min rust na elke 2 min. Vervolgens loop je 7,5 min weer uit. Let maar op, je krijgt zoveel energie van deze run! Het is even knallen maar het voelt zó fijn!

Waarom je ook moet intervallen

Hier moest ik 10 min inlopen, 4x 4 min met 2 min rust en dan 11 min uitlopen. Bij de rust moest ik wandelen om mijn hartslag omlaag te krijgen. Je triggert zo je hart! 

Goed voor je hart en voor je energielevel

Je hart pompt dubbel zo hard als je plankgas rent. Je hart heeft dan meer zuurstof nodig en pompt daarom veel meer bloed. Door intervaltrainingen te doen, train je je hart en maak je hem sterker. LET OP, als je hartpatiënt bent ga dan wel eerst even langs de dokter voordat je begint met intervaltrainingen!

Ook je energielevel gaat er een stuk op vooruit. Je hebt in het begin misschien wel het idee dat je doodgaat, maar zodra je training klaar is voel je je veel energieker. Je zit vol adrenaline en je wil meer en meer. De volgende dag denken jij en je benen daar wellicht anders over…

Doe jij wel eens intervaltrainingen?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

In 2012 begon Zélia met hardlopen. In eerste instantie om af te vallen maar al snel merkte ze dat het verslavend werkte. Begin 2013 liep ze haar eerste halve marathon en sindsdien is lange duurlopen haar favoriet. Afvallen deed ze niet zo snel en dat had een reden, eetverslaving. Nu is Zélia bezig om gezond en goed te eten. Met ups and downs maar de wil is er. In 2015 liep ze haar eerste marathon in Parijs en in 2016 haar tweede die anders verliep dan gehoopt. Nu is ze moeder van een prachtige dochter en is nu bezig met het vinden van een ritme want in 2019 wil ze opnieuw de marathon van Parijs lopen. Of zal ze toch in 2018 een marathon lopen....? Naast hardlopen heeft Zélia een eigen interieurontwerpbureau Studio ZLwaar ze interieurontwerpster en interieurfotograaf is.

2 Comments

 • Daniël

  1 september 2015 at 16:48

  Leuke overzichten. Ik sterk interval vaak in op meters ipv tijd. Werkt ook goed. Ben eigenlijk wel een liefhebber van intervaltraining. Goed stuk gaan, maar met een voldaan gevoel.

  Succes met het verbeteren van je snelheid.

  Beantwoorden
 • Mathijs Mulder

  3 september 2015 at 21:44

  Lekker vlot geschreven artikel! Gisteren zelf nog een interval run gedaan en ik moet zeggen het klopt helemaal wat je omschrijft in je blog. Normaal gesproken na mijn ‘standaard’ rondje van 5 kilometer voel ik me al prettig, maar na een interval run helemaal!

  Groetjes,

  Mathijs

  Beantwoorden

Geef een reactie