Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

fysiotherapeut

Zo vind je de juiste fysiotherapeut voor jou

Oh neeee, je hebt last van een blessure! Of het nu om je knie, scheenbeen of rug gaat: het is verstandig om hulp te zoeken. Waarschijnlijk ga je naar de fysiotherapeut. Uit ervaring kan ik je vertellen dat ze niet allemaal de beste match zijn voor jouw blessure, maar ook niet voor jou als persoon. Maar hoe vind je dan de fysiotherapeut die bij je past en bij wie je je op je gemak voelt?

Mijn fysiotherapeuten

Mijn eerste fysiotherapeut vond ik in de bus van school naar huis. Toen ik een fysiotherapeut nodig had, koos ik voor de eerste die ik kon bedenken. Na een intakegesprek ging ik met haar eens per week aan mijn knie werken. Afspraken duurden een half uur en wij hadden meestal een dubbele afspraak. Tijdens de afspraken waren we met twee à drie patiënten in de zaal en zij hielp ons alle drie.

Mijn tweede fysiotherapeut koos ik uit omdat hij in het ziekenhuis van Zaandam zat. Dan moest hij/zij wel goed en betrouwbaar zijn, toch? Dit verhaal kennen jullie wel als je al even meeleest. Ik moest bij de tweede afspraak maar hardlopend komen, zodat ik last had van mijn schenen als hij me behandelde. Eenmaal in de wachtruimte liet hij me 20 minuten wachten – had ik geen last meer van mijn schenen… – en hoefde ik niet meer terug te komen tot ik er echt last van kreeg. Fail.

Bij mijn derde fysiotherapeut deed ik meer research. Waar is hij of zij in gespecialiseerd? Wat is de werkwijze? De praktijk waar ik terechtkwam is gericht op sporters: ze werken zelfs voor diverse nationale clubs en atleten. Tijdens het kennismaken met het schema werken zij een-op-een. Daarna doe je je eigen oefeningen in een zaal waar meerdere fysiotherapeuten rondlopen die helpen bij de uitvoering als je dat nodig hebt. Regelmatig overleg je met je eigen fysiotherapeut hoe het gaat, of je nog ergens last van hebt en of de oefeningen aangepast moeten worden. Daarbij werken ze samen met andere experts die bij het sporten of bewegen kunnen helpen, zoals diëtisten.

Maar hoe zorg je dat je bij een fysiotherapeut komt die bij jou past, als er zoveel verschillende specialismen zijn?

fysiotherapeut

Een fysiotherapeut vinden

Als je huisarts je doorverwijst, dan stuurt hij je vaak naar een specifieke fysiotherapeut. Zoek je er zelf een, dan zijn er veel meer opties. Zo zijn er algemene fysiotherapeuten, maar ook tal van fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd. In sport, revalidatie, overgewicht, of oudere mensen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Op een aantal criteria kun je ‘op afstand’ al selecteren. Als hardloper is het in mijn ogen van belang om een fysiotherapeut te zoeken die gespecialiseerd is in sporters. Daar begint dus de eerste selectie al! Let ook op de andere behandelingen die worden aangeboden, zoals dry needling, tapen, massages, etc. Sommige mensen hebben liever een man of juist een vrouw, een jong iemand of iemand die al decennia in het vak zit. Een praktijk die zich onderscheidt door innovatieve oplossingen, etc. Check ook even hoe het zit met jouw verzekering!

Als je eenmaal een afspraak hebt gemaakt, dan zijn er nog een paar dingen waar je op moet letten. Het is vooral belangrijk dat je je op je gemak voelt bij de fysiotherapeut. Zeker als je er niet alleen gaat sporten, maar ook behandelingen als massages of dry needling krijgt en gedeeltelijk uit de kleren moet. Wat ik ook héél belangrijk vind, is dat de fysiotherapeut naar je luistert. Niks is vervelender dan een fysiotherapeut die denkt je klachten wel te kennen, omdat hij meer mensen heeft behandeld met (bijvoorbeeld) shin splints. Je wilt gewoon je verhaal kwijt kunnen, zodat je zeker weet dat hij op de hoogte is. Ook vervelend: fysiotherapeuten die naar jou ‘luisteren’, maar ondertussen van een afstandje andere sporters in de gaten houden.

fysiotherapeut

Gevonden! En nu?

Als je een fysiotherapeut hebt gevonden waar je tevreden over bent, moet je het nummer vooral opslaan. Natuurlijk hoop je dat je na je behandeling niet meer terug hoeft te komen, maar een blessure zit (helaas) in een klein hoekje. Bij sommige fysiotherapeuten kun je ook regelmatig terugkomen – één keer in de maand of eens in de twee maanden bijvoorbeeld – om te checken of alles nog goed zit.

Heb jij al eens een fysiotherapeut nodig gehad? Hoe heb je jouw fysio gevonden?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Petra begon in 2012 met hardlopen, liep na enkele blessures in oktober 2016 ein-de-lijk haar eerste halve marathon en traint nu voor de derde (en vierde, en vijfde...). Buiten hardlopen om werkt ze als freelance copywriter en communitymanager, blogt ze op JKR en Doen in Boedapest.nl/To Do in Budapest.com, en probeert ze zoveel mogelijk te reizen.

Geef een reactie