Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Wanneer wordt hardlopen makkelijk(er)?

De eerste drempel ben je – letterlijk – al over gegaan. Je bent buiten, klaar om te rennen. Je hebt jezelf weten te motiveren. Je hebt je kleding aangedaan en je horloge ingesteld. Daar ga je. Voor de 1e, 19e of 1000e keer. Ergens tijdens die run ga je het moeilijk krijgen. Misschien heb je geluk, en beslaat het slechts 1 luttele seconde aan het begin van je run. Maar regelmatig overvalt het je pas na een kilometer of 8. Of als de finish nog lang niet in zicht is. En dan vraag je je af: wanneer wordt hardlopen nou makkelijk?!

Het antwoord? Nooit.

Zo. Dat was een korte blog.

Helaas, zo simpel is het (gelukkig) niet.

Tijdens een van mijn langere duurlopen speelde ik een beetje met deze vraag. Ik formuleerde hem ook anders. Namelijk: wordt hardlopen makkelijker?

Daarop is het antwoord ook vrij simpel, maar tegenovergesteld: ja. Ja, het wordt makkelijker. Als je iets traint, dan wordt je er beter in. Ongeacht de intensiteit ervan. Stel: je staat elk weekend in de keuken om een taart te bakken. Je hebt geen enkele ambitie om patissier te worden en een deelname aan Heel Holland Bakt zit er ook niet in. Maar puur het feit dat je wekelijks bakt, handelingen herhaalt – zorgt ervoor dat je er beter in wordt. Na drie weken meet je het water en de bloem niet meer zo nauwkeurig af. Je voelt aan of er nog een extra ei nodig is of niet. De taart smaakt misschien hetzelfde, maar het proces wordt makkelijker.

Ah, leuk Eveline. Maar wat wil je nu eigenlijk zeggen?

Jarenlang dacht ik dat hardlopen te lastig voor mij was. Dat ik het niet zou kunnen. Het leek me veel te moeilijk. Nu, jaren later en tientallen wedstrijden verder, weet ik dat dat niet zo is. Het is niet te moeilijk. Sterker nog, iedereen kan het. En ja, op sommige vlakken is het lopen makkelijker geworden. Mijn vertrouwde, rustige pace waar ik jarenlang mee door het land akkerde, voelt nu vreemd en langzaam.

Het rennen van een wedstrijd is – gelukkig – ook een stuk makkelijker geworden. Ik ben nog steeds gespannen, maar ik weet grotendeels wat me te wachten staat. Ik weet dat het druk zal zijn, dat ik de eerste kilometers moet slalommen, dat ik het zwaar ga krijgen bij 17 kilometer. Maar ik weet ook dat ik zal finishen. En hoe gelukkig ik me daarna voel.

De afstand die ooit onhaalbaar leek, die van de marathon, heb ik inmiddels afgevinkt. 200 meter werd 5 kilometer, 5 kilometer werd 8, van 8 naar 10 en door naar de 15 en de halve marathon. Het lopen van een steeds langere afstand is steeds iets makkelijker geworden.

Ik heb mezelf jarenlang verteld dat hardlopen te moeilijk voor mij was. En ik zie het ook bij anderen: ‘Wauw wat een snelle 5 km, niet normaal, dat haal ik nooit!’ en ‘Oh een halve marathon! Dat zal ik nooit kunnen!’

Terwijl iedereen die hardloopt weet: ik kan veel meer dan ik ooit had gedacht. Alleen al het simpele feit dat je ooit eens begonnen bent met hardlopen. Ik had het niet van mezelf verwacht. Jij?

Dus, voor alle tobbers onder ons: het is fijn om te weten dat hardlopen makkelijker wordt. Dat trainen loont. Dat je een rondje kunt rennen en daarna niet helemaal kapot bent. Dat je kunt kletsen tijdens een duurloop.

Maar – en hier kom ik weer bij mijn beginvraag – wanneer is dat dan, wanneer wordt hardlopen nou makkelijk? Dat antwoord blijft: nooit.

Waarom? Omdat je jezelf blijft uitdagen. Omdat je deze run nét iets harder wilt lopen dan de vorige. Of net iets verder. Kortom: omdat je het jezelf steeds iets moeilijker maakt.

Daarom wordt hardlopen nooit makkelijk. Maar wel bijna elke keer een beetje leuker. En jij elke keer een beetje beter.

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

3 Comments

Geef een reactie