Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

Wedstrijdverslag Halve Marathon Utrecht: Koen

Met gemengde gevoelens toog ik afgelopen zondag naar Utrecht voor de Halve Marathon Utrecht. Ik was enorm blij om weer een keer een wedstrijd te gaan lopen, maar ik was zo graag voor een hele marathon gegaan. Ziek zijn in januari had er echter voor gezorgd dat ik mijn inschrijving omgezet had naar de halve.

De Voorbereiding

In Februari en Maart had ik wel getraind, maar geen afstanden boven de 10 kilometer gelopen tot vorige week. Om toch voorbereid te zijn op de Halve Marathon, vorige week een duurloop van 16 kilometer gedaan. Op zich was die wel goed gegaan, maar een Halve is toch net een stukje verder.

Aangezien het gratis treinen was met het Boekenweek geschenk hier fijn gebruik van gemaakt. Aangekomen op Utrecht Centraal richting de marathon bus, die me richting Science Park bracht. Alles verliep uiterst vlot waardoor ik (veel) te vroeg arriveerde. Gelukkig waren er al meer lopers en werd de tijd gedood met wat geouwehoer. Ene Wim liep op 73 jarige leeftijd zijn 3e marathon. De vorige heeft hij gelopen toen hij 53 en 63 was, respect. Vanaf de kleedruimte was het een kleine kilometer naar het startgebied. Ideaal stukje om mezelf warm te lopen en wat stretch oefeningen te doen.

Rustig aan

De halve en hele marathonners stonden door elkaar heen in de startvakken. De hele marathon van Utrecht bestaat namelijk uit 2 identieke ronden, dus als mijn race erop zit, konden zij nog een rondje gaan lopen. De start liet best lang op zich wachten, maar uiteindelijk mochten we gaan. Omdat ik afgelopen maanden rustig getraind had, was de bedoeling om nu ook rustig te lopen en de halve marathon uit te lopen net onder de 2u zou al heel fijn zijn. Dat betekende een aanvangstempo van 5:30-5:40 per kilometer.

Vanaf het (voor hardlopen) saaie Science Park ging het na 2 kilometer richting de woonwijken van Utrecht. Voor dat ik het goed en wel in de gaten had, liepen we al over de Singels van de Utrechtse binnenstad. Na 5 kilometer liep ik mooi op schema met een gemiddelde van 5:36 per kilometer. Net na de 6 kilometer liepen we onder de Domburg door, een mooi gezicht met al die lopers. De binnenstad was erg leuk om door te lopen, maar helaas waren er niet zoveel toeschouwers te bespeuren langs de kant. Ook liepen we vrij snel weer de echte binnenstad uit. Dit had ik kunnen weten als ik het parcours bekeken had, maar ja. Omdat we nu richting het buitengebied liepen, stonden er maar mondjesmaat toeschouwers. Dat vind ik altijd toch wel jammer, met publiek erbij maakt het qua sfeer net allemaal wat toffer. Na 10 kilometer liep ik nog steeds op mijn schema al was ik (on)bewust wat harder aan het lopen gegaan. Dat idee van rustig lopen beviel me overigens helemaal niet. “Hoezo rustig lopen, het is toch een wedstrijd?”

Toen het tussen kilometer 11 en 12 ook nog begon te miezeren, had ik het helemaal gehad met dat trut-tempo. “Ik laat me hier toch zeker niet extra lang natregenen omdat ik zo nodig rustig moet lopen? Moeten van wie? Toch altijd nog alleen maar van mijn eigen.”

En nu gas erop!

Ik besloot er voor te gaan. Al snel vond ik een lekker tempo en vlogen de volgende paar kilometers voorbij. Het miezerweer werd er gelijk een beetje draaglijker van. Nadat we een stukje door Bunnik hadden gelopen, ging het parcours terug richting finish. Het ging zo goed dat ik besloot nog een keer te versnellen. Juist op dat moment liep er een man voorbij met een lekker tempo. Ik heb bij hem aan kunnen sluiten tot de 19 kilometer. Hier zette ik nog een tempoversnelling in (we hebben het hier over een paar seconden sneller per kilometer maar het voelde veel en veel sneller) en zo denderde ik naar de finish toe. Deze was al van verre te zien wat een enorme boost gaf om het tempo tot het eind toe vol te houden.

Het resultaat? 1:52:24, een dik PR!. Een verbetering van bijna anderhalve minuut ten opzichte van mijn oude PR. Totaal niet verwacht gezien de voorbereiding. En zo komt het dat ik vandaag met een big smile geniet van het beetje spierpijn wat ik voel.

Ondanks dat ik de sfeer langs het parcours maar matig vond, toch een dikke pluim voor de organisatie. Het was een leuk en afwisselend parcours en voor de lopers was alles erg goed geregeld.

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Koen is begin 2013 actief begonnen met hardlopen. Doordeweeks loopt hij ’s avonds maar in het weekend loopt hij het liefst vroeg in de morgen om de natuur te zien ontwaken. Met alles wat hij op internet kan vinden, maakt hij zijn eigen schema’s en trekt zijn eigen plan. Vaak een tikkeltje anders plan dan 'normaal'.

2 Comments

  • Koen

   23 maart 2016 at 16:01

   Het heeft me wel te denken gezet hoe ik een wedstrijd in moet delen. Normaal gesproken loop ik een wedstrijd heel vlak. Van begin tot eind hetzelfde tempo. Rustig aan beginnen lijkt beter te gaan.

   Beantwoorden

Geef een reactie