Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Wat trek je aan bij welke temperatuur?

Heel vaak hoor ik van mensen dat zij zich vaak te warm kleden als zij gaan hardlopen. De eerste kilometer voelt je kleding nog fijn, maar daarna krijg je het benauwd en hartstikke warm. Je komt op een punt dat je eigenlijk alles wel uit zou willen trekken omdat je het te warm hebt. Vervolgens krijg je het koud. Niet lekker zittende kleding kan je plezier in lopen aardig bederven en je heel veel energie kosten, vandaar dat ik in dit artikel jullie wat algemene tips en trucs ga laten zien wat betreft je kleding.

Er is één globale regel die in verreweg de meeste gevallen werkt. Neem de buitentemperatuur en tel daar 10 graden bij op, dan krijg je aardig inzicht in wat je gevoelstemperatuur zal zijn tijdens het lopen. Is het bijvoorbeeld 12 graden, tel daar 10 bij op en je weet dat je kleding aangepast zal moeten worden op wat jij normaal gesproken bij 22 graden aan hebt.

Dit handige overzicht heb ik ooit eens gekregen van iemand en hielp mij voornamelijk in mijn beginperiode goed door de verschillende weersomstandigheden heen. Ook nu met het onvoorspelbare lenteweer is dit een goede richtlijn. Let wel het is een richtlijn, afhankelijk van je eigen wensen kun je hier mee spelen.

Mocht je dit toch erg lastig vinden, niet betrouwbaar of graag een nauwkeuriger advies willen dan kun je volgende dingen doen. Houdt van jezelf bij verschillende temperaturen en weertypes bij wat je aan had en hoe dat voelde. Op lange termijn krijg je zo een goed inzicht in wat perfect is voor jou. Maar er is nog een manier en die ook behoorlijk accuraat, dit komt omdat er behoorlijk wat opties zijn waar rekening mee gehouden kan worden. Kijk maar eens op deze site, naast de temperatuur kun je ook de sterkte van de wind, het weertype en jou persoonlijke voorkeur invullen. Aan de hand van jouw ingevulde opties krijg je dan een advies. Ik zal een voorbeeld laten zien aan de hand van mijn ingevulde opties.

Ik heb deze ingevuld voor een lange duurloop, waar ik woon waait het altijd en dat kan best fris aanvoelen. Als ik dit bevestig krijg ik daar het onderstaande advies uit.

Dit advies krijg ik van Runnersworld. De handschoenen zou ik zelf weglaten, maar ik weet dat er mensen zijn die dat bij deze temperaturen nog best prettig vinden. Verder kan ik mij heel goed vinden in hun advies.

Zo zie je maar dat er verschillende mogelijkheden zijn om te bepalen wat je aan moet trekken bij welk weertype. Ik gebruik vaak genoeg combinaties van deze manieren om te bepalen wat ik aantrek. Ik heb het bijvoorbeeld snel warm dus daar houd ik rekening bij mijn keuze. Twijfel ik dan trek ik kleding aan die ik gemakkelijk aan en uit kan trekken. Nog een laatste tip, draag altijd kleding die voor hardlopen gemaakt is en laat katoenen kleding achterwege, deze tips en trucs werken namelijk niet met katoen.

Welke handige trucs gebruik jij om je kleding te bepalen bij het hardlopen?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

One Comment

Geef een reactie