Hallo!

Just Keep Running Hallo hardloper! Leuk dat je op Just Keep Running een kijkje komt nemen! Wij zijn een groep enthousiaste lopers van elke niveau. Voor ieder wat wils! Heb je vragen, wil je iets weten van ons? Neem dan vooral contact met ons op!

We run, we succeed and yes, sometimes we fail. Let’s not forget that we are just humans. We all share the same passion. We love running. How about you?

Social Media

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Zomer in Nederland en een nieuw schema

Zomer in Nederland en een nieuw schema

Yes, het is zomer in Nederland! Heerlijk terrasjesweer zou ik zeggen… Hoewel ik juist nu weer flink aan de bak mag, want ik heb mijn nieuwe schema binnen om aan de slag te gaan richting de halve marathons dit najaar. De weken van freewheelen liggen nu achter mij. Maar ja, met het zuid-Europese weer van de afgelopen weken, is dat trainen wel een dingetje hoor. 

Zomer in Nederland

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk als het warm en zonnig is! Maar voor het hardlopen vind ik het wel wat lastig. Ik kan heerlijk genieten van het warme weer, het liefst op een terrasje, of op een ligbed onder een boom of parasol met een boek, glaasje drinken en een lekker muziekje. Het hardlopen probeer ik zoveel mogelijk te plannen in de vroege ochtend of ’s avonds in de schemering. Ja, zomer in Nederland is leuk, maar heeft nog een extra bij-effect voor mij: als pedicure draai ik nu overuren. Het lijkt wel of iedereen voor de vakantie de voeten nog tip-top in orde wil hebben! Mijn agenda zit hierdoor redelijk vol, vooral ’s ochtends tussen 8 en 11 en in de avonden werk ik ook gerust door tot 21:30. Ik heb jullie via social media gevraagd, wat jullie doen met deze warmte. De één probeert inderdaad al rond zonsopgang (5:15u!) te gaan lopen, de ander gaat wel gewoon overdag. Gewenning is eigenlijk het sleutelwoord. Oh en hydrateren natuurlijk!

Rond zonsopgang lopen heb ik in het voorjaar wel eens gedaan. Toen was het gelukkig “pas” rond 6 uur licht. Heerlijk vond ik dat! Het hele dorp is nog stil en begint langzaam maar zeker te ontwaken. Maar nu lukt het mij maar niet om ’s avonds vroeg mijn bedje in te duiken… Want tja, als ik rond half tien klaar ben met mijn werk, wil ik nog wel even genieten van de avond en voor ik het weet is het al weer elf uur of later. En dat dagelijkse rondje liep ik de afgelopen tijd ook meestal na mijn werk, rond een uurtje of tien in de avond. Weinig tijd over dus om na mijn werk even te ontspannen voor het slapen gaan.

Nieuw schema

Maar nu komt de moeilijkheid: in mijn nieuwe schema zal één van mijn doordeweekse trainingen naar 10 kilometer uitgebouwd moeten worden. Dat is natuurlijk niet handig ’s avonds laat, dan is het wel héél donker en laat voor ik m’n bed zie. Gelukkig laat mijn agenda de komende weken wat meer rust zien, en hoop ik dan wel (redelijk) vroeg in de ochtend te kunnen lopen. Want ik wil natuurlijk wel mijn stinkende best doen bij die halve marathons in Eindhoven en op Terschelling!

De lange duurloop in het weekend zal iets minder problemen opleveren. Wekkertje zetten, lekker lopen en eventueel na afloop gewoon ongegeneerd  een dutje doen! Dat ik op zo’n dag minder slaap ’s nachts maakt mij niet uit, na mijn duurloop kan ik heerlijk relaxen en ontspannen. De rust krijg ik dan wel.

Twee jaar geleden trainde ik in de zomer voor mijn allereerste hele marathon. Nu ik daar op terugkijk, kan ik alleen maar zeggen dat ik heel blij ben dat we destijds een “typisch Nederlandse zomer” hadden. En in de weken dat we in de Bourgogne op vakantie waren, lukte het mij om ’s ochtends rond een uurtje of acht te beginnen. Oké, na 3-4 uur lopen was het echt wel warm, maar een graadje of 24-25 was prima te doen. Ik heb de afgelopen weken ook vaak de vraag gekregen of ik dit najaar weer een marathon ging lopen. Nee dus, ik focus mij op de halve. En toch was er wel een knagend stemmetje, want ik vind die marathon wel iets heel bijzonders. Nu ben ik blij dat ik dit keer naar mijn verstand (en trainer) geluisterd heb en dat stemmetje genegeerd heb!

 

Mijn running streak

Ja, het lukt mij nog steeds om elke dag een rondje te lopen! Maandag liep ik de 77e dag op rij, wat een evenaring is van mijn langst durende streak tot dan toe! Die liep ik tussen eind november 2016 en begin februari 2017. Hoe lang ik dit keer door ga durf ik niet te zeggen… De 100 lonkt nu wel hoor! Vandaag zal ik de 80 aantikken, yes! Maar ik blijf wel goed naar mijn lichaam luisteren. Mocht ik pijntjes krijgen, dan houdt het gewoon op. Voorlopig (direct afkloppen) gaat het heel goed. Het voelt ook heel natuurlijk en het is in de afgelopen 2,5 maand gegroeid tot een gewoonte. En ik geniet er ook vrijwel elke keer van, om even te gaan lopen. Al is het maar een kwartiertje, dat is me-time. Gisteren dacht ik ’s middags tijd te hebben, maar zelfs dat ging niet door… Uiteindelijk was het toch pas 22:00u voor ik naar buiten ging voor een rondje. Direct even een core-workout(je) erbij gepakt in het speeltuintje om de hoek. Oké, en de glijbaan 😉  En zo houd ik het toch iedere keer weer afwisselend!

Houden jullie ook zo van dit warme weer? En hoe gaan jullie daar mee om, wat het hardlopen betreft?

Volg je ons al?

Instagram, Facebook, Twitter

Geef een reactie